Kurkvloeren: ecologisch, duurzaam én isolerend!

Denk aan een vloer en je denkt aan tegels, parket of laminaat. Begrijpelijk, maar er zijn alternatieven die zeker aan deze klassiekers kunnen tippen. Met kurkvloer bijvoorbeeld vink je vlot je checklist af. Zijn er ook nadelen? Lees en leer!

In de lift

Prikbord, wijnstop of placemat … Deze toepassingen van kurk ken je vast al. Maar kurk is ook een goede grondstof voor duurzame vloeren. Dat lijken meer en meer mensen te beseffen. Wil ook jij meer weten over kurkvloeren, vraag dan zeker je gratis documentatie aan.

Natuurlijk materiaal

Waar komt kurk precies vandaan? Kurk is afkomstig van de schors van de kurkeik. De schors wordt vermengd met hars en verschillende additieven. Dat mengsel wordt in blokken geperst en verzaagd.

Ecologisch verantwoord

Zo belanden we bij een belangrijk voordeel: het ecologische aspect. Alleen de schors van de kurkeik wordt gebruikt en die groeit weer terug. Dit is een proces van 9 jaar, m.a.w. het duurt 9 jaar alvorens dezelfde boom opnieuw ontschorst mag worden. Verder is kurk makkelijk te recycleren en volledig biologisch afbreekbaar. Het is een milieuvriendelijk natuurproduct.

Kurkvloeren - Ecologisch, duurzaam én isolerend

Jaren gerust

Lief zijn voor het milieu, allemaal prima. Maar wat heb jij te winnen? Natuurlijk wil je een vloer die jaren meegaat. Check, want een kurkvloer blijft lang mooi. Ook bij intensief gebruik. Hij krast niet en kan tegen vocht. Zo ben je jaren gerust!

Isolerend en geluiddempend

Indrukwekkend: één millimeter kwaliteitskurk heeft dezelfde isolatiewaarde als vier centimeter beton. De kurkkorrels nemen de warmte uit de omgeving goed op en houden die lang vast. Dat merk je op je energiefactuur. Een kurkvloer werkt bovendien geluiddempend. Zo maak je geen storend ‘klik-klak’ geluid wanneer je over je vloer loopt.

Kurk tilt je badkamer naar een hoger niveau

Ook voor de badkamer

Een kurkvloer is geschikt voor zowat elke kamer, ook voor vochtige ruimtes zoals een badkamer. Is je bestaande vloer nog in goede staat, maar wil je hem toch vernieuwen? Dan kun je er een kurkvloer op plaatsen. Zo vermijd je grote breekwerken bij het renoveren van je vloer.

Veel gezichten

Kurk is verkrijgbaar in diverse vormen. Er bestaat kurkparket, kurklaminaat, kurktegels en kurk op rollen. Kurklaminaat en kurktegels zijn het populairst. Kurkparket heeft een decoratieve laag van echt hout met daaronder een demplaag van kurk en daaronder zit het HDF-kliksysteem.  Je stapt dus rechtstreeks op hout en profiteert van de eigenschappen van kurk omwille van de aanwezigheid ervan in 2 lagen, 1 net onder het houtfineer en 1 onder de HDF-laag. Kurk op rol is prima geschikt om te gebruiken als ondervloer.

Sfeervol

Het oog wil ook wat. Kurk heeft een warme uitstraling. Het zorgt voor een rustgevende, huiselijke sfeer, ook bij hedendaagse interieurs. De look kun je vlot aanpassen naar jouw smaak en woonstijl, want er zijn uiteenlopende soorten en afwerkingen. Benieuwd? Vraag je gratis documentatie aan.

Gezondheidsvoordeel

Ook aan je gezondheid is gedacht. Een kurkvloer is elastisch, hij veert mee wanneer je erop loopt. Zo worden je heupen en knieën minder belast. Wie problemen heeft met zijn luchtwegen of gevoelig is aan een allergie zit safe met een kurkvloer, gezien het vuilafstotende laagje bovenop. Bacteriën, schimmels en huismijt maken geen schijn van kans.

Snel schoon

De vuilafstotende toplaag heeft nog een voordeel. Een kurkvloer heeft maar weinig onderhoud nodig. Even stofzuigen en dweilen met een vochtige, uitgewrongen doek, that’s it! Zo nu en dan verwen je je vloer met een nieuwe laklaag, zo blijft hij perfect beschermd tegen intensief gebruik.

Santana - Kurkvloer fijn om op te lopenFijn om op te lopen

Last but not least: het comfort. Een kurkvloer veert mee en voelt warm aan. Een tegel daarentegen kan koud aanvoelen. Verder zal je niet gauw uitglijden over een kurkvloer. Kinderen die uitbundig spelen op deze vloer zullen zich minder snel bezeren dan wanneer je voor tegels of parket kiest.

Zelf te plaatsen

Je kunt je kurkvloer laten plaatsen door een vakman, maar er bestaan ook systemen die je makkelijk zelf kunt plaatsen. Zo is kurkvloer verkrijgbaar met een kliksysteem. De werkwijze is vergelijkbaar met kliklaminaat. Om deze vloer te plaatsen hoef je zeker geen professional te zijn. Het plaatsen van een kleefvloer is wat moeilijker. Deze klus laat je best over aan een specialist.

Vloerverwarming

Een kurkvloer is te combineren met vloerverwarming, maar dit bespreek je best op voorhand met je installateur. Verder moet je rekening houden met enkele richtlijnen rond temperatuur en luchtvochtigheid. Je kan ze hier nalezen.

Beschermlaag

Zijn er ook nadelen aan een kurkvloer? Niet echt, al zijn er wel dingen om in het achterhoofd te houden. Zo kan na verloop van tijd de kleur iets verbleken, maar dit effect kun je grotendeels tegengaan door te kiezen voor een vloer die behandeld is met een dekkende verf. Verder moet je af en toe de beschermlaag vernieuwen opdat je vloer slijtvast en waterafstotend blijft.

Kostprijs

En de prijs? Die varieert! Reken op een bedrag vanaf 25,99 euro per vierkante meter voor een klikvloer, incl. btw. Voor een kleefvloer begint de prijs vanaf 34,99 euro per vierkante meter, inclusief btw. Bij deze laatste moet je ook de prijs van de contactlijm en de vernis verrekenen. Vraag je gratis offerte op maat om een beter zicht te krijgen op het kostenplaatje.

Interesse in een kurkvloer? Vraag dan zeker je gratis documentatie aan. En contacteer gerust een specialist voor advies op maat. Doen!

In samenwerking met Santana

Meer nieuws van Santana

Samen vloeren we Corona! Santana blijft bereikbaar maar van op afstand

Ben je op zoek naar een nieuwe vloer of wand? Geen zorgen!

Welke interieurtrends zijn het populairst in 2020?

We zetten steeds meer in op duurzame en milieuvriendelijke materialen.

Geef je bestaande vloer een make-over met dunne vloertegels

Wil je graag je vloer vernieuwen maar heb je geen zin in breekwerken en hoge kosten?

GRATIS Nieuwsbrief