Je vinyl vloer plaatsen met een legplan? Ontdek onze tips.

Gepubliceerd op 19 May 2022

Een rigide vinyl vloer heeft heel wat voordelen. Eén ervan is dat je hem makkelijk zelf kunt plaatsen. Maar hoe begin je hieraan? Hoe maak je een legplan? We helpen je op weg.

Zelf je vinylvloer plaatsen

Wil je graag zelf je vloer plaatsen? Dan is een rigide vinyl vloer in de vorm van tegels, planken of visgraat een prima keuze. Naast de makkelijke plaatsing heeft dit type vloer enorm veel troeven. Lees hier de voordelen van een vinyl vloer. Een goede voorbereiding is al de helft van het werk bij het plaatsen van je vinyl vloer. Een legplan komt dan goed van pas.

Wat is een legplan?

Een legplan is een visuele voorstelling of schets die als hulpmiddel kan dienen bij het plaatsen van je vinylvloer. Hiermee zie je vooraf hoe je vloer het best tot zijn recht komt in de ruimte en vermijd je problemen tijdens het plaatsen. Met het legplan visualiseer je elementen zoals: de startpositie, de legrichting, het legpatroon of -verband, de positionering van je vloer ten opzichte van de ruimte, ...

Een legplan maken voor je vinyl vloer

Afmetingen
Hoe begin je aan zo’n legplan? Meten is weten. Meet daarom eerst de ruimte(s) waarin je je vloer wilt leggen en breng de afmetingen op schaal over in een schets. Check ook de afmetingen van je vloertegels, -planken of visgraat. Ga na hoeveel oppervlakte vloer je nodig hebt. Vraag hiervoor eventueel hulp in je verkooppunt. Voorzie voor de zekerheid zo’n 10% extra vloer, aangezien je altijd wel wat snijafval hebt. Ontdek het aanbod rigide vinyl vloeren.

Legrichting
Kies eerst de startpositie en legrichting voor je vloer. Het voordeel van een floorify vinyl vloer is dat je kunt starten waar je wilt, want je kan je vinyl tegels in alle richtingen doorleggen. Het makkelijkste is om je tegels in de lengte van de ruimte te plaatsen of te starten met een centraal punt als bijvoorbeeld een gang en zo verder naar de aangrenzende richtingen te werken.

Legpatroon
Kies je voor een specifiek legpatroon of -verband? Visualiseer dit dan zeker met je legplan. Zo heb je een beter zicht op de positie van je vloer in de ruimte. Teken ook uitsparingen voor leidingen, buizen en hoeken. Voorzie aan de muren een uitzetvoeg van zo’n 1,5 cm. Is de oppervlakte van je ruimte kleiner dan 20 x 20 meter, dan zijn er geen overgangsprofielen nodig.

Afhankelijk van je keuze voor tegels, plankenvloer of visgraatvloer bereid je een specifiek legplan voor. We overlopen even de belangrijkste aandachtspunten.  

Legplan voor plankenvloer in vinyl maken

Maak voor je begint bij de plaatsing van je vinyl plankenvloer een legplan. Je start in principe waar je wilt. Je kan je vloer in elke richting doorleggen. Al is het makkelijker als je begint aan een rechte, lange muur. Of je start centraal in de ruimte of in een gang en werk zo in de 4 richtingen naar eventueel nabijgelegen ruimtes. Meet vooraf de ruimte waar je je vloer gaat plaatsen en bereken hoeveel rijen planken je nodig hebt. Merk je bij je berekening dat er bij je laatste rij een smalle strook plank zal overblijven? Haal dan zowel bij de eerste als de laatste rij een stukje van de planken af zodat het verschil gelijk verdeeld wordt. Bekijk ook de instructievideo voor het maken van een legplan voor je plankenvloer.

Lees ook de tips voor het plaatsen van een vinyl plankenvloer of bekijk de instructievideo voor het plaatsen van je vinyl plankenvloer.

Legplan voor vinyl tegels

Ook bij vinyl tegels geldt dat het makkelijker is om te starten aan de lange zijde van een muur. Of je kunt centraal beginnen en zo verder naar de vier andere richtingen werken. Wil je je vinyl tegels in een specifiek legverband plaatsen, dan is het zeker zo slim om dit eerst uit te tekenen in een legplan. Ook als de vloer moet doorlopen in andere ruimtes. Bereken hoeveel rijen vloer je nodig hebt. Merk je bij je berekening dat er op het einde een smalle strook overblijft? Haal dan zowel bij de eerste als de laatste rij een stukje van de planken af zodat het verschil verdeelt wordt. Bekijk de instructievideo voor het maken van een legplan voor tegels.

Legplan voor visgraatvloer in vinyl

Een vinyl visgraatvloer plaatsen lijkt moeilijker dan het is. Respecteer je bij de plaatsing de volgorde van de nodige stappen, dan lukt dit wel. Maak vooraf een legplan en vergemakkelijk zo de plaatsing. Bepaal eerst het startpunt. Start centraal op de langste vrije muur en leg je vloer in visgraatpatroon op rijen. Heb je een gang, en meerdere aangrenzende ruimtes? Start dan ook aan de langste vrije muur maar positioneer je eerste visgraat centraal ten opzichte van de gang. Je kunt je visgraatvloer ook in twee richtingen leggen en naar de muren toe werken, maar in één richting werkt wel wat vlotter. Bekijk hier de instructievideo voor het legplan van een visgraatvloer. 

Bekijk ook de video over het plaatsen van visgraat vinyl.

Interesse in een mooie vinyl vloer die je zelf kunt plaatsen? Doe ideeën op in de infobrochure en vind je toekomstige vloer in een verkooppunt in je buurt.

   

Brochures

Vraag geselecteerde brochures aan