Vinyl vloeren: hoe zelf je vinyl plankenvloer plaatsen?

Gepubliceerd op

De warme uitstraling van natuurlijke materialen en een ongezien gebruiksgemak. Met een Floorify rigide vinyl vloer combineer je het beste van twee werelden. Dankzij het handige kliksysteem is de plaatsing snel rond, zonder veel moeite. Ontdek hoe je zelf je vinyl plankenvloer plaatst.

Voor je begint: laat je vinyl vloer 12 uur acclimatiseren

Als je nog op zoek bent naar een mooie vinyl vloer kun je online inspiratie opdoencollecties bekijken en gratis stalen aanvragen. Bij de Floorify-verkooppunten kan je terecht voor grote stalenborden en persoonlijk advies. Voordat je je vinyl plankenvloer gaat plaatsen, laat je hem acclimatiseren in huis. Leg je vloer horizontaal in stapels van maximaal 5 dozen hoog en laat hem 12 uur liggen. Ondertussen zoek je de nodige materialen en gereedschappen bij elkaar: een stanleymes, een hand- , decoupeer- en/of elektrische zaag, een geschikte ondervloer, een trekijzer, een meetlat, een potlood, een rubberen hamer, afstandsspietjes en eventueel een professionele rigid- of pvc-knipper.

Profiteer van een makkelijke plaatsing

Je plaatst een Floorify-vloer makkelijk zelf op om het even welke ondergrond, zonder voorbereiding. Je snijdt je vloer vlotjes op maat met een breekmes. Geen stof, minder opruimwerk achteraf en geen storend lawaai van een zaagmachine. Deze video bewijst het. Het handige, beproefde kliksysteem maakt van het plaatsen kinderspel. Renovatieproject gepland? Floorify vinyl vloeren zijn slechts 4,5 of 4 mm dik. Zo kun je ze makkelijk op een bestaande vloer plaatsen. Dankzij de minimale hoogte behoud je makkelijk bestaande deuren. Omdat je een Floorify vloer zwevend plaatst, heb je geen lijm nodig. Enkel de Floorify Comfort ondervloer uitrollen, klikken en klaar! Leer meer over de makkelijke plaatsing van je Floorify vloer.

Bereid de ondergrond voor

Een Floorify vinyl vloer kun je haast op elke ondergrond plaatsen, op voorwaarde dat je de ondergrond voorbereidt. Die moet proper, vlak, droog en stabiel zijn. Eerst verwijder je alle sporen van pleisterwerken, verf, lijm, olie en vet. Dan haal je het overblijvend vuil weg en stofzuig je de bodem. Sommige bestaande vloeren moet je verwijderen voor je je vinyl vloer kunt plaatsen. Denk aan vast tapijt, naaldvilt, cushion vinyl, zwevend geplaatst laminaat en zwevend geplaatst parket. Andere types vloer hoef je niet te verwijderen, zolang ze maar goed vastzitten. Let wel: zit er vocht in je vloer, dan moet je de ondergrond dampdicht maken. En in vochtige ruimtes zoals de badkamer breng je best een waterdichte folie aan onder de ondervloer.

Voorzie een geschikte ondervloer

Is je ondergrond voorbereid? Dan kun je je Floorify Comfort Ondervloer plaatsen. Die egaliseert en isoleert, maar heeft ook een geluiddempende functie. Omdat deze ondervloer eventuele ruwheden en oneffenheden in de ondervloer wegwerkt, zal je vloer bovendien langer meegaan. Begin in de linkerhoek van de ruimte en rol de Floorify Comfort Ondervloer uit. Plaats de ondervloer strook per strook, volgens breedte en naarmate je vordert met de plaatsing van de vloerpanelen. Leg de stroken altijd naast elkaar en laat ze niet overlappen. Ontdek waarom je een Floorify Comfort Ondervloer nodig hebt, hoe je de ondervloer plaatst en vind een verkooppunt in je buurt.

Aandachtpunten bij de plaatsing

Ondervloer geplaatst? Lees dan deze aandachtpunten voor je je vinyl vloer installeert: 

  • Meng panelen uit verschillende dozen, zodat er niet te veel identieke, lichtere of donkerdere panelen dicht bij elkaar liggen.
  • Voor het mooiste resultaat leg je de panelen in de richting van de langste muur in de kamer en haaks met de lichtinval.
  • Houd 5 mm ruimte vrij tussen je vloer en alle muren of andere vaste elementen.
  • Is de oppervlakte langer of breder dan 20 loopmeter, plaats dan een expansieprofiel ter onderbreking als je over een grote lengte of breedte moet installeren.
  • Meet voor de plaatsing je ruimte op. Zo ontdek je of je de eerste rij moet verzagen. De eerste en de laatste rij moeten ten minste een derde van de breedte van een paneel zijn. Ontdek hier hoe je een plank inkort.
  • Controleer of je deuren makkelijk open en dicht zullen kunnen na de plaatsing van je vloer en ondervloer.

Plaats de eerste rijen

De eerste rijen van je vinyl vloer moeten perfect op één lijn liggen. In deze video zie je hoe je best te werk gaat. Begin met het eerste (volledige) vloerpaneel in de linkerbovenhoek van je kamer. Neem een onvolledig stuk vloerpaneel (minimum een derde en maximum twee derde van een paneel) als beginpaneel voor de tweede rij. Plaats het paneel onder een hoek van zo’n 30 graden met de tand in de groef van het eerste paneel van de eerste rij en laat het zakken. Het paneel is nu ingeklikt. De smaak te pakken? Ontdek hier hoe je de volgende rijen plaatst.

Plaats de laatste rij

Hoe plaats je de laatste rij? Simpel, laat opnieuw een uitzettingsvoeg van 5 millimeter tussen het laatste vloerpaneel en de muur. Hiervoor moet je de planken voor de laatste rij in de lengte afzagen. Leg het vloerpaneel dat je gaat plaatsen exact bovenop de voorlaatste rij. Leg bovenop dit paneel een ander paneel, dat je laat aansluiten tegen de muur. Gebruik nu dit laatste paneel om de afstand tot de muur te markeren op het te gebruiken paneel en verzaag het. Om de vloerpanelen in het kliksysteem van de voorgaande rij te plaatsen, kun je een metalen slagijzer gebruiken. Na het plaatsen van de laatste rij verwijder je alle afstandsblokjes en plaats je de plinten. Op plaatsen waar je geen plinten of profiel kunt gebruiken, vul je de voeg op met een elastische pasta. Done!

Wil je graag rigide vinyl tegels plaatsen? Ontdek er hier meer over. Eerder gewonnen voor visgraat? Ontdek hier de plaatsingsinstructies.

De sterke Floorify rigide vinyl vloeren hebben een handig kliksysteem. Ook als je geen ervaring hebt, kun je deze vinyl vloeren makkelijk zelf plaatsen. Ontdek hier het volledige stappenplan en bekijk de plaatsingsfilmpjes. Nog op zoek naar inspiratie voor jouw vinyl vloer? Verken de collectiesvraag je gratis stalen aan of ga langs bij een verdeler in je buurt.