Wat is chape, wat is stabilisé, wat is beton?

Gepubliceerd op 11 Mei 2021

Chape, stabilisé en beton bevatten allemaal zand, cement en water. Elk van deze mengsels wordt gebruikt bij het plaatsen van vloeren en verhardingen. Maar wat is het verschil? Wat is chape, wat is stabilisé, en wat is beton? En voor welke toepassingen gebruik je ze best? Een stoomcursus. 

Wat is stabilisé?

Je hebt vast al gehoord over stabilisé, maar wat is stabilisé nu precies? Stabilisé is een veelgebruikte term voor gestabiliseerd zand. Dit mengsel bestaat uit cement, zand en wat water. Omdat stabilisé vrij waterdoorlaatbaar is, dient het vaak als onderlaag voor materialen die buiten aangelegd worden. Denk maar aan klinkers, natuursteen tegels, borduren en bestrating. Men maakt een stabilisé bed, smeert er cementmortel over en klopt de tegels of klinkers erin. Stabilisé droogt echter snel uit, waardoor de verwerkingsduur vrij kort is (zo’n drie uur). Door een vertragend middel toe te voegen, kan je de verwerkingstijd wel verlengen met een aantal uur.

Tip: Wil je je terras afwerken met keramische tegels, dan verlijm je deze best. In dit geval moet je chape gebruiken en die eerst laten uitdrogen, zodat de tegellijm zich goed kan hechten. Op keramische tegels hechten hoofdzakelijk enkel tegellijmen met additieven. Omdat chape nog steeds wat water doorlaat (maar wel een pak minder dan stabilisé), riskeer je nog steeds vorstschade en spanningen in de chape. Wil je het risico op schade door vocht of spanningen voorkomen, dan kan je aan de slag met het chaperooster van Staenis waarbij je drainagemortel gebruikt als vulmiddel. Het chaperooster deelt de chape zo op dat de spanningen enorm verminderd worden. Zo heb je geen drainagemat of ontkoppelingsmat nodig. Ontdek alle technische voordelen van het Staenisrooster.

Wat is chape?

Als je nog niet eerder hebt gebouwd of verbouwd, vraag je je misschien af: wat is chape? Een chape vormt de sterke en onmisbare basis voor zowat alle vloerafwerkingen, zoals vloertegels, laminaat, parket en vast tapijt. Verder beschermt een chape (ook wel dekvloer) de nutsleidingen en zorgt het voor een lange levensduur van je vloer. Net als stabilisé is chape een mengsel van zand, cement en water. Chape kan cementgebonden zijn, zoals traditionele chape, of op basis van gips. Er bestaan dus verschillende soorten chape: traditionele chape, anhydriet vloeichape, cement vloeichape en isolerende chape. Lees meer over de samenstelling van chape, ontdek de juiste vloeropbouw voor je klus en leer hoe je makkelijk zelf je chape legt met een handig zelfbouwsysteem.

Wat is het verschil tussen chape en stabilisé?

Verschil 1: een andere verhouding van zand, cement en beton

Laat je niets wijsmaken: als je het verschil tussen chape en stabilisé niet kent, is dat geen schande. Chape en stabilisé hebben immers veel gemeen. Zo bestaan ze uit dezelfde grondstoffen: zand, cement en water. Waar zit dan precies het verschil tussen stabilisé en chape? Om te beginnen lopen de gebruikte verhoudingen uiteen. Voor traditionele chape (ook zandcement chape) is de verhouding 1 deel cement op 4 à 5 delen zand. Weet wel dat er diverse soorten chape zijn, met elk hun specifieke samenstelling en toepassingen. Ontdek hier welke chape verhoudingen jij best gebruikt voor je klus. Voor stabilisé daarentegen gebruikt men doorgaans 1 deel cement en 8 delen zand. Vergeleken met stabilisé gebruik je dus dubbel zoveel cement en extra water. Verderop in dit artikel ontdek je wanneer je best voor chape kiest, en wanneer voor stabilisé.

Verschil 2: stabilisé laat water door

Een tweede belangrijk verschil tussen stabilisé en chape is de waterdoorlaatbaarheid. Stabilisé laat veel gemakkelijker water passeren. Vandaar dat men stabilisé vaak als fundering gebruikt voor materialen die buiten worden aangelegd: natuursteen terrastegels, klinkers voor een oprit, voetpaden enzoverder. Chape daarentegen is een pak minder waterdoorlaatbaar en wordt meestal gebruikt als stevige ondervloer voor tegels, parket, laminaat enzovoort. Goed om te weten: chape is niet het enige materiaal dat je kan gebruiken voor een dekvloer. In sommige gevallen kies je beter voor (betegelbare) isolatiechape, droge vulmiddelen of drainagemortel. Vind hier de ideale vloeropbouw voor jouw project en leer hoe je bespaart op de kosten van chapewerken.

Verschil 3: chape heeft een langere droogtijd

Chape is een vochtigere mengeling dan stabilisé. Bijgevolg is de droogtijd van chape veel langer dan die van stabilisé, al hangt die ook af van andere factoren zoals de dikte van de laag, de omgevingstemperatuur en het gebruikte zand. Standaard raadt men een droogtijd van 28 dagen aan bij een traditionele zandcement chape. Omdat je rekening moet houden met de dikte van de dekvloer kan de droogtijd al snel oplopen tot 56 dagen bij een dekvloer van 8 cm dikte. Om de droogtijd te versnellen, kan je kiezen voor sneldrogende chapes. Die zijn wel wat duurder in aankoop dan traditionele chape.  Ontdek hier budgetvriendelijke alternatieven voor een kortere droogtijd van je chape.

Goed om te weten: met het Staenisrooster kan een dekvloer altijd na 28 dagen betegeld worden, ongeacht de dikte ervan en de aanwezigheid van vloerverwarming. Maar er is meer. Een traditionele chape dekvloer met wapeningsnet of vezels komt na plaatsing binnen de maand tot wel 5 mm onvlak te liggen in de hoekpunten, maar met het Staenisrooster blijft je vloer steeds mooi vlak en perfect op z’n plaats. Hierdoor kan er sneller, eenvoudiger en zonder risico een vloerbekleding geplaatst worden.

Verschil 4: een andere aanpak voor het aanmaken

Bij het maken van chape meng je eerst het zand en cement, en voeg je nadien water toe. Bij het maken van stabilisé mag je meteen alles mengen. Leer hier hoe je chape maakt. Moet je een grote oppervlakte chappen, dan laat je beter een chapesilo met klaargemaakte chape leveren op je werf. Benieuwd hoeveel chape je nodig hebt voor je klus? Vind hier de ideale vloeropbouw voor jouw vloer en gebruik de handige hoeveelheidscalculator.

Verschil 5: andere toepassingen

Stabilisé en chape hebben elk hun toepassingen. Wanneer chape gebruiken, en wanneer stabilisé? Stabilisé of gestabiliseerd zand is een droger mengsel dan chape en wordt eerder als opvulmiddel gebruikt. Het doet dienst als onderlaag voor klinkers, als aanvulling onder funderingen, als verankeringsmiddel voor palen of als aanvulling rond een ingegraven zwembad. Chape hardt beter uit, maar is weinig waterdoorlatend. Chape is dan ook ideaal voor gebruik binnen, maar komt ook buiten van pas bij het verlijmen van tegels. Binnenshuis dient het als ondergrond voor diverse vloeren, waarop je rechtstreeks je vloerbedekking kan plaatsen. Buiten kan je chape gebruiken voor de afwatering van een plat dak of terras. Met dit materiaal creëer je een helling richting de afloop, waarop je isolatie of waterdichting kan plaatsen. Let wel: chape leggen is specialistenwerk. Een chape moet op een stevige draagvloer geplaatst worden, een bepaalde dikte of hoogte hebben en vlak zijn. De klus overlaten aan een ervaren chapper dan maar? Hoeft niet. Met behulp van het Staenisrooster leg je makkelijk zelf je chape, ook als je geen ervaring hebt.

Tip: Voor het aanleggen van een betegeld terras, een betegelde oprit of de fundering van een tuinhuis gebruik je best het Staenisrooster in combinatie met drainagemortel. Met deze combo hebben vocht en spanningen geen invloed op de levensduur van je nieuwe vloer en ga je voor een goede vloeropbouw. Ontdek hier welke vloeropbouw geschikt is voor je buitenverharding.

Wat is beton?

Beton bestaat uit zand, cement, grind en water. Zo is je vraag ‘Wat is het verschil tussen chape en beton?’ meteen beantwoord. Maar is er is nog een belangrijk verschil tussen chape en beton. Beton wordt voor andere toepassingen gebruikt dan chape. Zo kan je beton gebruiken voor een draagvloer, die de dragende functie van een vloer vervult en voor stabiliteit zorgt. Men plaatst een folie op de volle aarde, waarop men vervolgens een betonplaat giet. Op een betonnen draagvloer kan rechtstreeks een hechtende dekvloer komen wanneer de ondergrond niet poreus is, en wanneer er geen kans is op scheuren en opstijgend vocht. Ontdek hier de ideale vloeropbouw voor jouw project.

Een populaire samenstelling van beton voor een draagvloer is: 1 deel cement, 2 delen zand en 3 delen grind. Het deel water is ongeveer één tiende van de vaste delen. Een uitvullaag van de leidingen gebeurt met chape, isolatiechape, gespoten pur of met droge vulmiddelen.

Daarnaast kan beton ook dienstdoen als eindlaag. Massieve betonvloeren bestaan uit een massieve betonlaag, waardoor een chape niet nodig is. Binnen moeten betonvloeren minimum 7 cm dik zijn, bij een buitentoepassing minimum 15 cm. Gepolierde betonvloeren komen het vaakst voor, maar je kan ook kiezen voor printbeton, een uitgewassen betonvloer of een geborstelde betonvloer.

Chape of beton?

Een cementdekvloer of chape is niet hetzelfde als een betonvloer. Het grootste verschil is dat een cementdekvloer een dekvloer is, en een betonvloer als afwerkvloer dient. Een betonvloer bestaat uit cement met eventueel kalk. Het beton wordt op een egale, stabiele ondervloer gegoten en doet dienst als afwerking van je vloer. Kies je voor een strakke betonvloer, dan kunnen leidingen voor rioleringen, elektriciteitsvoorzieningen, gas … normaal gezien gestort worden in de betonvloer. Je moet ze wel ommantelen met pvc. Cv-leidingen en waterleidingen moeten niet ingestort worden, maar wel voorzien zijn van een mantelbuis die minimaal 1 centimeter dikker is dan de leiding zelf. Wanneer je dus de vraag stelt ‘Chape of beton?’, is het antwoord: dat hangt van het doel af. Heb je een dekvloer nodig, dan is chape de logische keuze. Voor een duurzame en naadloze afwerking van je vloer of een fundering, is beton een geschikte optie.

Wat is chape, wat is stabilisé en wat is beton? Je ontdekte dat onder meer de samenstelling en de gebruikte verhouding verschilt, waardoor elk mengsel zijn specifieke toepassingen heeft. Gelukkig is er de handige vloeropbouwtool, daarmee ontdek je snel de ideale vloeropbouw voor jouw project. Telkens maak je gebruik van het Staenisrooster, een handig zelfbouwsysteem waarmee je makkelijk zelf je chape legt. Je nodige materialen bestel je online, in de Staenis webshop.