Hoe zelf tegels plaatsen als een vakman?

21/01/2022

Plannen om zelf een tegelvloer te leggen in je keuken, badkamer of toilet? Dan is een handig stappenplan altijd meegenomen. Daarmee zie je niets over het hoofd en schiet het werk goed op. Ontdek onze tips en ervaar: zelf keramische vloertegels plaatsen is makkelijker dan je denkt! Zeker met deze introductievideo erbij.

1. Zorg voor een goede ondergrond

Zelf een tegelvloer leggen, daar heb je een stabiele basis voor nodig. Er zijn diverse mogelijkheden. Zo kan je zelf tegels zetten op een chape dekvloer, of je kan tegelen op tegels (als er al een tegelvloer ligt). Het is dus perfect mogelijk om te tegelen over bestaande tegels, zolang je maar weet hoe.

Ga je tegels plaatsen op een tegelvloer? Veeg dan eerst de tegelvloer en stofzuig hem. Daarna ontvet je de vloer grondig. Zo vertrek je van een stof- en vetvrije ondergrond. De perfecte basis voor je tegelvloer!

Goed om te weten: Ligt er nog geen chape in de ruimte die je wil betegelen, dan moet er eerst gechapt worden. Met het handige zelfbouwsysteem van Staenis leg je makkelijk zelf je chape, wanneer het jou past. Je bekomt gegarandeerd een vlak en barstvrij resultaat, ook als je geen ervaring hebt! Bekijk de video en ontdek hoe het werkt.

2. Primer de ondergrond

Wil je zelf gaan tegelen op een chape dekvloer, dan moet je eerst een transparante porositeitsregelende primer aanbrengen. Die zorgt ervoor dat de tegellijm die je gaat gebruiken, langer bewerkbaar blijft. Handig, want wie houdt er nu van stress?

Ga je echter tegelen op tegels, kies dan een transparante hechtingsverbeterende primer voor tegels. Zo’n ‘tegel over tegel primer’ verbetert de hechting tussen de bestaande tegels en de tegellijm.

Opgelet: gebruik geen primer voor het leggen van een terrasvloer of een andere buitentoepassing. Door de primer zal de ondergrond deels waterdicht worden, wat tot problemen kan leiden.

3. Bepaal waar de eerste tegel moet komen

Dan is het tijd om te bepalen waar je gaat beginnen met tegelen. Bedenk op voorhand waar de eerste tegel zal komen, en in welke richting je die gaat plaatsen. Controleer daarbij hoe groot de tegels zijn aan de muren. Hou deze gesneden tegels groter dan 50%, want dat ziet er mooier uit.

4. Maak de tegellijm aan

Om tegels te plaatsen heb je natuurlijk tegellijm nodig. Voor het aanmaken van je lijm gebruik je een kuip en een mixer. Check op de tegellijmzak hoeveel water je precies nodig hebt per zak. Meet met je maatbeker de juiste hoeveelheid af en giet het water bij de tegellijm in de kuip. Mix het mengsel een paar minuten. Daarna wacht je enkele minuten en mix je het mengsel een tweede keer.

5. Versnijden van de tegels

Om tegels mooi te kunnen plaatsen moeten ze de juiste afmetingen hebben. Sommige tegels zal je moeten versnijden. Voor het afsnijden van één rechte lijn gebruik je een tegelsnijder. Om een tegel in verschillende richtingen aan te passen, gebruik je een slijpschijf met een diamant zaagblad.

6. De ondergrond inlijmen

Welke lijmkam kan je best gebruiken voor het inlijmen van de ondergrond? Een tegellijm kam van 12 mm is meestal geschikt voor je klus. Die zorgt voor een lijmhoogte van 3 mm en een verbruik van 6 kg/m². Pas de tegellijm kam aan, afhankelijk van de vlakheid van de ondergrond, de dikte van de tegel en de grootte van de tegel. Pak je truweel en neem een schep tegellijm. Schraap de lijm met de platte kant van je lijmkam over de chape. Hierdoor verbetert de hechting enorm. Voeg vervolgens meer tegellijm toe aan de ondergrond. Hou de lijmkam onder 45 graden en maak rechte lijmrillen.

7. Tegels inlijmen

Een tegel inlijmen doe je als volgt: pak met een truweel een schep tegellijm. Wrijf en schraap met de platte kant van de tegel lijmkam de lijm over de achterkant van de tegel voor een goede hechting. Plaats eventueel ook lijmrillen op de tegel, dit evenwijdig met die op de ondergrond. Hierdoor kan je extra verhogen.

Welke dikte moet de lijmlaag hebben die je op je vloertegels aanbrengt? Bij tegelformaten kleiner dan of gelijk aan 40 × 40 cm is de lijmlaag best ongeveer 3 mm dik (eenmalig lijmen). Voor tegels groter dan 40 × 40 cm, kies je een dikte van zo’n 5 mm (dubbele verlijming). Grote tegels hebben meestal een dubbele verlijming nodig.

8. Tegels plaatsen

Dan is het tijd voor het echte werk: het plaatsen van de tegels. Eerst plaats je de levelling- of nivelleer clipsen onder de vorige tegels. Een tegel plaatsen doe je best als volgt: plaats de tegel met één rand tegen de andere tegel en laat de tegel vallen van ongeveer 10 cm hoogte. Op die manier verwijder je de meeste lucht tussen de ondergrond en de tegel. Hierdoor krijg je een vollere verlijming.

Duw vervolgens de tegel met je hand naar beneden, tot op dezelfde hoogte als de vorige tegels. Volg hierbij de vlakheid van de ondergrond.

Daarna plaats je een tegelkruisje van 3 mm tussen de 2 tegels. Door op het tegelkruisje te letten, in plaats van de dikte van de clipsen, kan je de tegels mooier plaatsen. Want de tegelkruisjes blijven proper en zorgen voor een gelijke voegbreedte. Verwijder overtollige lijm in de voeg met een spons en een emmer water.

Let op: controleer tijdens het tegelen of de tegellijm nog goed genoeg is om te gebruiken. Test dit door met je vinger op de tegellijm te drukken. Hangt er tegellijm aan je vinger, dan is de lijm nog oké en mag je verder doen.

Hoe kan je sporen van tegellijm verwijderen na het tegelen? In principe kunnen alle soorten lijm met mechanische middelen verwijderd worden. Met een hamer en beitel, of een elektrische hamerboor of bovenfrees. Dispersielijmen echter verwijder je best met chemicaliën, zoals verfverwijderaar, galzeep of cementwaasverwijderaar.

9. Levelling- of nivelleersysteem plaatsen

Plaats de levelling- of nivelleerspietjes door de clipsen. Dit met de hoge kant van de spie aan de laatst geplaatste tegel. Probeer eerst zonder opspantang te werken. Deze tang dient enkel om de laatste millimeter perfect effen te brengen. Het eerste hoogteverschil, tussen de tegels, werk je weg door de tegel aan te duwen met je handen.

Bij het eindigen van het tegelwerk plaats je opnieuw clipsen onder de laatste tegels, zodat je het levelling- of nivelleersysteem de volgende dag weer kan gebruiken.

10. Clipsen en spiesjes verwijderen

Schop of klop de clipsen zijwaarts los. Probeer hierbij de volledige kunststof van de clips af te kraken. Lukt dat niet, dan kan je het uitsnijden of uitkrabben met een tool naar keuze. Gebruik hiervoor geen schroevendraaier, maar een scherp cuttermes. Snij schuin om de overtollige kunststof te verwijderen.

11. Opvoegen

Zorg dat alle tegelvoegen proper zijn. Maak vervolgens de volledige oppervlakte stofvrij door te dwijlen met water (zonder zeep). Duw daarna het voegsel in de voegen met een voegspaan. Probeer eerst kleine oppervlaktes te voegen, daarna kan je altijd meer voegsel aanmaken en plaatsen. Tot slot kuis je overtollig voegsel op met een spons. Volg hierbij altijd de handleiding van de fabrikant.

12. Plinten plaatsen

Nu kan je de tegelplinten gaan plaatsen. Om een tegelplint te plaatsen, gebruik je tegellijm of (indien nodig) silicone. Duw de plint tegen de muur en neem een andere tegel om die haaks te duwen door de vlakheid van de vloer te gebruiken. Plaats 2 tegelkruisjes onder de plint en positioneer de plint mooi over de onderliggende tegel. Voeg het opstaand voegje op met voegsel: de bovenkant met acryl silicone en de onderkant met sanitaire silicone.

Opgelet: soms kan het nodig zijn om wat plakwerk af te kappen en opnieuw uit te plakken met een mortel op cementbasis. Zo vermijd je het risico op opstijgend vocht in je muren.

13. Afwerken

Job done? Bijna! Verwijder de resterende stoflaag van de tegels met water (zonder zeep). Herhaal deze klus tot de tegels proper zijn. Na 1 week mag je zeep gebruiken in het water om je tegelvloer te poetsen.  

Je weet nu hoe je zelf tegels kan zetten als een echte professional. Voor een duurzaam resultaat vertrek je altijd van een egale, stevige ondergrond. Met behulp van het Staenisrooster, een handig nivelleersysteem, leg je makkelijk zelf je perfect vlakke en barstvrije chape. Een dekvloer plaatsen, isoleren en uitvlakken met één systeem? Makkelijker wordt het niet! Ontdek snel hoe het werkt.

Ontdek meer

Gratis brochure aanvragen

Bekijk meer brochures Vraag geselecteerde brochures aan

Nieuws

Meer nieuws +

Blijf op de hoogte en schrijf je in voor onze nieuwsbrief