Maak je tegelklus eenvoudiger met een tegelnivelleersysteem

07/12/2022

Plannen om zelf een tegelvloer te leggen? Handige hulpmiddelen en extra tips zijn altijd mooi meegenomen. Zo zie je niets over het hoofd en ben je zeker dat het werk vlot vooruit gaat. Een tegelnivelleersysteem of levelling system is één van deze hulpmiddelen die goed van pas komen tijdens je klus. We zetten de voordelen even op een rijtje en geven je wat tips mee.

Waarom gebruik je een tegelnivelleersysteem?

Wanneer je start met tegelen heb je maar één ding voor ogen: een prachtig, strak afwerkt eindresultaat. Een vloer die perfect vlak ligt, zonder verspringende voegen. Daar kan een tegelnivelleersysteem je eenvoudig mee helpen. Ongelijkheden in vloerondergronden of wanden veroorzaken oneffenheden waardoor je tegels niet gelijk liggen of misschien zelfs inzakken. Dat wil je natuurlijk voorkomen. Met deze handige starterskit ga je meteen aan de slag.

Soorten tegel nivelleersystemen

Heb je ervoor gekozen een tegelnivelleersysteem te gebruiken? Dan zal het heel wat verschillende mogelijkheden vinden op de markt. Kies je voor een systeem met clips en een tang + spieën (= het spie-systeem) of eentje met caps (= het draai-systeem)? Het doel is voor beide systemen hetzelfde: recht tegelen zonder oneffenheden of hoogteverschillen. Bovendien kan je deze systemen voor allerlei soorten tegels gebruiken. Zowel binnen als buiten kan je aan de slag met grote of kleine tegels. Het draai-systeem met de caps is ook uitermate geschikt voor wandtegels.

Ontdek de verschillende mogelijkheden voor je tegel nivelleersysteem.

Een prachtig resultaat in 4 stappen

Tegelen hoeft helemaal niet moeilijk te zijn. Door telkens de vier stappen te doorlopen, gebruik je je nivelleersysteem om een uitstekend eindresultaat te bekomen.

 1. Breng de tegellijm aan en leg de tegel erin.
 2. Schuif de clips onder de tegel.
 3. Leg de volgende tegel strak tegen de clips aan.
 4. Breng de tegels op gelijke hoogte met de spie + aandruktang of draaiclips

Herhaal deze stappen tot de volledige ruimte is betegeld. Wanneer de lijm is uitgehard, verwijder je de clips. Dit doe je door tegen de zijkant aan te tikken met een hamer of met je voet. Doe dit altijd in de richting van de voegen. Hierna is het tijd om je vloer in te voegen.

De voordelen

Ben je nog niet helemaal overtuigd om aan de slag te gaan met een tegelnivelleersysteem? Het biedt nochtans heel wat voordelen voor je klus. We zetten ze graag even voor je op een rijtje.

 • Geen oneffenheden of hoogteverschillen
 • Geen verzakte of verschoven tegels
 • Eenvoudig en foutloos tegelen
 • Snel en makkelijk te verwijderen.
 • Zowel handig bij kleine als grote tegels
 • Leg horizontaal en verticaal
 • Altijd een vlak en strak resultaat

Staat er bij jou binnenkort ook een tegelklus op de agenda? Vergemakkelijk je werk met een tegel nivelleersysteem en vind het nodige materiaal online.

In samenwerking met Bouwdepot.be

Ontdek meer

Nieuws

Meer nieuws +

Blijf op de hoogte. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.