Verlijm je tegels makkelijk op OSB-platen met deze tips

Gepubliceerd op 13 April 2021

Bouw of renoveer je je huis en heb je een vloer die bestaat uit hout of OSB-platen? Ook hierop kan je perfect tegels verlijmen, zolang je maar rekening houdt met volgende tips.

Tegelen op een OSB-vloer

Een OSB-vloer kan net als een houten vloer uitzetten en krimpen door warmteverschillen. Daarom is het niet evident hierop te tegelen, de tegels buigen namelijk niet mee en kunnen hierdoor barsten. Toch is het met een goede voorbereiding wel mogelijk om op OSB te tegelen.

Geschikt voor kleine ruimtes

Ben je van plan om je keramische tegels te verlijmen op OSB-platen? Dan moet je zeker en vast rekening houden met een aantal dingen. Wanneer het om een kleine oppervlakte gaat, is het perfect mogelijk om je keramische tegels op OSB-platen te verlijmen. Gaat het om een grotere ruimte? Dan is het af te raden om je tegels erop te verlijmen omdat je vloer dan kan uitzakken. Ook is het verstandiger om kleine tegels (60 x 60 cm) te gebruiken dan grotere exemplaren.

Hoe verlijm ik de tegels?

Wanneer je beslist om je keramische tegels te verlijmen op OSB-platen moet je een aantal stappen volgen om nog meer te kunnen genieten van het resultaat.

Voorbereiding

Voor een mooi resultaat moet je zeker zijn dat je ondergrond geschikt is. Wanneer je bij je ondergrond de volgende dingen kan afvinken op je checklist zit je zeker goed: vast, schoon, droog, vlak en draagkrachtig. Bij het plaatsen van tegels op een houten vloer, plaats je best een extra laag plaatmateriaal om de draagkracht te vergroten. Let er ook op dat je een voeg voorziet tussen de muur en de vloer van 0,5 cm, zowel voor de OSB-platen als voor de tegels. Zo krijgt het hout de kans om nog uit te zetten.

Voorbehandelen

Voor je de tegels op de OSB-platen gaat plaatsen moet je de platen eerst behandelen zodat ze niet gaan vervormen en opzwellen bij het verlijmen. Een waterbestendige voorbehandeling is dan ook een van de dingen die je best onderneemt. Hechtemulsie zorgt voor een goede voorbehandeling van je OSB-platen. Schroef losse planken vast en als het nodig is, gebruik je egalisatiemateriaal om alles vlak te maken.

Verlijmen

Eens de voorbehandeling achter de rug is en je de droogtijden gerespecteerd hebt, maak je je bouw- en tegellijm klaar. Je maakt deze aan met lijm- en vloer dispersie. Breng de tegellijm gelijkmatig aan op de OSB-platen met een lijmkam. Hou rekening met het gewicht van je tegels voor de hoeveelheid lijm die je aanbrengt. Let ook op dat je niet te veel op voorhand je lijm aanbrengt, want zo loop je het risico dat deze gaat uitdrogen nog voor je tegels kunnen hechten. Leg vervolgens de tegels met een schuivende beweging in het lijmbed, druk ze aan en klop ze aan met een rubberen hamer.

Ontkoppelingsmat nodig of niet?

Er komen regelmatig schadegevallen voor bij tegelvloeren. Ontkoppelen met een ontkoppelingsmat zorgt voor minder risico op schade. Door je voorzorgsmaatregelen te nemen wordt de duurzaamheid van het vloerwerk gegarandeerd en ga je scheuren en barsten in je tegelwerk tegen. Dankzij de ontkoppelingsmat kunnen de ondergrond en het tegelwerk los van elkaar uitzetten en krimpen.

Heb je je tegels al gekocht? Zijn je OSB-platen al behandeld en gelegd? Of wil je graag wat hulp en advies? Neem dan contact op met een specialist.

   

Brochures

Vraag geselecteerde brochures aan