Je tegelvloer als interieurelement
Omdat je vloer een grote oppervlakte van je woning inneemt, is het een bepalend interieurelement. Welke vloer je kiest is dus belangrijk. Keramische tegels zijn nog steeds populair als vloerbedekking. Ze gaan lang mee, zijn eenvoudig te onderhouden en te combineren met vloerverwarming. Bovendien zijn ze verkrijgbaar in verschillende vormen, kleuren en maten waardoor je heel wat ontwerpvrijheid hebt. Al kan dat ook wat keuzestress opleveren.
De perfect geplaatste tegelvloer: aandachtspunten
Heb je je favoriete tegels gekozen? Dan sta je voor de volgende uitdaging. Ga je je tegelvloer zelf plaatsen door hem te lijmen? Dat kan perfect. Combineer je handigheid, de juiste informatie en hulpmiddelen met elkaar, en tegelen wordt kinderspel. Wat zijn de aandachtspunten? We zetten ze voor je op een rij.
De ondergrond
De ondergrond waarop je wilt tegelen moet vlak en schoon zijn. Meestal is dit een droge chapelaag waar je je tegels met kleefcement op verlijmt. Is er vloerverwarming, een niet stabiele ondergrond of gebruik je grote tegels, dan is een ontkoppelingsmat aangeraden. Hiermee worden spanningen opgevangen en scheurvorming voorkomen.
Een legplan
Een goede voorbereiding is het halve werk. Daarom neem je best de tijd om te bepalen hoe je je tegels gaat leggen. In welk patroon, waar start je met tegelen, hoeveel afstand houd je van de muur, zijn er uitzetvoegen nodig,…? Maak hiervoor een legplan, zo kom je niet voor onaangename verrassingen te staan.
Het snijwerk
Meestal moet je je tegels bijsnijden en bijpassen om ze in hoeken, en aan randen te kunnen plaatsen. Dit doe je met een tegelsnijder (voor standaard tegels) of een tegelsnijmachine (voor dikkere, hardere tegels). Na het snijden maak je de randen van je tegels glad met een tegelvijl of schuurpapier. Soms zijn er complexere situaties waarbij er rondingen of uitsparingen zijn, en waarvoor je specifiek materiaal nodig hebt.
Plaatsing van de tegels
Je tegels binnen moeten correct, waterpas gelegd worden. Niet alleen ziet dit er mooier uit, het voorkomt ook schade, struikelgevaar en ongemak bij het schoonmaken van je vloer. Hiervoor kun je de keggen van het SOLIDOR CRIX-nivelleersysteem gebruiken. We vertellen je hieronder meer over.

Het gepatenteerde afgeronde ontwerp voorkomt haperingen.
Aanbrengen van tegellijm
De tegels bevestig je aan de ondergrond met een goede tegellijm. Bij standaard tegels breng je de lijm enkel op de ondergrond aan; bij grootformaattegels breng je het dubbel aan, zowel op de tegel als de ondergrond. Gebruik de juiste hoeveelheid lijm voor een goede hechting.
De voegen
Een gelijke voegbreedte, tussen alle tegels zorgt voor het mooiste resultaat. Wijk je hiervan af, dan zie je dit. Hiervoor kun je de SOLIDOR tegelkruisjes of clips (met keggen) gebruiken.
Denk ook aan uitzetvoegen bij grote oppervlakken, vloerverwarming, tussen vloer en muur (kimnaden) en bij L-vormige ruimtes.
Een perfecte gelegde tegelvloer met CRIX
Zoals je ziet, zijn er heel wat aandachtpunten bij het zelf leggen van je tegels. het CRIX-nivelleersysteem van SOLIDOR is een handig hulpmiddel om je tegelklus tot een goed einde te brengen. Hiermee kun je eenvoudiger, sneller en nauwkeuriger tegelen. In een mum van tijd liggen je tegels perfect vlak en hebben ze gelijke voegen. Wat houdt dit systeem in?

Het CRIX-assortiment clips met keggen
CRIX-systeem gebruiken
Het CRIX-systeem bestaat uit tegelclips en keggen. De Clips worden met een tegeltang tussen (en onder) de tegels geplaatst. In de openingen van de Clips wordt telkens een keg geschoven. Zo worden de juiste voegbreedtes gecreëerd en worden de tegels, horizontaal uitgelijnd en op hun plek gehouden. Zonder niveauverschil. Nadat de lijm is uitgehard, kun je de keggen verwijderen en de Clips afbreken.
Innovatieve keggen met punt in schuine hoek
Het verschil met de traditionele keggen zit hem in de punt vooraan. De gepatenteerde CRIX-keggen van SOLIDOR hebben een schuine punt in een hoek van 15°. Hiermee bots je, in vergelijking met de klassieke keggen, niet tegen de rand van de overstaande tegel.
Clips
Afhankelijk van je tegeldikte kies je de juiste clips. De CRIX clips voor binnenvloeren zijn geschikt voor tegels met een dikte van 3 tot 13 mm. Hiermee creëer je voegbreedtes van 1 mm, 1,5 mm, 2 mm en 3 mm.
Daarnaast zijn er ook de CRIX clips XL voor buitenvloeren en tegels met een dikte van 12 tot 22 mm. Hiermee creëer je voegbreedtes van 1,5 mm, 3 mm of 5 mm.
De hoeveelheid clips die je nodig hebt, is afhankelijk van het formaat van de tegels die je gebruikt en het patroon waarin je ze gaat leggen. De algemene regel is: ongeveer vier clips per tegel bij een rechte patroon, en tot zes clips per tegel bij een verspringend (halfsteens) patroon. Tip: bereken hoeveel clips je nodig hebt met de clips-calculator op deze pagina.
Tegelkruisjes
Werk je liever met tegelkruisjes? Ook hiervoor kun je bij SOLIDOR terecht. De CRIX-tegelkruisjes zijn verkrijgbaar voor voegbreedtes van 1 mm, 1,5 mm, 2 mm, 3 mm, 4 mm en 5 mm. Ontdek hier de voegkruisjes. Hier moet je zelf je tegels nivelleren. Vragen of interesse om tegelkruisjes te bestellen? Neem dan contact op.

CRIX-tegelkruisjes
Wil je wandtegels plaatsen? Ook hiervoor kun je het CRIX-nivelleersysteem of de voegkruisjes gebruiken.
Graag meer weten over CRIX-levellingsysteem of de CRIX tegelkruisjes? Wil je graag materiaal bestellen voor je project? Neem dan contact op met SOLIDOR. Tip: Download ook de gratis inspiratiebrochure.