Hout, een populaire vloerbekleding!

Gepubliceerd op 12 December 2014
Quick-step Parket : Imperio
Parket in bureau
Quick-step laminaat : Perspective

Houten vloeren zijn populair omdat het de duurzaamheid van harde vloeren combineert met de warme uitstraling van zachte vloeren. De voornaamste vertegenwoordiger van houten vloeren is parket. Hout, een natuurlijk en warm product, komt tot zijn recht in elk interieur. Het natuurlijke aspect zorgt er bovendien voor, zoals bij natuursteen, dat er lichte schakeringen zijn in kleur en houttekening waardoor je een unieke vloer hebt. 

Bij de keuze van parket mag je je niet enkel laten leiden door je voorkeur van kleurtint. Je moet ook rekening houden met de bestemming van de parketvloer. Zo hebben de verschillende houtsoorten die er voor handen zijn elk hun eigen kenmerken. In de leefruimte waar er veel verloop is en dus meer kans op beschadigingen, kies je best voor een hardere houtsoort. Een voorbeeld is hout van loofbomen. In de keuken of badkamer ga je best voor hout dat vochtbestendig is om schimmelvorming en opzwellingen van het parket te voorkomen, bijvoorbeeld tropisch hardhout. Een andere factor die de duurzaamheid van het parket mee bepaalt is de afwerking. Over het parket ga je namelijk een beschermlaag aanbrengen, door middel van boenwas, olie, lakverf of vernis. Het type afwerking is weer deels een kwestie van persoonlijke smaak en deels bestemming van de vloer. Deze beschermlaag ga je na verloop van tijd wel opnieuw moeten aanbrengen om het parket mooi te houden.

Parket kan zowel zwevend als vast gelegd worden. Vast wil zeggen dat het parket vastgelijmd of vastgespijkerd wordt aan de ondergrond. De plaatsingsmethode kies je aan de hand van de ondergrond waarop het parket gemonteerd wordt.

Naast de massieve parketvloer zijn er nog twee varianten, namelijk fineer en laminaat. Fineer bestaat uit een waterwerende hdf-plaat, waarop een dun laagje echt hout gelijmd wordt. Dit kan in een ruim gamma van houtsoorten, bijvoorbeeld eik, kerselaar of beuk. Het nadeel van fineer is dat het door zijn dunnere structuur inboet aan duurzaamheid. Dit merk je ook aan het prijskaartje.

Laminaat ten slotte is eigenlijk kunststofparket. Meestal wordt laminaat zo ontworpen dat het qua uitzicht een goede imitatie is van echt parket. Dit zie je aan de zogenaamde houttekening en aan de manier waarop de planken afgewerkt worden met schuine randen. Zo krijg je bij het leggen immers voegen, zoals bij echt parket. Het leggen is trouwens heel gemakkelijk door een handig kliksysteem. Een voordeel is het onderhoudsgemak. Laminaat moet niet vaak geboend worden en is goed bestand tegen krassen en vocht. Wel is het minder duurzaam dan massief parket. Zo gaat echt parket er beter uitzien door de jaren, terwijl laminaat de sporen van de tijd duidelijker gaat tonen. Ook gevoelsmatig is er een verschil: laminaat ziet er wel uit als hout, maar het blijft kunststof, het is harder en verliest zo de kenmerkende waarde van het warme, natuurlijke hout van massief parket.

 

   

Brochures

Vraag geselecteerde brochures aan