Hoe snel droogt chape en wanneer mag je een chapevloer betreden?

Gepubliceerd op 11 Februari 2021

Een chapevloer of dekvloer, is de solide laag waarop je vloerafwerking op komt te liggen. De chape moet wel een tijdje drogen. Maar wanneer mag je er op wandelen en wanneer is hij volledig droog? Kun je het uithardingsproces versnellen? Kom er hier meer over te weten.

Ondervloer met chape

Een chapevloer of dekvloer is de solide laag die bij het opbouwen van je vloer vóór de vloerafwerking (tegels, laminaat, parket, …) geplaatst wordt. Een traditionele chapevloer bestaat uit een mengsel van water en cement. Maar tegenwoordig bestaan er ook heel wat varianten chape. Zo bestaat er cement vloeichape die sneller kan worden aangebracht, dunne anhydriet vloeichape die met anhydriet als bindmiddel heeft en verschillende isolerende chapes. De chape die men gebruikt tussen de leidingen, noemt men uitvulchape. Hierop kunnen dan vloerisolatieplaten gelegd worden. 

Droogtijd chape

Om je vloerbedekking te kunnen plaatsen moet je chapevloer voldoende droog zijn. Al zal een professionele chapper eerder spreken over ‘hydrateren’ of ‘uitharden’. Tijdens dit chemisch proces zal het water verdampen, maar is het water wel noodzakelijk om de cement uit te harden. In theorie duurt het volledige, natuurlijke droogproces zo’n 28 tot 31 dagen voor je hem kunt vloeren. Na zo’n 7 dagen is het chemisch proces grotendeels afgerond en blijft er nog wat restvocht over. Een vuistregel in de bouw is vaak: chape droogt één centimeter per week. En voor de centimeters vanaf 6 centimeter, moet je twee weken tellen. Maar in praktijk is dit niet altijd zo. Met een capacitieve vochtmeter kun je de vochtverdeling tot 4 cm onder het oppervlak van je chape controleren.

Een concreet sluitend antwoord geven is eigenlijk onmogelijk, er zijn bovendien heel wat elementen die een invloed kunnen hebben op de droogtijd. We sommen ze even op.

Samenstelling chape

Niet alleen bestaan er verschillende soorten chape, ook de manier waarop deze gemaakt is, is van belang. Is er droge of natte chape gebruikt? Wat was de verhouding tussen zand, cement en water? Welk type zand is er gebruikt? Is er een bindmiddel gebruikt? Enzovoort.

Dikte van de chape

Hoe dikker de laag chape, hoe langer hij moet uitharden. Daarnaast kan de chape ook verschillen in dikte. De dikte is afhankelijk van het soort dekvloer en hoe waterpas deze was, de samenstelling en of er vloerverwarming geplaatst wordt.

Temperatuur en luchtvochtigheid in de ruimte

Ook de temperatuur en de luchtvochtigheid in de ruimte zal bepalen hoe snel de chape-samenstelling droogt. Dit kan beïnvloed worden door de weersomstandigheden. In de warme zomermaanden wordt het vocht sneller aan de lucht onttrokken dan in de koude wintermaanden. Bij normale kamertemperatuur (20 graden) en een lage luchtvochtigheid droogt het sneller.

Soort vloerbedekking

Afhankelijk van de vloerafwerking die je wilt plaatsen, gaat de dekvloer droog genoeg zijn om je vloerafwerking te plaatsen. Zo moet je bij bijvoorbeeld een parketvloer langer wachten dan bij een tegelvloer.

Wandelen over chape?

Je laat je chape best een viertal weken drogen voor je er echt op wandelt. Je kan het eerder betreden, als je voorzichtig bent. Het is niet de bedoeling dat hij voortdurend belopen wordt. Leg voor de zekerheid planken of platen op de vloer zodat de druk over de oppervlakte verdeeld wordt. De vloer mag in ieder geval niet zwaar belast worden. Het plaatsen van een ladder of stellingen is ook afgeraden gedurende de eerste weken.

Afdekken chape?

Je dekvloer meteen na het plaatsen ‘beschermen’ met karton of folie is niet zo slim. De chape heeft ook lucht nodig om te kunnen drogen. Vermijd lange droogtijden en een achterstand in je planning en laat je chapevloer onbedekt.

Droogtijd van chape versnellen

Het drogen van chape is een oefening in geduld. Horrorverhalen over tegels die loskomen of parket dat bol komt te staan willen we vermijden! Maar bij een chape er komt ook veel condensatievocht vrij waardoor schimmels kunnen ontstaan of waarbij metalen van hoekprofielen of elektriciteit beginnen te oxideren. Een ander horrorverhaal dat we ook niet zo graag horen. Je kunt het droogproces versnellen, maar enige voorzichtigheid is geboden!

Een bouwdroger plaatsen

Meteen de ramen en deuren open zetten is een slecht idee. Zo forceer je het droogproces. Vooral als het buiten warm is, kan dit nadelig zijn. Een andere optie is het versnellen met een (condens)bouwdroger. Ook dit mag je niet overhaasten. Geef je dekvloer de kans om het chemisch hydratatieproces te doorlopen en respecteer dus de droogtijden. Je kunt een bouwdroger huren of kopen. Ontdek er hier meer over.

Gaat het om een cementchape, dan wacht je best 7 dagen om je bouwdroger te gebruiken, dan is het hydratatieproces grotendeels voorbij is. Gebruik best geen droger die verwarmt maar een condensdroger. Die zorgt voor een natuurlijk, optimaal proces waardoor er niet geforceerd gedroogd wordt.  Hoe snel het dan droogt is afhankelijk van de omstandigheden. Bij een vloeichape of Anhydrietchape kan je al na 48 uur een bouwdroger plaatsen. Vraag advies op maat bij het bedrijf waar je je bouwdroger kunt huren of kopen of bij je aannemer chapewerken.

Wil je tijdens de bouw van je woning gebruik maken van bouwdrogers om het droogproces van je chapevloer te versnellen? Neem contact op met een bouwdrogerverhuurbedrijf in je buurt.