Zo geniet je jarenlang van je favoriete laminaat- of vinylvloer!

09/11/2021

Een nieuwe vloer vind je niet in een-twee-drie en wil je ook niet na enkele jaren al vervangen. Kies je een kwaliteitsvolle laminaat- of vinylvloer, dan ben je al goed begonnen. Maar ook hoe je je vloer behandelt en onderhoudt is belangrijk. Ontdek de beste tips om nog langer van je vloer te genieten.

Kwaliteitsvolle vloer

De vloer is een belangrijk onderdeel in je interieur. Niet alleen weerspiegelt hij je levensstijl en smaak, ook neemt hij een grote oppervlakte in. Een oppervlakte die je vaak zult bewandelen en zien. Je kiest daarom best doordacht en met oog op de toekomst. Zoek je de perfecte vloer waar je jarenlang van kunt genieten, dan voldoet die best aan een aantal kenmerken. Een vloer in laminaat of vinyl is een prima keuze, maar hoe herken je een kwaliteitsvolle laminaat- of vinylvloer?

  • Laminaat

Laminaat is opgebouwd uit verschillende lagen. Als basis heeft het een stevige HDF-kern. Hierop zijn lagen papier met een print en structuur op aangebracht en een beschermende, slijtvaste toplaag.

De perfecte laminaatvloer heeft een natuurlijke uitstraling, is kras- en vlekkenbestendig en is 100 % watervast. De nieuwste generatie Quick-Step laminaat ziet er niet alleen goed uit, hij kan ook tegen een stootje. Hij heeft namelijk een speciale coating die beschermt tegen vocht. Lees er hier meer over. Dankzij deze sterktes ben je al vanaf je aankoop zeker van een vloer met een lange levensduur. Ontdek hier laminaatvloeren.

  • Vinyl

Vinyl bestaat uit meerdere lagen van pvc- en glasvezelcomponenten. Vroeger was een vinylvloer enkel in flexibele vorm op rol te verkrijgen en werd hij gelijmd. Tegenwoordig zijn ze ook verkrijgbaar in de vorm van stevige planken of tegels die je gemakkelijk kunt plaatsen met een kliksysteem.

Een kwaliteitsvolle vinylvloer is zacht en fijn om op te lopen, heeft een natuurlijke en unieke uitstraling en is 100 % waterbestendig. Dankzij een waterafstotende technologie en oppervlaktebehandeling is de vloer zeer goed beschermd tegen vocht, krassen en vlekken. Je vinylvloer kan dus jaren de drukte van je dagelijkse leven aan. Ontdek hier vinylvloeren.

Heb je geen idee welk type vloerbedekking je moet kiezen? Deze handige tool helpt je op weg.

Onderhoud van je favoriete vloer

Een Quick-Step laminaat- of vinylvloer doorstaat makkelijk de tand des tijds. Natuurlijk zul je hem met liefde moeten behandelen en moeten schoonmaken om lang van zijn mooie uitstraling te kunnen genieten. Hoe ga je tewerk?

Laminaatvloer onderhouden

Een kwalitatieve laminaat is slijtvast en krasbestendig. Maar een vloer wordt nu eenmaal vuil. Gelukkig vraagt een laminaatvloer niet veel onderhoud.

Laminaat schoonmaken

Hoe maak je een laminaatvloer schoon? Stofzuig eerst met een stofzuiger met parketborstel voorzichtig je vloer zodat je geen krassen maakt en verwijder hiermee stof, zand en andere vuilresten. Dweil na het stofzuigen je vloer met een gepast schoonmaakmiddel en spoel je dweil telkens uit in een emmer met schoon water. Voorkom droogstrepen door in de richting van je planken te dweilen. Volg ook deze drie gouden regels:

  • gebruik het juiste reinigingsproduct en tools,
  • poets niet te nat, een vochtige doek levert de beste resultaten op,
  • herstel je vloer bij lichte schade met een speciale was of herstellingskit.

Heb je per ongeluk iets op je laminaatvloer laten vallen? Dan kun je de veroorzaakte vlekken gemakkelijk verwijderen. Onderneem wel meteen actie en verwijder eerst zo veel mogelijk vuil met keukenpapier of een vod. Dweil de overige resten met water en schoonmaakmiddel. Heb je te maken met een hardnekkige vlek? Dan komt een beetje aceton goed van pas. 

Ontdek hier de schoonmaaktips en download er ook de onderhoudsinstructies. Zie je liever een voorbeeld van hoe je je laminaatvloer schoonmaakt? Bekijk deze Quick-Step videotutorial.

Vinylvloer onderhouden

Dankzij de beschermende slijtvaste PU-coating moet je vinylvloer niet nabehandelen. De coating is bovendien slijtvast, tenminste als je hem niet doelbewust te lijf gaat met scherpe voorwerpen. Ontdek de tips om je vinylvloer krasvrij te houden. Waar leven is, is vuil. Je zult je vinylvloer dus regelmatig moeten schoonmaken. Hoe onderhoud je je vinylvloer?

Vinylvloer schoonmaken

Met een borstel of stofzuiger verwijder je stof en los vuil, met een microvezeldoek, vochtige dweil of mop in lauw water met schoonmaakmiddel, maak je je vloer schoon. Droog vervolgens je vinylvloer met een doek. Volg deze gouden regels:

  • gebruik een gepast niet-agressief schoonmaakmiddel,
  • gebruik geen producten met was, die zorgen voor vuilophopingen,
  • laat plassen vloeistoffen niet voor lange tijd staan op je vloer,
  • herstel je vinylvloer wanneer nodig met een herstellingskit,
  • reinig je vinyl best niet met stoom.

Heb je vlekken op je vinylvloer? Dan zijn die meestal niet permanent en makkelijk weg te poetsen. Ook zwarte strepen kun je gemakkelijk verwijderen. Taaie vlekken verwijder je met aceton of een aangepast schoonmaakproduct.

Ontdek meer concrete schoonmaaktips om je vinylvloer te reinigen en te onderhouden. Bekijk in deze Quick-Step videotutorial hoe je je vinylvloer schoonmaakt.

Nog op zoek naar een mooie vloer in laminaat of vinyl? Doe ideeën op in de gratis Quick-Step inspiratiebrochure voor je toekomstige laminaat- of vinylvloer. En/of ga langs bij een Quick-Step verkooppunt in je buurt.

Ontdek meer

Gratis brochure aanvragen

Bekijk meer brochures Vraag geselecteerde brochures aan

Nieuws

Meer nieuws +

Blijf op de hoogte. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.