Hoe vernis je een houten vloer? Check dit stappenplan!

Gepubliceerd op

Schuivende stoelpoten, hoge hakken, spelende kinderen … Een houten vloer kan het zwaar te verduren krijgen. Gun hem daarom elke 4 tot 5 jaar een behandeling met vernis. Met die duurzame bescherming laat intensief gebruik geen sporen na op je vloer. Ontdek snel hoe je zelf je vloer vernist.

Wanneer je houten vloer vernissen?

Vernis is makkelijk aan te brengen en beschermt heel goed tegen vlekken. Handig, zeker in de keuken of de badkamer. Bovendien blijft de kleur van je vloer behouden. Hoe vaak moet je een houten vloer vernissen? Bij intensief gebruik breng je best om de 4 tot 5 jaar een nieuwe laag vernis aan op de vloer. Wordt de vloer minder belopen, dan kan je tot 7 jaar wachten vooraleer er een nieuwe vernislaag aan te pas komt. Let wel: eens je door de vernislaag heenloopt, moet de vloer stevig geschuurd worden om de vlekken of de kleurverschillen weg te krijgen. Stel je vernisklus dus niet uit!

Vernis of olie? 

Naast vernis is ook olie geschikt om je houten vloer te beschermen. Vernis beschermt iets beter en vraagt minder onderhoud, terwijl olie wat authentieker oogt. Wil je dat je de natuurlijke print van je houten vloer zo goed mogelijk uit de verf komt en vind je een wat donkerdere kleur geen probleem, dan kies je beter voor olie in plaats van vernis. Olie of vernis? Ontdek hier meer tips of ga langs in je dichtstbijzijnde colora winkel voor advies.

Welke vernis gebruiken?

Voor het vernissen van houten vloeren heb je de keuze tussen de synthetische en de watergedragen variant. Vernithane is synthetische vernis die na doorharding zeer slijtvast is en een goede bescherming biedt. Protect Ultramat of Protect Mat is watergedragen en kleurloze vernis die je houten vloer uitstekend beschermt. Bij eiken vloeren kies je best voor watergedragen vernis als je een kleurloze behandeling verkiest. Voor een goede bescherming leg je best 2 tot 3 lagen vernis.

Een houten vloer vernissen: een stappenplan

1. Bereid je vloer voor

 • Maak de vloer volledig vrij.
 • Vervolgens bescherm je de plinten met brede plakband.
 • Daarna stofzuig je het parket grondig.

2. Schuur de houten vloer

 • Is je houten vloer onbehandeld? Schuur hem dan glad met schuurpapier (korrel 180-220) in de richting van de houtvezel. Neem het schuurstof zorgvuldig weg.
 • Een al verniste houten vloer ontvet je eerst met Formule MC Neutral en schuur je daarna met schuurpapier (korrel 150-180). Ontstof de vloer grondig. Test de vernis uit op een klein stukje hout en controleer de hechting. Als de vernis niet goed hecht, verwijder je alle oude lagen vernis.
 • Is je parket onbehandeld? Schuur deze dan in fases met steeds fijner schuurpapier. Gebruik voor de eerste schuurbeurt een bandschuurmachine (korrel P36). Werk steeds naar het licht toe en verander bij elke schuurbeurt van richting.
 • Gebruik bij elke schuurbewerking ook telkens de kantenschuurder met dezelfde korrel schuurpapier voor het schuren van randen of onder radiatoren.
 • Herstel vóór de laatste schuurbeurt openingen en kieren met een vulmiddel voor hout.
 • Schuur een laatste keer (korrel 100-120) met een éénschijfmachine.
 • Stofzuig achteraf het parket zorgvuldig. Vergeet ook de bovenkanten van de plinten, contactdozen en schakelaars niet.

3. Vernis je houten vloer

 • Schud de verharder en de hars apart goed op. Giet al roerend de verharder bij de hars. Meng enkel de hoeveelheid voor één laag en meng grondig. Dit opgeroerde mengsel moet binnen de 12 uur verwerkt worden.
 • Laat het mengsel 10 tot 20 minuten rusten.
 • Breng de vernis aan met een viltrol en een platte kwast.
 • Laat de vernis minstens 5 à 6 uur drogen en schuur lichtjes met schuurpapier (korrel 220). Neem het stof weg.
 • Maak een nieuwe hoeveelheid vernis aan voor de tweede laag en breng die op dezelfde manier aan als de eerste laag. Voor intensief gebruik kan je nog een derde laag aanbrengen na droging.
 • Wacht minstens 1 week om de vloer te reinigen met een licht vochtige doek en maximaal te belasten of om tapijten terug te leggen. Dek tijdens volledig uitharden van de vernis niet af met afdekolie of ander materiaal die de volledige droging kan belemmeren. Let op: de droogtijd is afhankelijk van de totale laagdikte, de temperatuur en de luchtvochtigheid.

Nog vragen over het vernissen of oliën van een houten vloer? De colora coaches in een colora verfwinkel in jouw buurt vertellen je wat je moet weten om van jouw project een succes te maken. Je nodige producten en materialen vind je in een colora winkel of op colora.be.

   

standaard