Soft & warm touch, kenmerken van het nieuwe minimalisme

Gepubliceerd op 22 Februari 2021

In deze tijd van cocooning en telewerken, staat design meer dan ooit in functie van ons welzijn. Het nieuwe minimalisme brengt ons terug naar de essentie, maar is allesbehalve steriel. In een low touch economie met een minimum aan sociale contacten hebben we immers nood aan zachtheid en warme materialen zoals hout. Het is dan ook geen toeval dat parketvloeren op de voorgrond treden. Vooral de ‘pale-tooned woods’ passen perfect in een zen-interieur waar licht en ruimte centraal staan.

In de voetsporen van Marie Kondo

Opruimgoeroes prediken het al langer. Het weglaten van overtollige ballast is een ideale manier om orde en rust in je hoofd te brengen. Het nieuwe minimalisme is geen intellectueel statement dat leegte idealiseert, maar eerder een levensfilosofie. Want meer dan ooit worden we terug naar de essentie gebracht. De kunst van het weglaten is niet langer een cliché maar een dagelijkse realiteit. Het verklaart meteen ook het wereldwijde succes van de Japanse KonMari-methode die weggooien tot een kunst verheft. Met als ultiem streefdoel het creëren van ruimtes die een zen-gevoel geven. 

Decoratie heeft haar decoratieve functie verloren, enkel objecten die een goed gevoel opwekken, blijven over. We consuminderen en investeren enkel nog in zaken die duurzaam zijn en een wezenlijk verschil maken.

Het nieuwe minimalisme

Less is more. Het credo klinkt nog steeds hetzelfde, maar het minimalisme laat zich vandaag van een zachtere kant zien. De steriele zwart-wit designinterieurs uit de jaren negentig hebben plaats gemaakt voor warmere tonen van beige, zandkleur en poedertinten. Gecombineerd met tactiele elementen zoals zachte tapijten en handmade knitwear. Het is dan ook niet toevallig dat Japandi, een mix van Japans en Scandinavisch design, vandaag de trend zet. De minimalistische belijning, organische vormen en het lichte kleurenpallet sluit immers perfect aan bij de nieuwe designfilosofie die streeft naar rust en harmonie.

De nadruk op natuurlijke materialen verklaart ook het intens gebruik van hout, niet alleen in meubelstukken, maar ook voor vloeren en zelfs voor plafond en wanden. In een tijd waar menselijk contact tot het minimum wordt beperkt, koesteren we immers meer dan ooit de warmte van hout.

De warmte van hout

Het is dan ook niet verwonderlijk dat de vraag naar houten parketvloeren steeds groter wordt. Vooral houtsoorten met een lichte tint zijn enorm in trek omdat ze het gevoel van ruimte en licht versterken. De schoonheid van de natuur zit in haar verscheidenheid en details, en dat is exact wat het parketassortiment van Quick-Step biedt. Vooral de ‘pale-tooned woods’ met zo goed als geen noten of kraken passen perfect in een zen-interieur dat uitmunt in puurheid en visuele sereniteit.

Op zoek naar een mooie parketvloer voor je nieuw minimalistisch interieur? Vind een Quick-step dealer in je buurt.