Hoe moet je keramische tegels onderhouden?

08/04/2019

Heb je onlangs een nieuwe tegelvloer geïnstalleerd, maar weet je niet goed hoe je ‘m proper maakt en houdt? Impermo legt het je graag uit. Want hoewel we jou graag in onze showrooms zien verschijnen, hebben we liever dat onze tegels lang meegaan. We beginnen met het goede nieuws: een tegelvloer heeft eigenlijk weinig of geen onderhoud nodig! Toch zijn er een paar dingen waarmee je rekening moet houden net na de plaatsing, elke week en om de drie maanden.

 

 

De eerste reiniging na plaatsing

Werd je tegelvloer net geplaatst? Ga er dan zeker niet meteen op schuren. Verwijder eerst al het overtollige voegsel en dweil de vloer met warm helder water. Neem geregeld vers water, want een pas gelegde tegelvloer kan wel ’s vuil zijn.

Bij Impermo raden we je steevast aan om je tegels één keer grondig te reinigen met Tilestone cementsluierverwijderaar. Doe dit nadat je de vloer eerst een drietal weken hebt laten rusten en de voegen volledig uitgedroogd zijn. Cementsluier is een dunne laag voegmiddel die tijdens het invoegen over de tegels uitgesmeerd wordt. Wanneer de voegen en het cement droog zijn, blijft hierdoor een dunne cementlaag op de tegels liggen, wat een valse glans of kleurverandering van uw tegel veroorzaakt. Dat is natuurlijk niet de bedoeling!

Maar ook wanneer je geen sluier kan zien, is het gebruik van een cementsluierverwijderaar een must. De sluier is immers niet altijd zichtbaar, maar wel bijna altijd aanwezig. Wanneer je dan een onderhoudsmiddel voor dagelijkse reiniging gebruikt, zal dit later voor onderhoudsproblemen zorgen. De cementsluierverwijderaar lost ook vlekken van lijm, roest- en kalkafzettingen op.

Het wekelijkse onderhoud

Elke week even stofzuigen en dweilen met een goed poetsmiddel zorgt ervoor dat jouw tegelvloer er altijd brandschoon uit blijft zien! Heb jij een lichte tegelvloer, dan kan je de poetsbeurt al eens een weekje overslaan, maar bij een donkere tegelvloer is elke week een dweiltje slaan echt wel aan te raden. Zeker in combinatie met grote ramen en open ruimtes zie je op een donkere vloer veel sneller vlekken en strepen. Gebruik hiervoor het juiste poetsmiddel, zoals de professionele onderhoudsreiniger van Tilestone bij Impermo.

EXTRA TIP

Vermijd in ieder geval poetsmiddel op oliebasis, want olie zorgt ervoor dat vuil zich opstapelt en nog maar moeilijk te verwijderen is.

Het driemaandelijkse onderhoud

Het is aangeraden om een keramische tegelvloer één keer per seizoen krachtig te reinigen. Er zijn namelijk altijd vlekjes of strepen die je met zachte reiniger niet weg krijgt. Hiervoor gebruik je bijvoorbeeld de krachtige reiniger van Tilestone. Let op: dit product is écht krachtig, spoel dus zeker voldoende na met zuiver water.

 

 

Ontdek meer

Gratis brochure aanvragen

Bekijk meer brochures Vraag geselecteerde brochures aan

Nieuws

Meer nieuws +

Blijf op de hoogte. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.