Hoe zelf chape leggen?

Gepubliceerd op 29 April 2021

Wil je graag zelf je vloer plaatsen? Dan is het belangrijk om een goede basis te hebben. Je chape moet perfect liggen om je vloerafwerking correct te kunnen plaatsen. Je kan tegenwoordig makkelijk zelf chape leggen, zelfs als je geen ervaring hebt. Ontdek hoe je aan de slag gaat en maak kennis met een handig zelfbouwsysteem.

Voor je begint: check welke soort chape jij nodig hebt

Voor je kan beginnen met het leggen van je chape of dekvloer, heb je de juiste chape nodig voor je klus. Traditionele chape bestaat doorgaans uit zand, cement en water. Maar opgelet, er zijn andere samenstellingen mogelijk. Zo bestaat er naast traditionele chape (of cementgebonden chape) ook chape op basis van gips (anhydriet vloeichape) en uitvulchape met een isolerende werking (isolatiechape). Welke chape jij best gebruikt, hangt af van hoe je vloer wordt opgebouwd en van de eisen waaraan de chape moet voldoen. Vind de meest geschikte vloeropbouw voor jouw nieuwe vloer.

Chape zelf maken, kant-en-klaar aankopen of laten leveren

Weet je welke chape je nodig hebt? Dan kan je je chape zelf maken, aankopen of laten leveren. Zelf chape maken is haalbaar als je een kleinere hoeveelheid nodig hebt. Als je het jezelf makkelijk wil maken, koop je kant-en-klare chape in zakjes aan bij een bouwhandel of doe-het-zelfzaak. Maar moet je een grote oppervlakte chappen, dan laat je best een chapesilo met klaargemaakte chape leveren op je werf. Met een chapesilo bepaal je zelf wanneer je de werken uitvoert. Omdat er telkens verse chape per kruiwagen aangemaakt wordt, ontstaan er geen overschotten en kom je niet onder tijdsdruk. Traditionele chape heeft immers een vrij korte verwerkingstijd van zo’n drietal uur. Lees meer over het aankopen en laten leveren van chape en leer in dit artikel hoe je zelf je chape kan maken.

chapesilo

Chape zelf leggen op de traditionele manier: risico op schade

Met je chape bij de hand kan je zelf je chape gaan leggen. Zelf je chape leggen kan op de traditionele manier, net zoals een professionele chapper doet. Dat gaat zo: je bereidt de ondergrond voor, maakt je chape aan en giet die uit over de vloer. Vervolgens strijk je de chape uit met twee latten en laat je je chape goed uitdrogen en uitharden. Maar als je niet over de nodige kennis en ervaring beschikt, is de kans klein dat je zo een goed resultaat bekomt. Chape leggen is specialistenwerk en de chapelaag moet perfect egaal en volledig waterpas komen te liggen. Plaats je je chape niet volgens de regels van de kunst, dan kan je chape op termijn gaan scheuren, inzakken en loskomen van de vloer. Lees hier meer over de risico’s. Maar het kan ook anders!

Chape leggen met het Staenisrooster = schade vermijden

Er bestaat een makkelijke manier om snel en eenvoudig zelf je chape te leggen, zonder risico op schade. Het Staenisrooster bestaat uit latten en in hoogte regelbare poten, die je vlot in elkaar klikt en in hoogte regelt met een schroevendraaier. Het chaperooster deelt de vloeropbouw op in kleine velden van 0,25 m². Hierdoor is er geen risico op barsten, inzakken en loskomen van de vloer. Indrukwekkend: een traditionele chape dekvloer met wapeningsnet of vezels komt mettertijd tot 5 mm onvlak te liggen in de hoekpunten. Maar met het chaperooster van Staenis blijft je dekvloer mooi vlak. Kan het ook voor jouw project? Vast wel! Een chape met Staenisrooster, eventueel met vloerverwarming, kan je plaatsen op een betonplaat, een betonplaat met isolatiechape, een betonplaat met gespoten PUR enzovoort.  Ontdek alle voordelen van het Staenis zelfbouwsysteem en krijg adviezen op maat voor jouw project.

schotelvorming

Makkelijk zelf je chape leggen, ook zonder ervaring

Met het Staenisrooster wordt zelf chape leggen een stuk eenvoudiger. Tijdens het aandammen en uitvlakken volg je vlot de hoogte referentiepunten van het rooster, waardoor je chape mooi vlak komt te liggen. Eens het Staenisrooster juist ingesteld staat, moet je tijdens het afslepen van de chape geen rekening houden met de hoogte. Zo kan je je volledig focussen op het aanvoeren, verdichten en oppolieren van de chape. De hokkenstructuur deelt de chape spanningen op, waardoor je steeds een kwalitatief eindresultaat krijgt. Ook hoef je een grote ruimte niet in één keer te chappen. Zijn de chapewerken op één dag niet klaar, dan chape je gewoon verder wanneer het jou past. Kies hier je vloeropbouw en bekijk een handleiding op maat voor het leggen van chape.

Hoe je chape leggen met het chaperooster?

Hoe zelf je chape leggen met behulp van het Staenisrooster? Eerst meet je de ruimte op. Vervolgens kies je de geschikte vloeropbouw voor jouw project met de handige vloeropbouwtool. Je ontdekt meteen welke vulmiddel(en) je nodig hebt: chape, isolatiechape, droge vulmiddelen of drainagemortel. Met de hoeveelheidscalculator bereken je snel online hoeveel vulmiddelen je nodig hebt, maar ook hoeveel Staenislatten, -poten en eventueel verlengpoten. Vervolgens koop je je Staenisrooster, vulmiddelen en plaatsingsgereedschap online via de webshop. Dan is het tijd voor het echte werk! Je plaatst de poten van het Staenisrooster vlot waterpas. Daarna vul je het rooster met het vulmiddel. Tijdens het aandammen en uitvlakken van je chape volg je de hoogte referentiepunten van het Staenisrooster. In een notendop: Plaatsen, vullen, afstrijken, klaar!

vloer opbouwen met staenis

Chape zelf leggen met het Staenisrooster = besparen

Door je chape zelf te leggen met het Staenisrooster bekom je gegarandeerd een professioneel resultaat, bovendien kan je stevig besparen. Vooral kleine oppervlaktes spaar je enorm uit, omdat je geen forfaitprijs krijgt aangerekend door een chapper. Bij grote oppervlaktes kan je dan weer een ontkoppelingsmat uitsparen, een besparing van gemiddeld 30 euro/m². Verder heb je met het Staenisrooster geen ijzeren wapeningsnet nodig om je chape te leggen. Bovendien zit er als je met het Staenisrooster werkt, automatisch elke halve meter een uitzettingsvoeg in je vloer. Hierdoor is het niet nodig om nog een echte uitzettingsvoeg te plaatsen in de chape en in de tegels. Ontdek hier hoeveel je bespaart door zelf je chape te leggen met het Staenisrooster.

Zelf chape leggen is nu eenvoudiger dan ooit dankzij het handige Staenisrooster. Vind hier je ideale vloeropbouw en bekijk meteen een helder stappenplan voor je klus. Je Staenisrooster, de nodige vulmiddelen en het plaatsingsgereedschap bestel je online via deze webshop.

hoe zelf chape leggen

   

Brochures

Vraag geselecteerde brochures aan