Vloeren in badkamers of andere vochtige ruimtes.

In een keuken kan er wel soms eens met water gemorst worden. Dat is voor de meeste vloeren geen enkel probleem als het water direct wordt opgedweild. Dat geldt zeker ook voor houten vloeren. In een badkamer kan er echter dagelijks op een en dezelfde plaats water op de vloer terechtkomen, en bovendien ook een tijdje blijven liggen. Sommige types vloeren zijn daarvoor echter niet geschikt, omdat (staand) water in de plank indringt en voor onherroepelijke schade aan de vloer kan zorgen.

Een bijzondere uitdaging voor vloeren in badkamers kunnen ook hoge schommelingen in de luchtvochtigheid vormen waardoor een vloer regelmatig gaat uitzetten en terug krimpen. Is er een goede luchtcirculatie mogelijk? Droogt de vocht snel weg? Het beantwoorden van deze vroegen kan wellicht invloed hebben op de keuze van de juiste vloerbedekking.

Bij FloorHouse kan je de volgende vloeren terugvinden die zeer goed geschikt zijn voor badkamers, keukens, inkomhallen of andere vochtige ruimtes:

Laminaatvloeren

Enkele laminaat topmerken zoals bijvoorbeeld BerryAlloc, Quick-Step en Balterio, hebben laminaatvloeren met aangepaste kliksystemen ontwikkeld waardoor geen vocht tussen de voegen kan sijpelen. Bij een standaard laminaatvloer zal het indringende water voor het opzwellen van de MDF-drager zorgen. Dit wordt door een perfect aansluitend kliksysteem dus voorkomen. Belangrijk is, dat de betreffende laminaatvloer gekenmerkt is als “waterbestendig” of “waterafstotend”. De benaming verschilt van fabrikant tot fabrikant. Is een laminaatvloer zo niet gelabeld, raden wij ervan af deze in de badkamer te plaatsen.

Vinylvloeren

Click-Vinyl vloeren met kunststofdrager zijn, in elkaar geklikt en zwevend of verlijmd geplaatst, uitermate geschikt voor badkamers. De opbouw bestaat volledig uit kunststof dat 100% waterbestendig is en zeer minimaal onderhevig is aan de luchtvochtigheid.

Opgelet, er bestaan ook click-vinylvloeren met een MDF-drager. Deze zijn in de meeste gevallen niet geschikt voor een plaatsing in badkamers. Indringende vocht kan het natuurlijke materiaal in de drager laten opzwellen en daardoor de gehele vloer beschadigen. Bespreek zeker met een van onze vloerenexperts of de door jou gekozen vloer geschikt is voor de ruimte waar je hem wenst te leggen.

Kurkvloeren

Kurktegels die je rechtstreeks op de ondergrond kan verlijmen zijn meestal geschikt voor vochtige ruimtes. Zoals wij het ook van kurk op wijnflessen kennen, neemt dit natuurlijke materiaal nauwelijks vocht op. Echter hebben kurkvloeren met kliksysteem enkel een toplaag van kurk. De drager is merendeels wel van MDF gemaakt en kan daardoor dezelfde problemen door indringende vocht ervaren als bij laminaatvloeren.

Parket

Een parketvloer kan in een badkamer geplaatst worden. Kies bij voorkeur een houtsoort die niet zwaar onderhevig is aan de luchtvochtigheid zoals bv. een exotische houtsoort (Teak, Merbau, Wengé). Ook bamboe parketvloeren zijn zeer in trek voor plaatsingen in badkamers.

Belangrijk is dat het parket professioneel afgewerkt is met een hoogwaardige vernislaag. Zorg ervoor dat het verniste parket regelmatig een nieuwe beschermende toplaag krijgt, om de waterbestendigheid van de houten vloer te kunnen garanderen.

COREtec

Deze vloeren vormen een volledig nieuwe type in de wereld van harde vloerbedekkingen. Zij worden zelfs als perfect alternatief voor de keramische tegel beschouwd. COREtec vloeren bestaan uit een draagmateriaal van composiet met een vinyl-toplaag. Een geïntegreerde kurk onderlaag zorgt bovendien voor geluiddemping en loopcomfort. Alle verwerkte materialen in een COREtec plank zijn 100% watervast. Zelfs voor sauna’s is deze type vloer geschikt omdat hij uiterst resistent is tegen hitte.

De FloorHouse specialisten zijn steeds beschikbaar voor meer advies bij plaatsing van vloeren in badkamers. Vindt hier een FloorHouse winkel in uw buurt.

In samenwerking met FloorHouse

Meer nieuws van FloorHouse

Een geschikte ondervloer voor laminaat, click-vinyl of kurk vinden

Er bestaan vloeren waarbij reeds een geïntegreerde ondervloer is vastgehecht.

De legrichting van parket-, laminaat of vinylplanken

Alvorens de eerste plank van je vloer gelegd is, kom je misschien wel het grootste probleem tegen

Verstek zagen van schuin aflopende laminaatplinten

Een handige doe-het-zelver die al meer dan een keer een vloer plus toebehoren heeft geplaatst, mo

Hoe parket afwerken? Olie of vernis?

Een parketvloer kan je op verschillende manieren afwerken of beschermen.

GRATIS Nieuwsbrief