Een kleur verf kiezen voor je plafond: dit moet je weten!

Gepubliceerd op 20 Mei 2020

Een kleur kiezen voor je plafond, hoe moeilijk kan het zijn ... Je kiest gewoon een kleur die je mooi vindt, toch? Niet helemaal. Kleuren beïnvloeden de beleving van een ruimte. Met de juiste tint duw je minpuntjes naar het achterplan en accentueer je positieve details. Ontdek onze tips en sta even stil bij het gewenste effect. Je krijgt er geen spijt van!

De kleur van je vloer bepaalt mee het effect

De kleur van je vloer (een warme plankenvloer, koele grijze tegels, een rood tapijt …) heeft door de reflectie altijd een invloed op het plafond. Schilder daarom je plafonds overal in dezelfde basiskleur. Door reflectie van het vloervlak en de verschillende lichtinval zal het plafond de kleur van de vloer weerspiegelen en in elke ruimte anders zijn. Leer hier hoe je een plafond schildert in 10 stappen en ontdek meteen welk materiaal je daarvoor nodig hebt. Tip: test de kleur van je keuze vooraf uit met de handige inkleurtool.

Een plafond in een lichte kleur = illusie van hoogte

Bevindt je leefruimte zich in een industrieel fabriekspand of een statig herenhuis, dan bestaat de kans dat het ongezellig aanvoelt door de hoge plafonds. Door het plafond in een donkere kleur te schilderen, zorg je ervoor dat de kamer meteen een stuk minder hoog lijkt. Donkere kleuren slorpen immers het licht op en laten een ruimte kleiner lijken. Moulures schilder je dan best mee in dezelfde kleur als het plafond. Wil je de ruimte daarentegen hoger doen lijken? Ga dan voor een lichte kleur. Die zal het licht weerkaatsen en een verhogend effect hebben. Ook door het plafond een lichtere kleur te geven dan de wanden, zal je ruimte hoger lijken. Vind al je nodige materiaal voor jouw klus via de handige verfwijzer.

Houten plafond: een warm karakter, of een luchtig resultaat

Authentieke houten balken zo naturel mogelijk laten, geeft je interieur een warm landelijk karakter. Maar je kunt ze ook dekkend of halfdekkend in een off white schilderen, voor een luchtiger en licht resultaat. Bestaat je plafond uit houten latjes? Door de houten latten evenwijdig te plaatsen met de kortste muur doe je een lange smalle kamer breder lijken. En door de panelen evenwijdig te plaatsen met de langste muur maak je de kamer langer. Schuine wanden verf je best zo licht mogelijk, zo voorkom je een ‘neervallend effect’ en benut je de ruimte maximaal. In de knoop met je kleurkeuze? De colora coaches helpen je graag, in de winkel of bij jou thuis.

Muren en plafond in één kleur = boxeffect

Als je zowel de muren en het plafond in dezelfde kleur schildert, krijg je het zogenaamde ‘boxeffect’. Je zit als het ware in een éénkleurige doos. Leuk voor kleine ruimtes waar je niet te lang blijft (zoals bv. het toilet), maar niet aan te raden voor de andere vertrekken. Omdat je het dieptezicht wegneemt, voelt de ruimte onnatuurlijk aan. Maar het kan ook anders. Vraag hier je afspraak aan voor kleuradvies aan huis. Lees hier hoe interieurblogster Hanne dit kleuradvies heeft ervaren.

Laat je plafond opvallen

Een plafond laat je opvallen door het te behangen, in een felle kleur te verven of te werken met een print of tekst. Super boven een bed of in de badkamer boven het bad! Ook kan je verschillende zones van elkaar afscheiden door een kleur- en/of materiaalverschil op je plafond. Een prachtig uitgewerkt plafond met moulures pakt meteen de aandacht. Net die ruimtes met voldoende hoogte laten je toe om te gaan spelen met het plafond. Laat je creativiteit dus de vrije loop!

Verrassend: kleurstalen bekijk je best ondersteboven

Een plafond lijkt sowieso grijzer dan de muren omdat er geen rechtstreeks licht op schijnt. Bekijk de kleurstalen daarom ondersteboven, een plafond wordt uiteindelijk ook zo geplaatst.

Benieuwd naar professioneel advies voor jouw verfklus? Ontdek hoe je kleuradvies of technisch advies kunt krijgen. Klaar om aan de slag te gaan? Bestel je nodige materiaal en ontdek of je je plafond vooraf moet afwassen. Vraag hier je stappenplan aan voor het schilderen van een plafond. Succes!