Ontdek hoe je parket rechtstreeks op chape verlijmt

Gepubliceerd op 23 Maart 2021

De chape is gelegd en dan is het nu tijd voor de vloer. Eerst maak je de keuze welk materiaal je als vloer wil leggen. Kies je voor tegels, kurk, laminaat of parket? Bij parket heb je twee mogelijkheden: je kan hem leggen op een ondervloer of rechtstreeks op de chape. We geven je graag enkele tips hoe je je parket op de chape verlijmt.

Welke soort chape?

Wanneer je je parket op de chape wil verlijmen, moet je met een aantal dingen rekening houden. Laat tijdens de voorbereiding je parket al gewennen bij een temperatuur van 15°C tot 25°C. Voor de voorbereiding is er een verschil in de soort chape die je gelegd hebt.

Koos je voor anhydriet vloeichape?

Bepaal eerst het vochtgehalte. Dit mag niet meer zijn dan 0,5%, want anders loop je het risico dat je parket kromtrekt en zelfs kan loskomen. Meet je toch meer dan 0,5%? Geen paniek! Laat de ondergrond eerst verder uitdrogen vooraleer je je parket begint te leggen. Eens deze chape is uitgehard, vormt er zich een calciumsulfietlaagje aan de oppervlakte. Hier hecht de lijm niet voldoende op en daarom schuur je dit best eerst weg. Hiervoor gebruik je een schuurschijf met titanium- of diamantkorrel. Na het schuren zorg je ervoor dat de ondergrond stofvrij is om zeker te zijn dat de lijm goed houdt. Stofzuigen is dus de boodschap. Tot slot bestaan er primers die geschikt zijn voor anhydrietdekvloeren om de lijmhechting extra te verbeteren.

Of toch een zandcement chape?

Parket leggen op zandcement chape? Dan zijn de twee belangrijkste regels: zorg dat deze zich in goede staat bevindt én genoeg is uitgedroogd. Het maximale vochtpercentage voor zandcement chape is 2%. Combineer je je parket met vloerverwarming? Hou je dan aan een maximum vochtpercentage van 1%. Naast het vochtpercentage moet je ook rekening houden met de vlakheid van de chape. Gebruik hiervoor altijd een paslat van minimum 2 meter. Want over die lengte wordt er maximum een verschil van 2 tot 4 millimeter getolereerd.

Parket verlijmen met een mooi resultaat

Dan is het tijd voor het verlijmen van je parket. Voor een mooi resultaat moet je wel met enkele belangrijke punten rekening houden. Doordat je rechtstreeks op de chape verlijmt, hoef je de groeven en tanden van afzonderlijke planken niet aan elkaar te lijmen. Gebruik steeds een juiste lijmkam om de lijm gelijkmatig aan te brengen. Hou deze steeds recht. Zo strijk je het profiel van de lijmtanden egaal over de vloer. Om de 60 m² vervang je je lijmkam best, maar vergelijk de tanden van je kam regelmatig met die van een nieuwe. Zijn ze toch al te ver afgesleten? Neem dan een nieuwe zodat je steeds een optimaal lijmbed kan plaatsen.

Reken voor een deftig resultaat 1 tot 1,2 kg lijm per vierkante meter. Garantie op een vaste vloer verzekerd! Toch wanneer je de open tijd, de tijd tussen het aanbrengen van de lijm en het plaatsen van de planken, die op de verpakking van de lijm vermeld staat, niet overschrijdt. Anders loop je wel het risico dat niet alle planken even goed vasthangen en misschien op korte termijn al loskomen.

Om zeker te zijn van een uitstekende hechting gebruik je voor het verlijmen eerst een primer die ervoor zorgt dat de lijm extra goed houdt. Zo krijg je niet te maken met losse planken of lijm die op sommige plaatsen niet even goed kleeft.

Wil je graag meer tips voor het verlijmen van je parket op chape? Vraag raad aan een professional.