Verstek zagen van schuin aflopende laminaatplinten

Een handige doe-het-zelver die al meer dan een keer een vloer plus toebehoren heeft geplaatst, moet zeker niet nog een keer uitgelegd krijgen hoe hij (of zij) een plint best in verstek zaagt. Maar soms zijn plinten schuin aflopend, m.a.w. aan de onderzijde dikker dan aan de bovenzijde, en dan loopt het wel eens fout.

Nemen wij als voorbeeld een laminaatvloer: Door het mogelijke uitzetten van deze vloer hij met een afstand van minstens 8mm van de muren worden geplaatst. Om deze uitzetvoeg tussen muur en vloer te bedekken, hebben de plinten een minimale dikte van ongeveer 12mm nodig. Een plint van 12mm dik heeft echter een zwaar opvallende look, door naar de bovenzijde toe te versmallen krijgt de plint terug een meer fijne elegante uitstraling.

Om deze plinten perfect in verstek te zagen is een verstekbak nodig die hoger is dan de plint zelf. Met een lagere verstekbak is een goede zaagsnede haast onmogelijk. Met de meeste verstekzagen zal er geen probleem zijn daar deze hoger zijn dan een standaardplint.

Met een verstekbak:

Plaats de plint steeds in de verstekbak zoals ze tegen de muur zou geplaatst staan, m.a.w. zet de achterzijde van de plint tegen de verstekbak, nooit de zichtbare zijde of decorzijde.

Met een verstekzaag:

Een verstekzaag is meestal hoog genoeg voor een standaardplint. Plaats ook hier de plint met de achterkant tegen de rug van de verstekzaag zoals ze tegen de muur zou staan. Als de rug van je verstekzaag lager is dan de plint kan je deze ophogen door een dun plankje tussen plint en rug te steken.

Onze tips:

  • Dus of je de plint nu zaagt met een verstekzaag of in een verstekbak; plaats de plint steeds schuin aflopend zoals ze tegen de muur zou staan.
  • Markeer het stuk dat afgezaagd moet worden met een potlood.

Sommige merken hebben ook clipsen voor de bevestiging van laminaatplinten aan de muur. Deze clipsen veroorzaken in enkele gevallen ook een wijziging in de plaatsingshoek waardoor er bij het in verstek zagen bovendien een correctie nodig is.

Om dit tot een goed eind te brengen worden deze clipsen geleverd met een schuin aflopend spietje dat je tussen de plint en de rug van de verstekzaag resp. de verstekbak moet plaatsen. Hierdoor staat de plint in de verstekbak of verstekzaag onder dezelfde hoek als wanneer ze met de clips tegen de muur wordt bevestigd.

Indien je nog vragen heeft over het in verstek zagen van muurplinten neem dan gerust contact op met een van onze vijf winkels. Alle contactgegevens kunt u op onze website terugvinden.

 

In samenwerking met FloorHouse

Meer nieuws van FloorHouse

Rigid binnenvloeren: alle voordelen die jij belangrijk vindt in één

Stel je eens voor dat je de voordelen van diverse soorten vloeren zou kunnen combineren.

Plinten en profielen: je vloer netjes afgewerkt, ook als je geen vakman bent

Een mooie vloer komt pas echt tot zijn recht als hij mooi afgewerkt is.

Welke klikvloer kun je gebruiken in de badkamer?

Wil je in je badkamer graag een klikvloer plaatsen met een natuurlijke uitstraling in hout- of st

GRATIS Nieuwsbrief