De legrichting van parket-, laminaat of vinylplanken

Alvorens de eerste plank van je vloer gelegd is, kom je misschien wel het grootste probleem tegen: in welke richting gaan we de planken leggen? 

Hieronder enkele weetjes die je op weg kunnen helpen:

  • Volgens de eerste algemene regel worden de planken naar de belangrijkste lichtbron van de ruimte toe gelegd, m.a.w. loodrecht op het grootste raam van de kamer. Men spreekt hier ook van een verticale plaatsing. Deze geeft het meest natuurlijke effect. Het licht zorgt voor een optisch open trekken en verlengen van de ruimte. In een kleine of vierkante ruimte kan je door deze techniek het dieptegevoel verhogen.
  • Een kamer kan je breder doen lijken door de planken dwars op de lengte van de ruimte te plaatsen, tevens breekt dit de ‘tunnelvorming’. Deze (horizontale) legrichting wordt voornamelijk toegepast in lange smalle kamers.
  • En met een diagonale plaatsing van bv. 45° creëer je een zeer unieke look. Kleine kamers worden daardoor optisch groter en er ontstaat een mooie dynamiek. Reken voor deze legmethode het best een iets hogere snijverlies in dan bij de andere twee. Het schuine plaatsen van planken vooral in de hoeken vraagt ook iets meer ervaring dan een ‘traditionele’ plaatsing.
  • Je kunt alle soorten plankenvloeren, dus parket, laminaat, click-vinyl, kurk of COREtec, op een van de drie boven beschreven methodes plaatsen.

Onze verkopers vertellen er graag meer over in een van onze FloorHouse winkels

 

In samenwerking met FloorHouse

Meer nieuws van FloorHouse

Een geschikte ondervloer voor laminaat, click-vinyl of kurk vinden

Er bestaan vloeren waarbij reeds een geïntegreerde ondervloer is vastgehecht.

Verstek zagen van schuin aflopende laminaatplinten

Een handige doe-het-zelver die al meer dan een keer een vloer plus toebehoren heeft geplaatst, mo

Hoe parket afwerken? Olie of vernis?

Een parketvloer kan je op verschillende manieren afwerken of beschermen.

Het aanbrengen van parketolie: enkele tips

Een parketvloer afwerken met parketolie geeft het meest natuurlijke uitzicht aan je houten vloer.

GRATIS Nieuwsbrief