Afwasbare verf voor binnenmuren: hoe de juiste verf kiezen & hoe vlekken afwassen?

Gepubliceerd op 15 Maart 2021

Geverfde muren krijgen heel wat te verduren. Kies daarom zeker voor verf die tegen een stootje kan. Want na verloop van tijd kunnen er vuile vlekken of strepen op je geschilderde muur komen. Denk maar chocohandjes, een veeg van een vuile schoen of - erger nog - stift op de muur... Met kwaliteitsverf op je muur heb je dan alvast een streepje voor. Geverfde muren kunnen perfect afgewassen worden, als je het juist aanpakt natuurlijk. 

Welke verf is afwasbaar?

1. Zeer goede tot uitstekend afwasbare verf met hoge glansgraad

De verffilm voelt gladder aan en is hoger van glans. Deze glanzende muurverf wordt voornamelijk in badkamers of keukens gebruikt, of in ruimtes met veel passage. Kies daarom bijvoorbeeld voor Bolatex – ideaal voor keukens en badkamers – of Bossflow Satin met een licht zijdeglanzende eindlaag.

2. Zeer goede tot uitstekend onderhoudbare, halfmatte verf

Dit verftype heeft een iets minder hoge glansgraad, maar is nog steeds goed reinigbaar. Deze verf wordt het meest gebruikt in woonkamers en slaapkamers. De Boss-touch is een ideale halfmatte eindlaag voor ruimtes met veel passage. Heb je liever primer en eindlaag in een éénpotsysteem? Kies dan bijvoorbeeld voor Boss-one Silk.

3. Goed tot zeer goed onderhoudbare, matte verf

Matte verf is mooi en strak, maar voelt wat ruwer aan en neemt sneller water en vooral vuil op. Deze verfsoort wordt vooral voor plafonds gebruikt of muren die niet snel vuil worden. Vlekken op een matte muur was je best onmiddellijk af. Gebruik niet te veel water en geen zeep, wrijf voorzichtig met een zachte, vochtige spons of doek zodat je de muur zeker niet opboent.

Voor matte en toch goed onderhoudbare verf, kies je best voor Boss-one Mat, een matte primer en eindlaag in één pot, of Boss-hybride, een matte eindlaag die je zowel op muren als op schrijnwerk kan gebruiken.

Kwaliteitsverf kopen? Ontdek het volledige colora-assortiment!

Bij colora vind je de perfect afwasbare verven van BOSS paints. Ze zijn aangenaam om te schilderen, bieden perfecte dekking en zijn gemakkelijk te onderhouden. Vind voor elke ruimte de gepaste, onderhoudbare verf en laat je door de colora-coaches begeleiden met kleur- en verfadvies

Hoe vlekken afwassen?

  1. Was geverfde muren altijd af met voldoende water.
  2. Wrijf voorzichtig met een zachte natte doek of spons, zonder de muur op te boenen. Bij matte verf moet je opletten. Matte verf neemt water sneller op en kan door wrijving sneller gaan opglanzen. Daarom kan je beter deppen dan wrijven.
  3. Wrijf in cirkelbewegingen zonder veel druk uit te oefenen.
  4. Test eerst even bovenstaande stappen op een onopvallend stukje.

Hardnekkige droge vlekken of vetvlekken hebben iets meer nodig dan water. Gebruik bij vetvlekken een goede ontvetter en op potlood of stift een sterk reinigingsmiddel zoals Formule Mc Neutral of White Spirit.