Hoe perfect vlak vloertegels leggen in de badkamer?

Gepubliceerd op

Ga je een vloer met XL-tegels leggen in je badkamer? Dan wil je vast het geheim kennen voor een vlak en egaal resultaat. Wel vooruit: jouw partner in crime is het handige nivelleersysteem voor tegels (KLS) van Knauf. De KLS-kit bevat zowel clips, spieën als een speciale aandruktang. Ontdek je stappenplan met video’s op Atelier Knauf en leg zelf je perfect vlakke badkamervloer met de KLS-kit. Het lukt ook als je geen ervaring hebt!

De KLS-kit, een handig nivelleersysteem voor tegels

Een tegelvloer plaatsen in je badkamer kan je ook zelf. Maar hoe zorg je voor een perfect vlak resultaat? Geen stress, want er bestaat een handig nivelleersysteem waarmee je de vloertegels moeiteloos op de juiste dikte instelt. Met het Knauf Levelling System (KLS) plaats je eenvoudig alle tegels op hetzelfde niveau.

De KLS (Knauf Levelling System) is een kit met alle nodige toebehoren voor het nivelleren van je tegels. De kit zit verpakt in een emmer met 100 clips (1,5 x 12 mm), 100 herbruikbare spieën en een speciale tang voor het nivelleren van de tegels, zodat je een perfect vlak tegeloppervlak verkrijgt. Elk element van het KLS-systeem (spieën - clips - tang) kan je afzonderlijk of als aanvulling op de basiskit KLS aankopen. Ontdek het Knauf nivelleersysteem voor tegels.

Hieronder lees je hoe je vloertegels plaatst in je badkamer met behulp van het KLS-systeem. Egaal en vlak resultaat: check! 

Hoe een tegelvloer plaatsen in de badkamer: stappenplan

Stap 1: verzamel je materialen en gereedschappen

Een geslaagde klus begint met de juiste materialen en tools. Benieuwd wat je allemaal nodig hebt voor het vlak plaatsen van grootformaat vloertegels in je badkamer? Download dan hier een boodschappenlijst voor jouw project. De nodige materialen zoals een hechtprimer, de superhechtende tegellijm Supraflex en de KLS-kit met clipsspieën en speciale aandruktang vind je bij een lokale doe-het-zelfzaak. Vind hier een verkooppunt in je buurt.

Stap 2: maak het legplan

Voor je kan beginnen met betegelen, moet je een legplan maken. Dat doe je op basis van de volgende parameters: de afmetingen van de tegels, de voegbreedtes en het te betegelen oppervlak. Bepaal in welke as je de tegels moet leggen zodat ze goed gealigneerd zijn met de wanden. Trek daarna twee loodrechte assen met een potlood en begin met het leggen van de tegels waar de assen elkaar kruisen. Dankzij je legplan weet je hoeveel tegellijm je nodig hebt, hoe groot je lijmkam moet zijn en welke versnijdingen van tegels je moet doen.

Stap 3: reinig de betonplaat

Maak de betonnen ondergrond schoon zodat die droog, schoon en stofvrij is. Verwijder met de hand alle loszittende en niet-hechtende deeltjes.

Stap 4: meng de hechtprimer

Een hechtprimer zorgt voor een homogenere zuigkracht van betonnen vloer en verbetert de hechting van de tegellijm. Wij gebruiken Knauf Hechtemulsie als hechtprimer. Meng 1 eenheid van dit product met 4 eenheden water.

Stap 5: breng de hechtprimer aan

Breng de Knauf Hechtemulsie aan met een borstel, een kwast of een roller. Verwijder overtollig product meteen om te voorkomen dat er plassen ontstaan op het oppervlak.

Stap 6: meng de tegellijm

Voor wandtegels van groot formaat (een zijde van 60 cm of langer) bestemd voor de badkamer gebruik je de Supraflex-lijm van Knauf. Hoe meng je deze tegellijm? Vul een voldoende grote kuip met ongeveer 8 liter schoon water. Voeg daarna 25 kg Supraflex-tegellijm in poedervorm toe. De juiste verhouding van water en poeder vind je terug in de gebruiksaanwijzing. Gebruik een elektrische menger (max. 600 omwentelingen per minuut), of bij kleine hoeveelheden een aangepast mengijzer op een elektrische schroevendraaier. Meng het water en het poeder tot een homogene en klontervrije pasta. Laat het mengsel 5 minuten rusten en herhaal het mengen nadat je de mengas hebt schoongemaakt. Krijg tips voor het correct mengen van de tegellijm.

Stap 7: breng de tegellijm aan op de grond

Breng de tegellijm verticaal van beneden naar boven aan, tot de eerder uitgezette referentielijn. Eindig door de lijm horizontaal te kammen. Hierdoor zal de lijm zich beter hechten. Let wel: er bestaan diverse soorten lijmkammen. Ontdek advies voor het kiezen van de juiste lijmkam.

Stap 8: breng de tegellijm aan onder de tegels

Breng een dunne, vlakke laag tegellijm aan op de achterkant van de tegels. Controleer eerst of er geen stof op zit. Is dat wel zo, reinig ze dan met schoon water. Deze techniek (lijm aanbrengen op zowel de ondergrond als de achterkant van de tegels) noemen we ‘dubbele verlijming’.

Stap 9: plaats de tegels

Plaats de tegels binnen 60 minuten op de aangebrachte lijm, waarna je ze stevig aandrukt. Gebruik indien nodig een tegelzuignap. Druk de tegels met kleine roterende bewegingen goed in de lijm. Plaats daarna een of meerdere KLS-nivelleerclips aan elke kant van de tegel. Bekijk de instructievideo en ontdek nuttige tips van professionals. Verwijder de voegkruisjes voordat de lijm volledig droog is.

Stap 10: plaats de KLS-nivelleerspieën

Zijn de tegels en de nivelleerclips geplaatst? Dan breng je de nivelleerspieën aan. Met de verstelbare speciale tang kan je deze gemakkelijker inbrengen. Bekijk het instructiefilmpje.

Check de overige stappen op Atelier Knauf

Hoe versnijd je de tegels? Hoe controleer je of de tegels mooi vlak liggen? En hoe voeg je de tegels? Ontdek dit alles in het overzichtelijke stappenplan op Atelier Knauf en werk je klus af als een pro!

Op het online platform Atelier Knauf vind je stappenplannen, video’s en adviezen voor uiteenlopende klussen in en rond de woning. Alle inhoud is uitgewerkt en goedgekeurd door de technische dienst van Knauf. Hierdoor ben je zeker van de beste aanpak voor je klus. Neem snel een kijkje en ga zelfverzekerd aan de slag. Extra materiaal nodig voor je van start gaat? Vind hier een Knauf-verkooppunt in je buurt.