Plinten en profielen: je vloer netjes afgewerkt, ook als je geen vakman bent

Een mooie vloer komt pas echt tot zijn recht als hij mooi afgewerkt is. Daar horen ook plinten of latjes bij, want daarmee fiks je een nette overgang met de muur. Met profielen zorg je dan weer voor een geslaagde overgang tussen twee vloeren. Ontdek de mogelijkheden en leer meer over de plaatsing.

 

Waarom heb ik plinten nodig?

Je bent je er misschien niet van bewust, maar een vloer beweegt. Afhankelijk van temperatuur- of luchtvochtigheidsverschillen in de ruimte, kan hij krimpen of uitzetten. Bij de plaatsing van je vloer laat men daarom een uitzettingsvoeg vrij aan de zijkanten. Hier komen de plinten op het toneel. Die bedekken de ontsierende uitzetvoeg, zodat je vloer en muur mooi op elkaar aansluiten. Verder voorkomen plinten dat er vuil of vocht via de uitzetvoeg aan je vloer kan, en schade aanricht. Ontdek hier diverse plinten voor de afwerking van je nieuwe parket-, laminaat-, click-vinyl of kurkvloer. Je kunt meteen online bestellen, handig!

Bijpassende plinten: plinten met dezelfde look als je vloer

Welke plinten zijn er zoal? Je ziet het vaakst de bijpassende plinten. Bij deze plinten komt het decor van de gekozen vloer terug in de plint, voor een harmonieus totaalplaatje. Er zijn zowel afgeronde plinten als rechte plinten verkrijgbaar. Maar er is meer, want het gamma plinten is enorm. Je kiest uit diverse materialen (meerdere soorten hout, fineer, metaal, pvc, rigid, vinyl … ), merken, vormen en afmetingen. Graag hulp bij je keuze? Vraag dan advies aan een expert, volledig vrijblijvend.

Schilderplinten: makkelijk te schilderen in de kleur van je muur

Ook schilderplinten zijn populair, want daarmee kun je de kleur van je muren doortrekken naar je gekozen plinten. Deze plinten hebben al een eerste laag gekregen, zodat je ze meteen kunt overschilderen met een laklaag in de kleur van je muur. Ontdek een breed gamma, met diverse modellen en hoogtes.

Het alternatief voor klassieke plinten: kleeflatjes

Geen fan van hoge plinten? Dan kun je platte latjes aanbrengen op de vloer door middel van een kleefstrook. De plaatsing is eenvoudig. Je maakt de vloer eerst stofvrij met een doek. Na het inkorten of toezagen van de lat, verwijder je de kleefstrook. Bij de installatie werk je van het ene einde naar het andere toe, zodat je nog kunt bijsturen. Met de ene hand druk je het latje op de vloer, terwijl je met de andere hand nog kunt positioneren.

Afdekplinten: een frisse uitstraling voor je bestaande plinten

Wil je je bestaande plinten een nieuwe look geven zonder breekwerk? Dat kan! Er bestaan afdekplinten die je over je bestaande plinten kunt plaatsen zonder ze te beschadigen. Zo geef je je plinten snel de uitstraling die jij voor ogen hebt, met een minimum aan moeite.

Zelf je plinten plaatsen: wat heb je nodig?

Als je een beetje handig bent, kun je je plinten makkelijk zelf plaatsen. Naast de plinten, heb je volgend materiaal nodig voor je klus: een meter, een potlood, een verstekbak of verstekzaag en montagelijm met een hoge hechting voor plinten. Reken ongeveer 1 tube lijm per 10 vierkante meter. Beginnen doe je aan een binnenhoek, volgens dit stappenplan:

  1. Breng montagelijm aan op de achterzijde van de plint. Maak daarbij elke 20 cm een dotje, zo gebruik je niet meer lijm dan nodig.
  2. Druk de plint goed aan tegen de muur.
  3. Laat de volgende plint recht op recht aansluiten.
  4. Plaats indien gewenst af en toe een spijkertje om de montage van de plint extra te verstevigen.

Je plinten verlijmen, zoals hierboven beschreven, gaat het snelst. Maar je kunt ook met clipsen werken. Die schroef je met een afstand van 30 cm tussen elkaar aan de muur. Je kunt je plinten heel eenvoudig aan deze clipsen vastklikken. Tip: kies plinten en clipsen van dezelfde leverancier om problemen tijdens de installatie te voorkomen. In deze webshop vind je al je benodigdheden.

Profielen voor een mooie overgang tussen twee vloeren

Hoe zorg je voor een zachte overgang tussen twee verschillende vloerbekledingen of ruimtes? Dat lukt makkelijk met profielen. Daarvoor hoeven de twee vloeren niet dezelfde hoogte hebben. Niveauprofielen kunnen kleine hoogteverschillen opvangen. Met stopprofielen of eindprofielen bekom je ook aan de randen een nette afwerking. Telkens krijgt je vloer voldoende ruimte om zich minimaal uit te breiden of te krimpen. Vergeet ook je trap niet aan te pakken. Trapprofielen zorgen voor de perfecte afwerking van je traptreden en geven extra veiligheid. Profielen kun je makkelijk online bestellen en zelf plaatsen. Bekijk hier de instructievideo. Weinig tijd of twee linkerhanden? Schakel dan de plaatsingsdienst in om de klus voor jou te klaren.

Hulp nodig bij het kiezen van je vloer, plinten of profielen? Neem contact op met een ervaren expert en laat je begeleiden. Het nodige materiaal voor je klus vind je in deze webshop, aan scherpe prijzen. Je oog laten vallen op laminaat of parket? Vraag dan gratis de doe-het-zelf laminaatgids, of de doe-het-zelf parketgids aan.

In samenwerking met FloorHouse

Meer nieuws van FloorHouse

Rigid binnenvloeren: alle voordelen die jij belangrijk vindt in één

Stel je eens voor dat je de voordelen van diverse soorten vloeren zou kunnen combineren.

Welke klikvloer kun je gebruiken in de badkamer?

Wil je in je badkamer graag een klikvloer plaatsen met een natuurlijke uitstraling in hout- of st

Sterke vloeren van een Belgisch merk: Hogedruklaminaat van BerryAlloc bij FloorHouse

BerryAlloc biedt u een ruim assortiment vloeren in schitterend parket, duurzaam laminaat en water

GRATIS Nieuwsbrief