In een-twee-drie een nieuwe ruimte

Wil je een hobbykamer maken of je zolder in kleinere ruimten opdelen? Zijn die leidingen of kabels tegen je plafond een doorn in het oog? Een valse wand of een verlaagd plafond is zo geplaatst. Je optimaliseert er niet alleen je interieur mee, ook op het vlak van isolatie doe je een goede zaak.

Draagstructuur in hout of metaal 

Het plan van aanpak voor een valse wand lijkt sterk op dat van een verlaagd plafond. Beide bevestig je op een draagstructuur, die tegen de bestaande muur of zoldering komt. Deze onderstructuur is opgebouwd uit hout of metaal. Houten gordingen combineren het best met een afwerking in hout. Een frame in metaal geniet de voorkeur als je opteert voor gipskarton of plafondtegels. Metaal is immers altijd haaks en gemakkelijk om mee te werken. Waak erover dat de draagstructuur waterpas hangt of loodrecht staat. Dit bespaart je achteraf het nodige kunst- en vliegwerk.

Diverse afwerkingsmaterialen

De draagstructuur van valse wanden en verlaagde plafonds kan je afwerken met verschillende materialen. Kies je voor hout dan zijn planken met een tand- en groefsysteem erg handig. Belangrijk is dat je het hout eerst laat acclimatiseren voordat je aan de slag gaat. Kunststof staat bekend als een goedkoop en een onderhoudsvriendelijk materiaal. Je kan je keuze maken uit een gigantisch groot aanbod. Want de markt is overspoeld met plastic panelen in de meest uitlopende afmetingen, uitvoeringen, dessins en kleuren. Aluminium lamellen scoren dan weer hoog op het vlak van vochtbestendigheid en vragen nauwelijks om onderhoud. Ook hier zijn verschillende breedtes beschikbaar en is het kleurenpalet zeer uitgebreid.

In samenwerking met Bouwinfo.be

GRATIS Nieuwsbrief