Tegels plaatsen: verlijmen of in mortel?

Gepubliceerd op

Je hebt je vloertegels gekocht en bent er helemaal verliefd op! Tijd om je vloer volledig te installeren. Je wil natuurlijk jarenlang genieten van een perfect resultaat. Verlijm je best je tegels op de chape of kies je toch om ze in mortel te plaatsen? We geven je graag een aantal do’s en don’ts. 

Tegels in mortel plaatsen

Meestal worden tegels in mortel geplaatst wanneer de ondergrond, de chapelaag, niet helemaal vlak is en je te weinig hoogte hebt om er nog een cementdekvloer over te leggen. Dankzij de mortel volgen de tegels de ondergrond niet meer en kun je ze een voor een waterpas leggen in het mortelbed. Met een waterpas kan je tijdens het leggen van de tegels kijken of je vloer juist ligt en kan je hierin bijsturen.

Do’s

Je plaatst het mortelbed best op een stabiliseerlaag van zand en cement. Neem een vakman onder de arm om je hiermee te helpen.

Gebruik een grote waterpas zodat je die over verschillende tegels kan leggen. Zo behoud je het overzicht en weet je zeker dat je vloer perfect vlak wordt gelegd.

Spandraden plaatsen helpt je om de plaats van je tegels te bepalen. Sla hiervoor spijkers in de grond en bevestig hieraan de draden. Wanneer je deze spandraden haaks op de deur plaatst, geeft de zichtlijn van je vloer een recht gevoel. Dit komt voornamelijk van pas wanneer je muren niet haaks op elkaar staan.

Don’ts

Begin niet meteen met voegen na het plaatsen van je tegels. Je plaatst je tegels op mortel en tijdens het verharden, moet er ook nog heel wat vocht kunnen ontsnappen. Dit gebeurt voor een groot deel via de voegen, dus deze moeten nog even open blijven om te voorkomen dat je tegels gaan lossen.

Ga je vloeren op een anhyrietchape? Begin dan niet gewoon met het aanbrengen van mortel en het plaatsen van de tegels. Schuur de dekvloer eerst en behandel deze met een primer. Zo ben je zeker dat de tegels niet loslaten.

Tegels verlijmen op de chape

Wanneer je zeker bent dat je chape waterpas ligt, kan je je vloertegels erop verlijmen. Wanneer je voor verlijmen kiest en dit goed gedaan wordt, is de kans op hol klinkende tegels bijna onbestaand. Ook kiezen veel mensen voor deze optie wanneer ze een nieuwe tegelvloer leggen op een reeds bestaande vloer. Maar waar moet je rekening mee houden?

Do’s

Is je ondergrond niet helemaal vlak? Leg dan eerst een cementdekvloer, zodat je een waterpas ondergrond kan garanderen. Dit levert het mooiste resultaat.

Werk oneffenheden weg met een voorstrijkmiddel. Hiermee egaliseer je je vloer. Dit is vooral aangeraden wanneer je een stoffige of sterk zuigende ondergrond hebt. Je wil natuurlijk dat de lijm zijn werk nog doet en voor een goede hechting zorgt.

Een aankoop van goede tegellijm is superbelangrijk. Informeer dus vooraf welke lijm het meest geschikt is voor je klus. Hou bij deze keuze ook rekening met de soort tegel die je gaat plaatsen, niet alle tegels worden met dezelfde lijm geplaatst.

Hou ook rekening met het gewicht en formaat van de tegel bij het aankopen van de lijm. Ook de hoeveelheid wordt hierdoor bepaald.

Bepaal de kleur van de voegen op voorhand. Zo kan de kleur van de lijm hierop afgestemd worden, waardoor je het mooiste resultaat krijgt.

Werk zone per zone om de tegellijm aan te brengen en gebruik hiervoor een getande lijmkam. Wanneer je de lijm te ruim op voorhand aanbrengt, loop je het risico dat deze uitdroogt en de tegel na een tijd loskomt.

Zorgt ervoor dat minstens 65% van de tegel bedekt is met lijm. Controleer dit door je tegel ertegen te houden en te kijken of er voldoende lijm aan hangt. Genoeg lijm? Plaats je tegel dan in een schuivende beweging in de lijm voor een optimale hechting.

Don’ts

Verlijm je tegels nooit op verse chape. Wanneer je dat doet kleef je je tegels op een vochtige ondergrond met als resultaat dat ze na een tijdje loskomen.

Ga je je tegels plaatsen op een bestaande tegelvloer? Zorg er dan zeker voor dat de bestaande vloer heel goed ontvet is. Gebruik voor het verlijmen geen gewone tegellijm, maar flexlijm. Deze lijm verhoogt de hechting en verkleint de krimp.

Deze do’s en don’ts helpen je op weg bij het maken van de juiste keuze. Zo weet je meteen ook waarop je moet letten tijdens het plaatsen van je vloer. Meer advies nodig? Vraag raad aan je vloerspecialist.