Hoe plaats je tegels?

Gepubliceerd op 06 Mei 2015
Tegels plaatsen
Tegels plaatsen

Tegels plaatsen lijkt een moeilijke klus. Maar met de juiste voorbereiding brengt u dit vast tot een keurig einde.

Ondergrond

Lijm moet worden aangebracht op een voldoende droge, egale, stabiele , olie- en vetvrije ondergrond zonder oude verf- en restlagen om een optimale hechting te garanderen.
Na het ontvetten en stofvrij maken van de bestaande vloer, volstaat egaliseren en primeren om de nieuwe dekvloer te plaatsen

Verlijming

Dubbele verlijming is onontbeerlijk, d.w.z. zowel de rug van de tegels als de dekvloer wordt volledig ingestreken met aangepaste tegellijm of een witte kant-en-klare legmortel voor natuursteen.

We raden het tegelniveleersysteem van Level-IT aan (verkrijgbaar in de showrooms van Ceramico), deze zorgt er voor dat uw tegels altijd op dezelfde hoogte zitten. (Bekijk hier de productvideo)

Verbruik

Verbruik varieert tussen 1.5 kg tot 3 kg/m² afhankelijk van de gebruikte tandspaan en gekozen tegel formaat.
Geschikte temperatuur tussen 5 en 30°C. Het contact oppervlakte tussen tegel en lijm moet minimaal 80% bedragen.

Legmortel

De bevloering wordt geplaatst op een onderlaag in gestabiliseerd zand van maximum 5 cm dikte met volgende samenstelling: Gewassen rivierzand 0/5 of 0/7 mm gemengd met witcement, een weinig nat gemaakt en ineengeklonken.
Verhouding: 450 kg zand + 50 kg cement (9 delen zand voor 1 deel cement).

Samenstelling legmortel (max. 1,5 à 3 cm): 200 kg wit zand 0/2 mm +50 kg wit cement (4 delen zand voor 1 deel cement) met toevoeging van een vinylhars aan het zuiver aanmaakwater (geen putwater) of men gebruikt een witten kant-en-klare legmortel voor natuursteen. De tegels worden vol in de mortel gelegd.

Voegen

Na het leggen de tegels zeker niet met water besproeien en de voegen meerdere dagen (in vochtige omstandigheden: minimum 14 dagen!) laten open liggen, zodat het vocht door deze voegen verdampen kan.
Vooraleer te voegen dient men de tegels grondig te reinigen en lichtjes vochtig te maken. Het is ook aangeraden slechts kleine oppervlaktes (4 à 6 m²) ineens te voegen en de tegels onmiddellijk schoon te maken om cementsluier te vermijden.

Tip = betreed de vloer pas na 24 u na plaatsing, ingebruikname pas na 14 dagen.