Hoe onderhoud je je vinyl het beste?

Een vinylvloer is gemakkelijk te onderhouden. Regelmatig stofzuigen en wekelijks poetsen met water en een schoonmaakproduct specifiek voor vinylvloer is voldoende.

Detergenten, straffe schoonmaakmiddelen of schuurproducten moet je vermijden, net zoals boenwas of oplosbare glans. Deze laatste beschadigen de vloer en maken hem glad. Belangrijk ook is dat je vinyl niet al te veel water laat absorberen. Dit teveel gaat doordringen tussen de kieren, randen en scheurtjes met als gevolg dat de lijm loskomt en de randen gaan omkrullen. Normaal gezien heeft je vinylvloer standaard een PU laag ter bescherming. Een extra PU beschermlaag aan brengen kan zeker geen kwaad. Op die manier zorg je er niet alleen voor dat vastgehecht vuil snel verwijderd wordt, maar ook dat kleine krasjes herstellen en dat de stroken en tegels goed dichtgemaakt worden om zo extra vochtbestendigheid te creëren.

Maak je toch vlekken, dan moet je die zo snel mogelijk opkuisen met een kuisproduct specifiek voor vinyl. Overmatig vuil kan je al wat inperken door het gebruik van een mat. Stoelen gaan ‘putjes’ maken en moeten goed voorzien worden van viltdoppen. Langdurig contact met rubber moet je vermijden, want dit kan op termijn een donkerbruine verkleuring veroorzaken. Ook een bureaustoel kan al snel slijtage veroorzaken. Hiervoor bestaan er dan ook bureaustoelen met speciale wieltjes, geschikt voor vinyl vloeren.

In samenwerking met Bouwinfo.be

ONTVANG GRATIS DOCUMENTATIE

GRATIS Nieuwsbrief