De legrichting en het formaat van je vinylvloer: dit effect heeft het op je ruimtes

06/07/2023

Je vloer neemt een grote oppervlakte van je ruimtes in en heeft dus een grote impact op je interieur. Dat maakt het kiezen van een nieuwe vloer er niet makkelijker op. Ga je voor een vinylvloer? De legrichting en het formaat van je vloertegels of -planken hebben elk hun eigen effect op je ruimte. Wat moet je hierover weten? 

Je vloer: een belangrijk interieurelement

Ben je op zoek naar een nieuwe vloer en ben je overdonderd door het grote aanbod? Last van keuzestress? Waarom niet gaan voor een Floorify rigide vinylvloer? Die heeft heel wat voordelen: hij is sterk, watervast, comfortabel, renovatievriendelijk én duurzaam. Je hebt bovendien keuze uit verschillende collecties: planken, visgraat en tegels. Binnen de tegels kan je kiezen tussen betonlook, terrazzotegels en ceppotegels.

Niet onbelangrijk zijn de legrichting en het formaat van je vloer. Die hebben elk een ander effect op de ruimte waarin je ze gaat plaatsen. Waar houd je rekening mee? We gaan er wat dieper op in.

Legrichting plankenvloer

Je kan je vinyl plankenvloer in de lengte of de breedte van je ruimte plaatsen. Schuin plaatsen kan in principe ook, maar wordt zelden gedaan.

In de lengte

Wordt een plankenvloer in de lengte of de lange richting van de ruimte geplaatst, dan wordt de ruimte optisch verlengd. Vaak houdt men bij een plankenvloer ook rekening met de lichtinval, en plaatst men, wanneer dat kan, de vloer in die richting mee met het licht.

In de breedte

Leg je je planken in de breedte van een ruimte, dan wordt de ruimte optisch verbreed. Je duwt bij wijze van spreken de muren uit elkaar. Dit komt goed van pas wanneer je ruimte lang en smal is. Zo voorkom je het tunnel- of gangeffect en zal hij breder ogen.

Wat met een atypische ruimte?

In een rechthoekige of vierkante ruimte is het bepalen van de legrichting vrij eenvoudig. Het wordt echter complexer wanneer je ruimte een atypische vorm heeft. Wat doe je bijvoorbeeld met een L-vormige leefruimte? Tip: kijk naar de grote elementen in je ruimte, zoals bijvoorbeeld een keukeneiland, kast, zetel, tafel, … en leg je vloer mee met het langste deel ervan.

Kom je er niet uit? Vraag advies aan je vloerspecialist in de buurt.

Legrichting tegels

Bij  rechthoekige rigide vinyltegels zijn dezelfde regels omtrent legrichting van toepassing als bij planken. Ontdek het aanbod Floorify vinyltegels.

Formaat planken en tegels

Naast de legrichting, heeft ook het formaat van je vinylplanken of -tegels effect op je ruimte. 

Grote of kleine planken

Grote planken, zoals de Floorify “XL Planken” (24 x 200 cm) of “Lange Planken”(22,5 x 152,4 cm), creëren rust en ruimte en zijn ideaal voor grote ruimtes. In kleine ruimtes zijn smalle planken, zoals de Floorify “Planken”(17,8 x 121,9 cm), dan weer beter geschikt omdat ze beter in verhouding zijn met het formaat van de ruimte en daarnaast ook de plaatsing vergemakkelijken.

Grote of kleine tegels

Grote tegels van 60 x 90cm zorgen voor rust en ruimte omdat er minder voegen aanwezig zijn. Ze staan dus garant voor een strakke basis. Kleine tegels (zo’n 30 x 60cm), en dus meer voegen, hebben dan weer een speels effect op de ruimte. Het visuele lijnenspel van de voegen geeft bovendien extra diepte aan de ruimte, wat ze uitermate geschikt maakt voor kleinere kamers. 

Op zoek naar de ideale vinylvloer voor je interieur? Doe alvast ideeën op in de gratis Floorify inspiratiebrochure of ga een kijkje nemen bij een van de verdelers in je buurt. Twijfel je tussen enkele vloeren of wil je de vloeren bij je thuis zien en voelen? Bestel hier snel je gratis stalen en vergemakkelijk je keuze.

Ontdek meer

Gratis brochure aanvragen

Bekijk meer brochures Vraag geselecteerde brochures aan

Nieuws

Meer nieuws +

Blijf op de hoogte. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.