Combineer het Staenis chaperooster met vloerverwarming voor een fikse besparing

Gepubliceerd op 17 December 2020

Meer isolatie in de vloeropbouw gebruiken? Grotere en harder geperste tegels, de combinatie vloerverwarming en toch nog steeds dezelfde chape? Dat is om problemen en schade vragen. Het WTCB en Universiteit Gent brachten deze problemen in kaart. Staenis lost alle problemen op met chape dekvloeren. Ontdek hoe. 

Huidige schadegevallen en problemen met chape:

Een vers geplaatste chape bestaat uit zand, cement, water en eventuele toeslagstoffen. Bij het uitdrogen van de chape verdampt eerst het water uit de bovenzijde. Hierdoor krimpt de bovenzijde en ontstaan er grote krimpspanningen en komt de chape hol te staan. Later zal ook de onderzijde van de chape krimpen en vervormen in de omgekeerde richting. Deze spanningen zorgen voor volgende schadegevallen:

Barsten en loskomende voegen: Deze schade treedt op door grote spanningen van de chape in combinatie met het opwarmen en afkoelen van de vloeropbouw door de vloerverwarming en weersomstandigheden.

Barsten door geen of slechte uitzetvoegen: Uitzetvoegen dienen steeds gerespecteerd te worden bij een normaal gewapende dekvloer. Dit oogt wel minder mooi. Worden deze uitzetvoegen niet of foutief geplaatst, dan zal de chape zichzelf opdelen door middel van barsten.

Verzakkingen: Deze ontstaan door het vervormen van de normaal gewapende dekvloer. Dit duwt ‘putten’ in de isolatielaag. Dit noemt men het opwelven, schotelvorming of bolkomen van de dekvloer.

Het Staenisrooster is dé oplossing

Het Staenisrooster is een kunststoffen wapeningsrooster dat de chape opdeelt de in kleine vierkanten van 50 x 50 cm. Hierdoor worden de spanningen goed verdeeld en treedt er 10 keer minder schotelvorming op. Zo blijft de chape steunen op de ondergrond en ondervinden de chape of vloerafwerking geen spanningen.

Een traditionele dekvloer wordt steeds opgedeeld door een uitzettingsvoeg op een afstand van gemiddeld 6 à 8 meter, naargelang de soort vloerbekleding en de eventuele aanwezigheid van vloerverwarming. Door het Staenisrooster bevindt zich om de halve meter een ‘uitzettingsvoeg’, waardoor het overbodig is om nog een ‘echte’ uitzetvoeg te voorzien in de chape en in de tegels. Zo bekom je een mooi en esthetisch eindresultaat. Hou er wel rekening mee dat er nog steeds een uitzetvoeg geplaatst dient te worden bij openingen kleiner dan 110 cm.

De wachttijd om het vloerverwarmingsprotocol op te starten bij een traditionele dekvloer is minimaal 28 dagen. Na één of meerdere cyclussen van de vloerverwarming kan je van start gaan om de vloerbekleding te plaatsen. Met het Staenisrooster kan je al na 7 dagen het vloerverwarmingsopstartprotocol starten en de vloerbekleding al plaatsen na 28 dagen, ongeacht de dikte van de chape.

Besparing door het Staenisrooster

Al vele jaren worden dure lapmiddelen toegepast op chapes, zoals verschillende soorten ontkoppelingsmatten. Deze matten worden geplaatst in specifieke situaties waarin er grote tegels geplaatst worden in combinatie met vloerverwarming en dikke isolatiepakketten. Terwijl eigenlijk de chape dekvloer zelf het probleem vormt.

Met het Staenisrooster worden deze ontkoppelingsmatten overbodig. Maar je moet hiervoor wel zelf je chape plaatsen. Een ontkoppelingsmat laten plaatsen kost inclusief tegellijm, de mat en werkuren snel tussen de € 20 à € 30 per vierkante meter. Dit is zelfs duurder dan een chape te laten plaatsen. Door zelf het Staenisrooster te plaatsen, plaats je de chape en ontkoppelend systeem in een handomdraai en spaar je op een oppervlakte van 100 m² al snel € 3000 euro uit.

Wil je ook geld uitsparen op je chape dekvloer? Neem een kijkje op de website van Staenis voor meer informatie of neem contact op voor advies op maat.