Hoe snel droogt chape en wanneer mag je een chapevloer betreden?

11/02/2023

Vloerbedekking of vloerafwerking zoals tegels, laminaat, parket vinyl,… wordt meestal op een chapevloer of dekvloer geplaatst. Na de plaatsing moet de chape een tijdje drogen of uitharden. Vanaf wanneer kun je de chape betreden en wanneer is hij volledig droog? Kun je het droogproces versnellen? We zochten het voor je uit. 

Chape als basis

Meestal is de dekvloer traditioneel gemaakt uit chape, dit is een mengsel van water en cement. Het is een solide laag waarop de vloerafwerking (tegels, laminaat, vinyl, parket, …) wordt aangebracht. Maar er bestaan ook andere varianten chape zoals vloeichape die sneller geplaatst wordt, of isolerende chapes. De chape die op leidingen wordt aangebracht om een vlak oppervlak te krijgen, noemt men ook wel de uitvulchape.

Chape uitharden

Wil je je vloerafwerking zonder zorgen plaatsen, dan moet je chape voldoende droog zijn. Al spreekt men technisch gezien eerder over ‘uitharden’ of ‘hydrateren’. Dit is een chemisch proces waarbij het water in de chape zal verdampen en voor de uitharding van de chape zal zorgen.

Hoe lang droogt de chape?

Voor het drogen van chape is er de vuistregel: per centimeter chape één week drogen. Vanaf een dikte van 6 centimeter duurt het langer, en moet je rekenen op twee weken per centimeter. Het volledige droogproces duurt in theorie zo’n 28 tot 31 dagen. Na 7 dagen is het chemisch proces grotendeels afgerond en blijft er nog wat restvocht over. Let wel, dit is een schatting, in praktijk is dit niet altijd het geval. Wil je checken of je chape nog nat is, dan kun je hiervoor een capacitieve vochtmeter gebruiken, hiermee controleer je de vochtverdeling tot 4 centimeter onder het chape-oppervlak.

Er is dus geen concreet sluitend antwoord te geven op de vraag hoelang chape droogt. Bovendien zijn er nog heel wat andere elementen die een invloed kunnen hebben op de droogtijd. We gaan er wat dieper op in.

Samenstelling van de chape

Het type chape en de samenstelling ervan bepaalt de droogtijd. Is er droge of natte chape gebruikt? Wat is de verhouding tussen het gebruikte zand, cement en water? Is er een bindmiddel gebruikt? Welk type bindmiddel is er gebruikt? Enzoverder.

Dikte van de chape

Ook de dikte van de chape is bepalend, want hoe dikker hij is, hoe langer hij moet uitharden. Hoe dik de chape moet zijn is afhankelijk van het soort dekvloer, hoe waterpas die is, de samenstelling chape en/of er ook vloerverwarming zal geplaatst worden.

Temperatuur en luchtvochtigheid ruimte

Hoe snel de gebruikte samenstelling chape droogt, zal ook bepaald worden door de temperatuur en de luchtvochtigheid. De weersomstandigheden hebben hier ook een aandeel in. Tijdens warme zomermaanden zal het vocht sneller verdampen dan tijdens de koude wintermaanden.

Type vloerbedekking

Ook het type vloer dat je op je chape wil plaatsen, zal bepalen hoe droog je chapevloer moet zijn. Bij een parketvloer bijvoorbeeld, zal je langer met het vloeren moeten wachten dan bij een tegelvloer.

Wanneer mag je wandelen over chape?

Wanneer mag je de chape betreden? Normaal laat je een standaardchape best zo’n viertal weken drogen. Je kan hem, als je voorzichtig bent, al eerder betreden, maar het is niet de bedoeling dat de chape voortduren belopen wordt. Om de dekvloer minder te belasten kan je er voor de zekerheid planken of platen opleggen. Hiermee wordt de druk over het oppervlakte verdeeld. Zware belasting, het plaatsen van ladders of stellingen gedurende de eerste weken wordt in ieder geval afgeraden.

Mag je chape afdekken?

Wil je je chape met karton of folie afdekken om hem te ‘beschermen’? Dat doe je beter niet. De chape heeft namelijk lucht nodig om te kunnen drogen. Door hem af te dekken kan de droogtijd wel eens langer zijn.

Kan je de droogtijd van chape versnellen?

Haast en spoed is zelden goed. Ook in het geval van chape. Bij een chape komt er condensatievocht vrij, hierdoor kunnen schimmels ontstaan of kunnen metalen van hoekprofielen of elektriciteit beginnen oxideren. Of wat dacht je van tegels die loskomen of parket dat bol komt te staan? De horror.

Meteen de ramen openzetten is ook een slecht idee, zeker wanneer het buiten warm is. Want zo forceer je immers het droogproces. Moet het snel gaan, dan kan je eventueel het droogproces versnellen met een condensbouwdroger. Die kan je huren of aankopen. Maar ook dit mag je niet overhaasten. Respecteer de droogtijden. Eerst moet je dekvloer het chemische hydratatieproces doorlopen hebben.

Bij een cementchape kan je na 7 dagen uitharden (hydratatieproces) van de chape, een bouwdroger plaatsen. Gebruik hiervoor een condensatiedroger. Hoe snel de chape droogt, is afhankelijk van de omstandigheden. Bij een vloeichape of anhydrietchape kan je na 48 uren al een bouwdroger plaatsen.

Wil je meer weten over het droogproces van je chape? Vraag advies aan de aannemer die de chapewerken heeft uitgevoerd of het bedrijf waar je een bouwdroger huurt/koopt.

Meer lezen over vloeren? Ontdek hier alle artikels

Ontdek meer

Nieuws

Meer nieuws +

Blijf op de hoogte. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.