Laminaat versus vinyl, wat is voor jou de beste keuze?

Gepubliceerd op 01 April 2020

Zoek je een mooie klikvloer, dan kom je al snel bij vloeren in laminaat en vinyl uit. Maar welke van deze twee soorten vloeren is het meest geschikt voor jouw woning? Ontdek hun verschillen en kwaliteiten en hak zo gemakkelijker de knoop door.

Samenstellingen materiaal

Zowel laminaat als vinyl is uiterst duurzaam materiaal en dus ideaal als vloerbedekking. Het verschil zit hem in de samenstelling. Beide zijn uit verschillende lagen vezels opgebouwd. Laminaat heeft een kern van HDF en bestaat uit samengeperste houtvezels van gerecycleerd hout. Bij vinylvloeren heb je synthetische pvc- en glasvezelcomponenten. Er bestaan twee soorten vinylvloeren: flexibele en rigid vinylvloeren. Ontdek jouw ideale vloer.

Uitstraling en design

Beide type vloeren hebben een natuurlijke, realistische uitstraling met de look van steen of hout. Dankzij de aandacht voor details en subtiele oppervlaktetexturen zijn verfijnde laminaatvloeren bijvoorbeeld nauwelijks van echt hout te onderscheiden. Vind je droomvloer. 

Combinatie vloerverwarming

Zowel vinyl- als laminaatvloeren zijn perfect compatibel met vloerverwarming.

Laminaatvloer kan gecombineerd worden met vloerverwarming- of koeling op lage temperatuur. De maximale toegestane contacttemperatuur is 27° C. Ontdek meer over laminaatvloer en vloerverwarming.

Vinylvloer combineert het best met vloerverwarming of -koeling op lage temperatuur. Hier mag de contacttemperatuur eveneens niet hoger dan 27° C zijn. Ze kunnen enkel geplaatst worden op vloerverwarming die in de ondervloer ingewerkt zijn en dus niet met verwarmingsfilms die op de ondervloer geplaatst zijn. Ontdek meer over vinylvloer en vloerverwarming.

Kan tegen een stootje

Laminaatvloeren zijn van onberispelijke kwaliteit. Ze hebben een speciale laag die beschermt tegen krassen, vlekken en oppervlaktevocht. Ontdek alle laminaatvloeren. Ook bestaat er watervaste laminaat. Deze is 100% waterbestendig dankzij een innovatieve, waterbestendige coating.

Vinylvloeren zijn bijzonder kwalitatief. Ze zijn vlekken- en krasbestendig en waterafstotend. Dankzij een speciale toplaag is de vloer onverslijtbaar en krijgt vuil en vocht geen kans. Vinyl past perfect in de woonkamer, badkamer of keuken.

Geluidsisolerend

Vinyl dempt ongewenst geluid van allerlei voetstappen dankzij de zachtheid van het materiaal en de meerdere geluidsabsorberende lagen. Laminaat is iets meer geluiddoorlatend omwille van gun harde oppervlak en lichte samenstelling. Daarom gebruik je best een ondervloer die het geluid dempt.

Plaatsing

Zowel een vinyl- als laminaatvloer is eenvoudig te plaatsen, je moet de planken gewoon aan elkaar klikken. Je kunt de vloer zelf plaatsen of dit laten doen door een erkende installateur.

Gemakkelijk te onderhouden

Laminaat en vinyl zijn eenvoudig schoon te houden. Regelmatig stofzuigen en met een vochtige doek en reinigingsproduct dweilen volstaat. Easy!

Budgetvriendelijk

Er is een laminaat- of vinylvloer voor ieders budget. Bovendien mag je er van uitgaan dat je er jarenlang van kunt genieten. Laminaat heeft bij een erkend verkooppunt een garantietermijn van 25 jaar en vinyl van 20 jaar.

Test welke vloer je nodig hebt

Ben je er nog niet helemaal uit welke vloer je precies wilt? Welke het best bij je ruimte, stijl  en voorkeur past? Beantwoord 4 vragen en vind dankzij de Floorexplorer de ideale vloer voor je project.

Op zoek naar een laminaat- of vinylvloer? Laat je inspireren door de brochure vinylvloeren of laminaatvloeren. Of bezoek een showroom in je buurt.