Welke gipsplaten plaatsen in vochtige ruimtes en welke afwerking kiezen?

16/10/2023

Ga je een ruimte opknappen of inrichten? Dan kan je met gipsplaten vlot vlakke muren creëren die je naar smaak kan afwerken. Welke gipsplaten gebruik je in vochtige ruimtes zoals de badkamer? En hoe werk je deze het best af? Dat kom je hier te weten. Tip: scoor je bouwmateriaal voordelig en makkelijk online op Bouwdepot.be

Vochtige ruimtes waterdicht maken

Vochtige of natte ruimtes zijn de ruimtes in huis waar water gebruikt wordt en waar condensatie kan ontstaan, zoals de keuken, het wc, de badkamer en het washok. In de badkamer krijg je het meest te maken met de aanwezigheid van vocht door waterdamp, -spatten en -plassen. Om vochtproblemen en schimmels te voorkomen maak je het er best zo waterdicht mogelijk. Hoe pak je dit aan? Start met de basis: je muren, in dit geval je gipswanden.

Gipsplaten in vochtige ruimtes

Gipsplaten hebben een kern van gips met daarrond een kartonnen laag. Ze zijn het ideale materiaal om snel niet-steunende binnenwanden en een plafond te creëren. Je schroeft ze tegen een houten of metalstud-kader en in een mum van tijd heb je een glad oppervlak die je makkelijk kan afwerken.

Ook in natte ruimtes zoals de badkamer kan je gipswanden en -plafonds plaatsen. Hiervoor gebruik je de groene gipsplaten, want de gewone zuigen te veel vocht op. De groene platen zijn behandeld met een waterbestendig en schimmelwerend middel. Let op, waterbestendig wil niet zeggen waterwerend, ze mogen niet in contact komen met spatwater. Je zal de platen sowieso nog verder moeten afwerken met bijvoorbeeld verf, tegels, wandplaten of een andere wandbekleding. Vind hier je waterbestendige gipsplaten online.

Afwerking gipsplaten

Niet alleen moet je de gipsplaten volgens de regels van de kunst plaatsen, je moet ze ook correct afwerken. De schroefgaten, naden, hoeken en kieren moeten opgevuld zijn. Voor de voegen gebruik je voegband en een vulmiddel of ‘filler’ en voor de naden in de hoeken een schimmelwerende waterafstotende siliconenkit of een vochtbestendige overschilderbare acrylaatkit, daarna werk je de platen af met een ‘voegenfinisher’ voor een glad resultaat. Omwille van de zuigende werking van de vochtwerende gipsplaten zal je ze eerst moeten behandelen met een voorstrijkmiddel of primer, voordat je ze gaat schilderen of betegelen, zodat ze minder vocht opnemen. 

Vochtbestendige eindafwerking in de badkamer

Wanden badkamer

Je kan de gipswanden in je badkamer op verschillende manieren afwerken: betegelen, schilderen, behangen, bepleisteren (kies dan voor stucplaten), wandplaten in pvc, hout, of kurk plaatsen, … We bespreken hier kort de afwerking met tegels, verf en behang.

Tegels

Tegels worden vaak gebruikt in de badkamer. Wel vragen de voegen wat onderhoud. Gebruik een tegellijm met een verminderde waterabsorptie en een waterafstotend voegmiddel. Tip: met een voegbeschermer kan je poreuze cementvoegen langer mooi houden.

Verf

Je kunt je badkamer ook schilderen. Hier is het type primer en de verf die je gebruikt belangrijk. Ook hier behandel je de waterdichte gipsplaten met een voorstrijkmiddel om de zuigende werking tegen te gaan, daarna plaats je een primer en een afwerkingsverflaag die geschikt is voor natte ruimtes. Een vochtbestendige primerverf is best solventgedragen, de afwerkingslaag kan ook op waterbasis zijn. Tip: kies een afwasbare verf.

Behang

Als je de gipsplaten in de badkamer wilt behangen, dan gebruik je best eerst een voorstrijkmiddel. Gebruik niet om het eender welk behang, maar check of het geschikt is voor de badkamer. Kies voor een behanglijm die niet oplost bij vocht. Je kan eventueel een laag vochtwerende verf aanbrengen om het behang nog meer te beschermen. De echt natte plekken in de badkamer zoals de douche voorzie je best van ander vochtwerend materiaal.

Douche

De douche maak je best volledig waterdicht. Ook dit kan je met groene gipsplaten en tegels doen. Geef je platen na het primeren met een voorstrijkmiddel een extra waterdichte laag met een waterdichtingsdoek (in de volksmond ‘Kerdidoek’), bijhorende lijm of breng een elastische coating aan. Op beide producten kan je tegelen. Gebruik je bijvoorbeeld waterdichte pvc douchewanden, dan hoef je in principe geen waterdichtingsdoek of coating te plaatsen, let wel op een goede afdichting van de naden.

Rondom het bad

Heb je een inbouwbad, dan kan je een omkasting maken met waterbestendige gipsplaat, die je verder afwerkt met vochtwerend materiaal. Voeg eventueel ook een inspectieluik toe. De wanden rondom je bad, of op de ombouw rond het bad kan je afwerken door het te bekleden met waterbestendig materiaal.

Aan de wastafel

Om het stukje wastafelwand extra te beschermen tegen spatwater kun je de wand betegelen. Plaats eventueel ook een waterdichtingsdoek achter je tegels. Natuurlijk kan je ook gewoon een waterbestendige verf gebruiken of een ander waterbestendig materiaal gebruiken.

Op zoek naar het geschikte bouwmateriaal voor je (doe-het-zelf)klus? Bestel het makkelijk en snel online bij Bouwdepot.be. En ga je bestelling afhalen in een afhaaldepot in je buurt of laat het leveren bij je thuis. Ontdek er hier meer over.

In samenwerking met Bouwdepot.be

Ontdek meer

Nieuws

Meer nieuws +

Blijf op de hoogte. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.