Renovatie vloer: tegels uitbreken of er een nieuwe vloer bovenop plaatsen?

13/12/2023

Koop je een bestaande woning, dan is de kans groot dat die niet volledig volgens jouw smaak is ingericht. Zo is de tegelvloer misschien gedateerd, lelijk of in slechte staat. Met een nieuwe vloer fris je je interieur weer op. Maar leg je die dan bovenop de bestaande tegels, of breek je de tegels uit en begin je van daaruit opnieuw? Ontdek meer over beide keuzes.  

Een bestaande vloer (laten) uitbreken

Een tegelvloer uitbreken is een ingrijpende klus en bestaat uit wrikken, breken, drillen, stof happen en afval afvoeren. Vaak moet je voorzichtig tewerk gaan wanneer er leidingen of chape behouden moeten worden. Daarnaast zijn er nog de kosten voor het breekwerk, het afval, ingehuurde aannemers en de nieuwe vloer. Wil je besparen door zelf je tegels uit te breken? Zet je dan schrap, want hoe makkelijk of moeilijk de klus zal zijn, wordt mee bepaald door de ondergrond van de tegels.

Tegels op zand of zavel

Veel oude vloeren van voor de jaren 60 zijn op het gelijkvloers direct op zand of zavel gelegd. Het nadeel hiervan is dat de vloer na verloop van tijd kan verzakken of scheuren. Bovendien is hij niet beschermd tegen opstijgend vocht. Ook gaat er veel energie verloren en voelt hij koud aan bij gebrek aan isolatie. Wil je je tegels zelf verwijderen, dan heeft zo’n zanderige ondergrond voordelen. Je kunt de vloer makkelijk verwijderen met een koevoet of breekhamer. Eens de rand van de vloer is losgemaakt gaat het vrij vlot om de rest van de vloer naar het midden toe te verwijderen.

Wel moet je daarna de tegels (en eventueel ook de zavel) afvoeren. Zijn het mooie, onbeschadigde patroontegels, dan kan je ze eventueel hergebruiken of doorverkopen. De zandgrond heeft trouwens ook een voordeel als je ruimte voor de nieuwe vloeropbouw met betonplaat, isolatie, eventueel vloerverwarming en chape nodig hebt. Hou wel rekening met de stabiliteit en de aanwezigheid of diepte van funderingen. Informeer je bij een architect en/of stabiliteitsingenieur.

Tegels op chape

Het verwijderen van een tegelvloer die op chape (bovenop een betonplaat) gelijmd is, is minder makkelijk. Zeker als de chape ook weggehaald moet worden. Gebruik een drilboor om het geheel los te krijgen. Is de chape nog in goede staat en wil je enkel tegelen, dan kun je die laten liggen. Dat maakt het uitbreken wel wat complexer. Kap voorzichtig de voegen tussen de tegels los en haal de tegels weg met een schop. Minimale oneffenheden kan je achteraf met egaline rechttrekken.

Moet je de chape verwijderen om ruimte vrij te maken voor een nieuwe vloeropbouw, dan zal er meer bouwpuin afgevoerd moeten worden. Het voordeel is dat je dan isolatie en eventueel ook vloerverwarming kunt plaatsen. Wil je vloerverwarming plaatsen met de huidige chape en  ruimte winnen? Dan kun je de banen voor de vloerverwarmingsbuizen ook infrezen.

Een vloer over een andere vloer leggen

Heb je geen zin om de oude vloer in je renovatiewoning uit te breken? Wil je je het stof, de containerkosten en tijd besparen? Dan kan je een nieuwe vloer over de bestaande (tegel)vloer plaatsen. Toch denk je hier best even over na en zijn er enkele aandachtspunten. Waar houd je rekening mee?

De staat van de bestaande vloer

Voordat je je nieuwe vloer bovenop de oude plaatst, controleer je best de staat van de huidige vloer. De vloer waar je op verder bouwt is best vlak, schoon en droog.

Zijn er in de vloer oneffenheden en hoogteverschillen? Kleine oneffenheden kan je eventueel met een dunne laag egaline (tot 3 cm) opvangen. Grotere verschillen vragen om andere oplossingen. Ook vocht in de ondergrond, door bijvoorbeeld grondwater of opstijgend vocht kan later voor problemen zorgen. Wat is de staat van de ondergrond? Check het door wat vloertegels weg te halen. Zijn er kwaliteitsvolle funderingen? Tip: schakel eventueel een stabiliteitsingenieur in voor een stabiliteitsstudie. En kijk hoe je het risico op scheuren en verzakkingen kunt beperken.

Isolatie en leidingen plaatsen

Via de vloer gaat er zo’n 10 % van de warmte in huis verloren. Een extra laag vloer houdt de koude beter tegen en vergroot je comfort. Al moet je ook geen mirakels verwachten. Zijn de leidingen ook aan vervanging toe, dan breek je meestal beter de vloer volledig uit, om zo oude leidingen te verwijderen en plaats vrij te maken voor de nieuwe en isolatie.

Deuren en plinten aanpassen

Verhoog je een bestaande tegelvloer door er een extra vloer bovenop te plaatsen, dan heeft dat ook effect op de deuren, plinten, drempels of andere vaste elementen in huis. Wil je je deuren behouden, dan zal je ze moeten inkorten. Let op, dit is niet bij elke deur mogelijk. Dit betekent dan ook dat je deuropeningen kleiner worden. Ze laten verhogen is al een vrij grote ingreep. Soms heb je geluk, en is het verschil minimaal waardoor je je deuren niet moet aanpassen.

Welke vloer over een bestaande vloer plaatsen?

Er zijn verschillende types vloeren die je over een bestaande vloer kunt plaatsen. Maar zoals gezegd, kan de dikte en de staat van de huidige vloer bepalend zijn. Welke vloeren kun je zoal op een bestaande tegelvloer plaatsen? We bespreken er enkele.

Keramische tegels

Je kan opnieuw tegelen op het bestaande tegelwerk, vermits je de juiste tegellijm gebruikt. Check wel eerst de staat van de vloer waarop je gaat tegelen. De vloer moet een goede basis vormen zodat het nieuwe tegelwerk goed kan hechten. Hij moet vlak en vochtvrij zijn, losse stukken maak je best eerst vast. Liggen de onderste niet vlak, dan zal dat voor de tegels die erbovenop komen ook niet het geval zijn. Plaats je grootformaat tegels, dan is een ontkoppelingsmat aangeraden. Tegels zijn enkele centimeters dik. Houd er dan ook rekening mee dat je je deuren, plinten, deurlijsten, … zal moeten aanpassen.

Laminaat

Laminaat kun je ook op een bestaande tegelvloer plaatsen. Laminaat is relatief voordelig, vrij dun en– als je wat handig bent - makkelijk en snel te plaatsen. Wel zijn er enkele aandachtspunten. Zo moet de onderste tegelvloer relatief vlak zijn, liefst met smalle voegen. Oneffenheden werk je weg met egalisatie. Ligt er vloerverwarming onder je tegelvloer, dan plaats je onder je laminaat best een speciale ondervloer die de warmte doorlaat.

Rigide vinylvloer

Een rigide vinylvloer is een prima renovatievloer. Deze stevige klikvloer is verkrijgbaar in tegels of planken en kun je makkelijk zelf plaatsen over een bestaande vloer. Kleine oneffenheden kun je opvangen met een kwaliteitsvolle ondervloer. En doordat de vinylvloer slechts enkele millimeters dik is, moet je je schrijnwerk binnen niet of slechts miniem aanpassen. Andere voordelen zijn dat de vloer makkelijk zelf te plaatsen en zeer onderhoudsvriendelijk is.

Lees ook:

Vinylvloer plaatsen op een bestaande tegelvloer? Goed idee!
Je vloer renoveren? Ontdek waarom een vinylvloer de geschikte renovatievloer is.

Gietvloer

Een gietvloer of naadloze vloer in PU, cement of epoxy geeft een strakke, moderne look aan je interieur. Bovendien kun je hem op een bestaande tegelvloer laten gieten en is er meestal geen dikke laag nodig. Wel zal je de tegels moeten egaliseren en voorbehandelen zodat de vloer waterpas ligt en de gietvloer deftig dekt en hecht. Informeer je bij een gespecialiseerd aannemer voor meer informatie.

Op zoek naar de geschikte vloer voor jouw (ver)bouwproject? Laat je inspireren door meer artikels over vloeren

Ontdek meer

Gratis brochure aanvragen

Bekijk meer brochures Vraag geselecteerde brochures aan

Nieuws

Meer nieuws +

Blijf op de hoogte. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.