Laminaat versus fineerparket, wat zijn de verschillen?

Gepubliceerd op 07 August 2020

Een warme, houten vloer kan nog steeds vele bouwers en verbouwers verleiden met zijn charme. Ligt massief parket niet binnen handbereik, dan zijn fineerparket en laminaat goede alternatieven. Beide type vloeren situeren zich in dezelfde prijscategorie. Welke van deze twee kies je dan? Ontdek de verschillende houten vloeren en vergemakkelijk zo je keuze. Voor de volledigheid bespreken we ook massief en samengesteld parket.

Massief parket versus samengesteld parket

Massief parket: hoge kwaliteit met een hoog prijskaartje

Een massieve parketvloer bestaat uit planken van één enkele houtsoort en heeft een unieke uitstraling: geen plank is immers hetzelfde. Bovendien evolueert je houten vloer nog doorheen de jaren. Aan massief parket hangt echter een hoog prijskaartje, bovendien vraagt het heel wat onderhoud. Een houten vloer is een vloer die ‘leeft’ en beïnvloed wordt door de luchtvochtigheid van de ruimte. De plaatsing van je parketvloer laat je best aan vakmannen over.

Zoek je een budget- en onderhoudsvriendelijke plankenvloer die gemakkelijk te plaatsen is? Kies dan voor samengesteld parket, fineerparket of laminaat.

Samengesteld parket: dikke toplaag

Een samengestelde parketvloer is zoals het woord het zegt opgebouwd uit meerdere lagen en soorten hout. Vaak bestaat het uit een stabiliserende onderlaag, een houten kern, een massieve toplaag (3 à 6 mm) en eventueel een afwerkingslaag. Ontdek de verschillende houten vloeren.

Fineerparket: flinterdun houtlaagje

Fineerparket is niet te verwarren met samengesteld parket. Dit type vloer bestaat namelijk uit twee lagen. Voor de toplaag wordt een flinterdun laagje houtfineer van maximum 3,5 mm dik gebruikt. Hieronder zit een sterke onderlaag in HDF (houtvezelplaat met hoge dichtheid). De vloer kan dus tegen een stootje. Net zoals bij massief hout heeft een fineerparket de unieke look van een houten vloer, inclusief nerven en kleine défauts. Alleen gebruikt men slechts fijne laagjes van het echte hout. Fineerparket is gemakkelijk te onderhouden. Is er echter slijtage, dan kun je het niet opschuren. Dit kun je wel doen met massief parket. Ontdek alle voordelen en vind je ideale fineerparket.

Laminaat: decorlaag

Een laminaatvloer bestaat ook uit verschillende lagen: een vochtbestendige onderlaag, een kernplaat in HDF, een geprinte decorlaag met bijvoorbeeld een houtdessin en een transparante, slijtvaste toplaag. Laminaat heeft een naturelle uitstraling en is zeer onderhoudsvriendelijk. Bovendien behoudt het zijn look doorheen de jaren. Daarnaast is het zeer gemakkelijk zwevend te plaatsen. Klik en klaar. Ideaal voor de zelfbouwer! Er zijn verschillende looks, structuren en kleuren mogelijk. Ontdek alle voordelen en je ideale laminaatvloer.

Op zoek naar een laminaatvloer of (samengesteld parket)? Vind een dealer in je buurt. Eerder fan van fineerparket? Vind een dealer voor professionals en spreek je aannemer of architect er over aan.

   

Brochures

Vraag geselecteerde brochures aan