Harde vloeren
Keramische tegels
Keramische tegels zijn nog steeds een populaire vloerafwerking. Deze onderhoudsvriendelijke vloer wordt gemaakt van gebakken aarde of fijngemalen klei. Verder zitten ook kwarts, veldspaat, ontvetters en kleuroxiden in de mix. Je hebt keuze uit verschillende kleuren en texturen, hierdoor druk je perfect je eigen stempel. Ook kan er om het even welke print worden aangebracht. Hiermee bootst men perfect natuursteen-, hout-, terrazzo- of betonlook na.
Keramisch parket
Keramisch parket combineert de warme look van houten parket met het onderhoudsgemak van keramische tegels. Deze nieuwkomer van enkele jaren terug is nog steeds een hit in de hedendaagse interieurs. De tegels zijn verkrijgbaar in verschillende houtprints en texturen. Bovendien kunnen ze net als houten planken gelegd worden in een patroon zoals bijvoorbeeld halfsteensverband, visgraat, wildverband enzovoort. Een vloer in keramisch parket is vlek-, vocht- en krasbestendig dus ook geschikt voor je keuken of badkamer. Combineer met vloerverwarming en je denkt niet meer aan houten parketvloeren.
Patroontegels
Zin in een creatieve vloer als blikvanger in je woning? Met patroontegels in retrostijl creëer je een leuk accent. De cementtegels bestaan uit natuurlijke materialen als marmer en kiezelpoeder en kunnen gerust tegen een stootje. Met behulp van pigmenten worden decoratieve tekeningen in het cement gebakken. Daarnaast bestaat er ook een moderne keramische variant, deze combineert de sfeer van een cementtegel met het onderhoudsgemak van een keramische tegel.
Natuurstenen tegels
Hou je van een vloer met een unieke, luxueuze uitstraling? Dan zijn natuurstenen tegels een prima keuze. De gesteentes worden gewonnen in steengroeves wereldwijd. Hierdoor heeft elke tegel een unieke look. Populaire gesteentes zijn kalksteen, blauwe steen, marmer, graniet en leisteen. Natuurstenen tegels vragen meer onderhoud dan keramische tegels maar dit weegt op tegen de charme die je in de plaats krijgt. Hoe de tegel is afgewerkt bepaalt het uitzicht, de duurzaamheid en de veiligheid.
Kiezelvloer
Op zoek naar een mooie vloer die je aan een vakantie in het zuiden doet denken? Dan is een kiezelvloer zeker jouw dada. Deze vloer is volledig waterdicht en goed bestand tegen vocht. Ideaal voor in de badkamer. Maar ook in een keuken kan een kiezelvloer mooi zijn. De steentjes zijn glad en rond en voelen dus aangenaam aan je voeten. Goed voor de bloedsomloop! Je hebt bovendien ruime keuze in kleur, formaat en vorm.
Mozaïektegels
Mozaïektegels worden regelmatig gebruikt in de badkamer. Maar ook in een keuken of gang staan ze leuk. Met de kleine, kleurrijke steentjes wordt je vloer een echt kunstwerk. Ga je voor ronde, vierkante of rechthoekige steentjes? Kies je mozaïeken voor een pittig contrast of een Oosterse uitstraling? Aan jou de keuze.
Houten vloeren
Houten vloeren en parketvloeren
Met houten vloeren bedoelt men eigenlijk vloeren die bestaan uit massief hout. Je hebt de charmes van hout maar ook de werking door temperatuurwijzigingen. Parket kan ook uit vol hout bestaan maar sommige zijn opgebouwd in verschillende lagen. Het verschil is voor een leek moeilijk te zien. Er bestaan verschillende soorten parketvloeren:
Meerlagig parket
Meerlagig parket is opgebouwd uit meerdere lagen hout. Bovenaan zit een dikke laag van bijvoorbeeld eik of beuk, de lagen eronder liggen dwars over elkaar. Hierdoor zijn de planken zeer stabiel. Ze kunnen bovendien met vloerverwarming gecombineerd worden.
Fineerparket
Fineerparket heeft bovenaan een dun laagje echt hout dat op een harde, waterwerende hdf-plaat van droge houtvezels zit. Dit laagje is 2,5 millimeter dunner dan bij meerlagig parket.
Recuperatieparket
Zie je graag de charmante, authentieke vloeren van oude gebouwen? Ga dan op zoek naar recuperatieparket die afkomstig zijn uit renovatie- of afbraakwerken.
Verouderd parket
Hou je van de look van recuperatieparket maar kun je dit moeilijk bemachtigen? Dan is machinaal verouderd en verkleurd parket een optie. Enkel een getraind oog ziet het verschil.
Laminaat
Laminaat bootst de look van parket, natuursteen of tegels na. Het bestaat uit een watervaste verlijmde hdf-plaat als basis en een decorlaag met een tekening van hout of een ander materiaal. De print wordt beschermd door een transparante slijtlaag. Een tegenlaag onderaan op de panelen voorkomt opstijgend vocht en eventuele vervorming. Alle lagen worden in een pers samengedrukt. Laminaat is erg onderhoudsvriendelijk, gemakkelijk te plaatsen en te combineren met vloerverwarming.
Naadloze vloeren
Kunsthars gietvloer
Een gietvloer in kunsthars zoals epoxy, polyurethaan of acrylaat heeft weinig aandacht nodig: hij is eenvoudig schoon te houden en gaat jaren mee. De vloer wordt zeer dun gegoten en kan perfect op een bestaande draagvloer in bijvoorbeeld beton, tegels of hout geplaatst worden. Een gietvloer in epoxy is harder dan een vloer in polyurethaan. Je kiest uit verschillende kleuren of een combinatie, een matte of glanzende finish. Ook betonlook, een print of 3D-effect zijn perfect mogelijk.
Cementgebonden vloer
Een cementgebonden gietvloer heeft de look van een betonvloer en kan naadloos worden aangebracht over een bestaande vloer. De vloer bestaat uit toeslagstoffen, cement en bindmiddelen. Bovenaan wordt een beschermende coating van was of polyurethaan aangebracht om vuil en vocht af te stoten. Dit type vloer is echter niet zelfnivellerend zoals een gietvloer. Bovendien is hij ook niet echt geschikt voor vochtige ruimtes.
Steentapijt
Steentapijt is niet alleen populair in winkels of kantoren, ook in gezinswoningen wordt het vaak toegepast. De naadloze vloer bestaat uit duizenden kleine steentjes gebonden met epoxyhars. De laag is vaak maar enkele millimeters dik, dus het kan ook perfect toegepast worden in renovaties. Wil je een waterdicht steentapijt? Laat hem dan behandelen met een speciale toplaag.
Gepolierde of gepolijste beton
Betonvloeren komen regelmatig voor in moderne interieurs maar ook in een landelijke setting passen ze perfect. Een betonvloer is relatief goedkoop, snel geplaatst, naadloos en verkrijgbaar in heel wat kleuren en texturen. Bovendien is hij zeer onderhoudsvriendelijk. Wil je je betonnen vloer beschermen tegen vlekken, bijvoorbeeld in de keuken, dan kun je hem laten afwerken met een beschermende lak of epoxy. Een gepolierde betonvloer wordt massief gegoten en is minimaal 7 centimeter dik. Met een vlindermachine wordt de toplaag glad en egaal gemaakt.
Beton Cire en Mortex
Wil je een vloer met de look van beton maar heb je de ruimte niet voor gepolierde beton? Dan is Beton Cire of Mortex een mooi alternatief. Beide type vloeren kunnen bovendien in vochtige ruimtes worden toegepast. Ook de combinatie met vloerverwarming is mogelijk.
Beton Cire of betonstuc bestaat uit een mengsel van hars, cement, toeslagstoffen en pigment. Met een impregneermiddel en speciale coating wordt de vloer waterdicht gemaakt. Het kan vrij dun op de vloer worden aangebracht. Na ongeveer anderhalve week drogen heb je een sterke slijtvaste vloer.
Mortex is een waterdichte gietvloer die bestaat uit een mengsel van kalk, cement en toeslagstoffen. Het lijkt op Beton Cire maar er worden geen harsen aan toegevoegd. Het kan ook met een dun laagje over een bestaande vloer aangebracht worden.
Zachte vloeren
Kurkvloer
Op zoek naar een ecologische en duurzame vloer? Dan is een kurkvloer misschien wat voor jou. Deze vloer voelt altijd warm en comfortabel aan. Wist je dat één millimeter kurk dezelfde isolatiewaarde heeft als 4 centimeter beton? Je hebt keuze diverse stijlen en kleuren, structuren, dessins, afmetingen en afwerkingen. Zo bestaat er bijvoorbeeld ook kurkvloer met steenlook. Dankzij de natuurlijke afwerkingslaag is een kurkvloer krasbestendig en slijtvast. Bovendien is kurk van nature waterafstotend, ideaal dus voor de badkamer of keuken. Loop je over een kurkvloer, dan hoor je haast geen geluid. Dat went snel!
Vinyllaminaat
Vinyllaminaat bestaat uit meerdere lagen: een onderlaag, een glasvezellaag, een middenlaag, een tekening en een toplaag. Samen vormen ze een veerkrachtige kunststoffen vloerbedekking. Hoe dikker de toplaag en hoe steviger de onderstructuur is, hoe duurzamer de vloer is. Sommige vinylvloeren zijn ook geschikt voor de badkamer.
Interesse in een specifieke vloer? Vraag altijd raad aan een expert die kan je dan advies op maat geven.