Een geschikte ondervloer voor laminaat, click-vinyl of kurk vinden

Er bestaan vloeren waarbij reeds een geïntegreerde ondervloer is vastgehecht. Indien dit niet het geval is dan moet er een afzonderlijke ondervloer onder de vloerdelen geplaatst worden. Dit geldt enkel voor een zwevende (dus niet verlijmde) plaatsing van de vloer. Hieronder kun je enkele kenmerken van ondervloeren vinden waarop je kan letten om de juiste keuze te maken.

Dempen van loopgeluid en/of doorgangsgeluid

Eén van de belangrijkste functies van een ondervloer is het verzachten van loopgeluiden, m.a.w. de demping van loopgeluid en de demping van doorgangsgeluid.

Een zwevend geplaatste laminaatvloer kan een hol tik-tak-tok loopgeluid veroorzaken als je over de vloer loopt. Dit is het loopgeluid of reflectiegeluid dat je hoort in de kamer waar de vloer ligt.

Het doorgangsgeluid daarentegen is het geluid dat je in de onderliggende kamer hoort als er iemand over de vloer loopt.

Een ondervloer zal deze geluiden niet volledig kunnen wegnemen maar wel opmerkelijk kunnen dempen. Let daarom op het dempvermogen van de ondervloer. In een woonkamer onder de speelkamer van de kinderen kan je bv. best opteren voor een ondervloer met een hoge demping van het doorgangsgeluid. In een woonkamer op het gelijkvloers is dan weer een ondervloer met een optimale demping van het loopgeluid aangewezen.

Helaas dempen ondervloeren zelden tot nooit zowel loopgeluid als doorgangsgeluid optimaal. M.a.w. een ondervloer die een super demping heeft bij loopgeluid zal minder efficiënt het doorgangsgeluid kunnen dempen.

Wegwerken van oneffenheden in de ondergrond

Bij renovaties is de ondergrond niet altijd even vlak. Een ondervloer kan hierbij helpen door de oneffenheden op te vangen. Hierbij zijn bv. Felt platen tot wel 10mm dikte veel gebruikt. Deze platen kunnen tevens niveauverschillen tussen verschillende ruimtes terug gelijk brengen.

Niet alle oneffenheden kunnen echter door een ondervloer weggewerkt worden, in extreme gevallen is egalisatie met een egaline laag aangewezen. Als je er niet zeker van bent, vraag dan aan een professional voor advies.

Geschikt voor vloerverwarming

Niet alle ondervloeren zijn geschikt voor plaatsing in combinatie met vloerverwarming resp. -koeling. Let hier zeker op bij het maken van je keuze. Om een voorbeeld te geven: Een kurken ondervloer is niet aan te raden. Want kurk is een warmte isolator en zou de warmte van je vloerverwarming niet vlot doorgeven naar de bovenliggende vloer.

Geschikt voor lvt vinyltegels

LVT vinyltegels zijn zeer dunne vloerbedekkingen die bijna niet zelfdragend zijn. Daarom moet de ondergrond zeer vlak zijn en de ondervloer zeer drukbestendig. Vraag bij de plaatsing van LVT vloeren best raad aan een vakman alvorens je ondervloer te kiezen.

Met of zonder dampscherm

Een vloer moet ten allen tijden beschermd worden tegen opstijgend vocht uit de ondergrond.

Zeker bij renovaties op gelijkvloers of plaatsing van een vloer op een nieuwe chape is het steeds aangewezen dat er eerst een dampscherm, een plastiek folie, wordt geplaatst. Zo wordt er vermeden dat opstijgend vocht of restvocht uit de ondergrond in de vloer kan dringen en daar onherroepelijke schade aanricht.

Een ondervloer kan reeds uitgerust zijn met een dampscherm. Indien niet, raden wij het plaatsen van een afzonderlijk dampscherm aan.

Op de FloorHouse webshop kan je alle mogelijke ondervloeren bekijken met hun kenmerken, of vraag er naar in onze winkels. Ontdek ook onze laagste prijs garantie en topdeals.

In samenwerking met FloorHouse

Meer nieuws van FloorHouse

Rigid binnenvloeren: alle voordelen die jij belangrijk vindt in één

Stel je eens voor dat je de voordelen van diverse soorten vloeren zou kunnen combineren.

Plinten en profielen: je vloer netjes afgewerkt, ook als je geen vakman bent

Een mooie vloer komt pas echt tot zijn recht als hij mooi afgewerkt is.

Welke klikvloer kun je gebruiken in de badkamer?

Wil je in je badkamer graag een klikvloer plaatsen met een natuurlijke uitstraling in hout- of st

GRATIS Nieuwsbrief