Zelf tegelen, doen?!
De meningen over zelf vloeren zijn verdeeld. Het is zeker geen eenvoudige klus als je het nog nooit gedaan hebt. Ben je handig, werk je precies en heb je voldoende tijd om je erop toe te leggen? Dan zeggen we: doen! Je bespaart hiermee op de kosten van een vloerder en haalt er heel wat voldoening uit. Moet het echter snel gaan en wil je zeker zijn van een perfect resultaat? Bespaar je dan het werk en de zorgen, roep de hulp van een vakman in.
Manieren van vloeren
Wist je dat er drie manieren zijn om een tegelvloer te plaatsen? Tegels lijmen op een chapevloer of ze in kleefcement plaatsen is de meest voorkomende manier. Daarnaast kun je (dikkere) tegels in een mortelbed leggen of (dunnere) tegels in natte chape plaatsen. We gaan iets dieper in op de meest populaire methode: tegels verlijmen op chape. Zo kun jij bepalen of de klus iets voor jou is.
Lees ook: Tegels plaatsen: verlijmen of in mortel?
Zelf je tegelvloer lijmen: stappenplan
1. De juiste tegel kiezen
De gepaste tegelvloer vinden is niet alleen een kwestie van smaak. Je keuze bepaalt ook het aanvoelen van de ruimte want de vloer neemt zo’n grote oppervlakte in. Houd daarom rekening met het visuele effect die je keuze teweeg brengt. Maar denk ook aan andere eigenschappen zoals de kwaliteit van de tegels, de functie van de ruimte waar ze terecht komen, antislip, het onderhoud en - als je zelf gaat tegelen - ook wel de moeilijkheidsgraad bij het plaatsen. Heb je je favoriete vloer gevonden? Dan kun je starten met de voorbereiding om te tegelen.
2. Een goede voorbereiding
Maak een legplan
Meet eerst de ruimte waar je gaat vloeren op. Maak een schets op schaal en teken hoe je je tegels wilt leggen. Bepaal hiervoor de as ten opzichte van de wanden die je gaat volgen bij het tegelen. Gebruik hiervoor een referentiepunt zoals bijvoorbeeld de deur, het midden van de ruimte, ramen, …
Bereken hoeveel tegels je nodig hebt
Bereken de oppervlakte van de te betegelen ruimte en bepaal aan de hand van de afmetingen van je tegels en de voegbreedtes hoeveel pakken tegels, lijm en voegmiddel je nodig gaat hebben. Reken zo’n 10% extra tegels zodat je zeker genoeg hebt.
Verzamel het juiste materiaal
Men stuurt een soldaat ook niet op missie zonder wapens, vloeren doe je dus ook niet onvoorbereid. Verzamel hiervoor eerst het benodigde materiaal. Wat heb je nodig?
Eerste en vooral is de juiste tegellijm van groot belang. Houd rekening met de betegelen ruimte, het type tegel, het formaat, … bestudeer dus eerst grondig het etiket of de handleiding van de tegellijm.
Daarnaast heb je ook specifiek materiaal en gereedschap nodig zoals: egalisatieproduct, vloerprimer, voegmortel, een paslat, een waterpas, een tegelsnijder, een haakse slijper, een (plooi)meter, lijmkam, tegeltang, voegkruisjes, mengkuip, elektrische menger, handdoeken, laser, schoonmaakdoek, ... Vooral de juiste lijmkam is zeer belangrijk. Die kies je op basis van het tegelformaat en de grootte van de voegen. Hoe groter de tegel, hoe groter de oppervlakte die je moet lijmen en hoe breder de tanden van de tegelkam uit elkaar moeten staan.
Tegels bestellen
Bestel liever iets meer tegels. Zo heb je er zeker genoeg van hetzelfde badnummer. Want ga je later tegels bijhalen, dan bestaat kans dat de kleur van een ander ‘bad’ afwijkt van die van de tegels die jij hebt gekocht. Denk er bij het tegelen aan om de tegels van de verschillende pakketten goed te mengen zo valt het minder op als een pakket iets afwijkt.
De ondergrond voorbereiden
Ga je vloertegels lijmen op chape, dan is het vooral belangrijk dat je chapevloer vlak, waterpas is. Dit kun je controleren door een paslat, rechte plank of lange waterpas vanuit de hoeken naar het midden van je vloer te bewegen. Is de ondervloer niet volledig vlak? Dan kun je die uitvlakken met een zelfnivellerend egalisatieproduct. De ondergrond moet niet alleen vlak maar ook stofvrij, schoon en droog zijn. Ga je je tegels plaatsen, dan moet de chape ook voldoende uitgehard zijn. Hierna behandel je je de ondervloer met een primer of hechtemulsie. Tegel je op een bestaande tegelvloer dan moet die eerst goed ontvet worden voor je er het egalisatiemiddel op giet.
De tegels klaarleggen
Leg voor je met lijm aan de slag gaat de tegels in de lengte en breedte op de betegelen chapevloer. Denk ook aan de ruimte voor de voegen. Zo weet je hoe de tegels gaan uitkomen en krijg je een beter beeld. Zo zie je ook waar je stukjes moet snijden. Je wilt namelijk niet beginnen tegelen en op het einde uitkomen met een zeer smal stukje.
3. De vloertegels plaatsen
Tegellijm aanbrengen
Is de ondergrond, bijvoorbeeld bij beton, fel zuigend? Gebruik dan eerst een hechtprimer. Zo kan de tegellijm beter hechten. Je brengt de primer aan met een kwast, roller of borstel. Laat dit drogen. Maak hierna je tegellijm aan met de juiste hoeveelheden en verhoudingen zoals dit vermeld staat op de verpakking. Voeg het poeder aan het water toe en niet andersom om klontervorming te voorkomen. Gebruik een lijmkam om de lijm (gedeeltelijk) op de ondergrond aan te brengen en breng de lijm eventueel ook aan op de achterkant van je (grote) tegels.
Tegels plaatsen
Plaats de tegels (eventueel met een zuignap) in de lijm en gebruik nivelleerclips of voegkruisjes om de tegels level en op de juiste afstand te plaatsen. Controleer ook regelmatig of ze daadwerkelijk pas liggen door je waterpas op de tegels te leggen. Je kunt de tegels nog zo’n 15 minuten na het plaatsen in de lijm lichtjes corrigeren. Vergeet niet je voegkruisjes te verwijderen voordat de lijm droog is of na drogen het bovenste deel van de nivelleerclips te kloppen/stampen.
Tegels versnijden
De kans dat je vloertegels precies uitkomen zonder te snijden is klein. Gebruik daarom een tegelsnijder om je tegel op maat te maken wanneer je deurstijlen, zijkanten van wanden, of andere obstakels in de grond tegenkomt.
Lees ook:
Hoe keramisch parket plaatsen?
Verlijm je tegels makkelijk op OSB-platen met deze tips.
4. Tegels voegen
Als je tegels geplaatst zijn kun je ze ‘inwassen’ met een gepast voegmiddel. Doe dit volgens de regels van de kunst. Het overtollige voegmiddel dat op je tegels achterblijft verwijder je met een cementsluierverwijderaar. Doe dit niet te vroeg, want je voegen moeten uitharden maar ook niet te laat zodat je het er nog af krijgt. Ontdek hoe je je nieuwe keramische tegelvloer best kunt schoonmaken.
Tegelen: wat zijn de struikelblokken?
Een gewaarschuwd man is er twee waard. Daarom zetten we even de meest voorkomende fouten bij het tegelen op een rijtje:
- De verkeerde tegel kiezen: controleer of de tegels van je dromen ook bestand zijn tegen je (intensieve) manier van wonen.
- Op een oneffen ondervloer tegelen: een egale chapevloer levert je het beste resultaat.
- De chape niet voldoende laten uitharden: tegel je op natte chape dan hecht de lijm niet en kan je vloer loskomen. Wees dus geduldig.
- Te snel voegen: Wacht zo’n 36 uur met het voegen van je tegels zo is de lijm zeker gehecht.
- Een verkeerd onderhoud: gebruik een cementsluierverwijderaar om de cementlaag van het voegmiddel op je tegels te verwijderen. Doe dit niet te snel na het voegen want anders kunnen deze loskomen. Gebruik ook de juiste producten om je keramische tegels schoon te maken. Producten die een ‘film’ vormen moet je vermijden.
Nog een laatste tip
Informeer je op allerlei mogelijke manieren voor je aan de slag gaat: lees erover, bekijk demonstratiefilmpjes, vraag raad aan mensen die al een getegeld hebben en geef jezelf vooral de tijd om er rustig mee aan de slag te gaan.
Op zoek naar meer informatie over de juiste vloerbedekking? Lees nog meer artikels over vloeren.