Parket: 3 mythes ontkracht

Gepubliceerd op

Je bent gewonnen voor de warme uitstraling van een échte houten parketvloer, maar de wilde verhalen over onderhoud, vlekken en krassen houden je tegen om je hart te volgen? We ontkrachtigen graag enkele van deze mythes zodat jij de juiste keuze kan maken.

Parket en vloerverwarming zijn niet verenigbaar

“Is dit wel een goede combinatie?”, hoor ik je denken. Meerlagig parket, of je nu kiest voor een tweelaagse of drielaagse opbouw, plaats je perfect in combinatie met vloerverwarming. Bij meerlagig parket wordt een toplaag verlijmd op een gestabiliseerde onderlaag. Door deze stabiliteit zal meerlagig parket minder krimpen, uitzetten of kromtrekken bij veranderingen in temperatuur. Bovendien heeft meerlagig parket een dunnere opbouw dan massief parket, waardoor het rendementsverlies beperkt blijft.

Parket is moeilijk in onderhoud

In functie van de afwerking met vernis of olie, zal het onderhoudsproces van je parket er net iets anders uitzien. Onafhankelijk van de afwerking, raden we aan om met lauw water te dweilen. Gebruik je warm water, dan bevorder je de uitzetting en inkrimping van het hout. Ook dweilen met een kletsnatte dweil heeft dit effect door de absorptie van water. Gebruik een vochtige dweil, maar zorg ervoor dat je vloer voldoende snel kan drogen. Een briesje via een openstaand raam kan ook nooit kwaad.

Parket en huisdieren gaan niet samen

Heb je thuis een viervoeter rondlopen? De nageltjes van je kat of hond zullen nooit krassen maken in het hout van je parket. Best kies je wel voor geolied parket. De beschermende olielaag zal immers nooit bekrassen, wat bij vernis wel kan voorkomen.

Hou ook rekening met het oppervlak van je parket. In een gestructureerd oppervlak van diepe groeven en/of noesten zal haar en vuil zich al snel ophopen. Ga dus voor parket met een glad oppervlak. Zo maak je jezelf elke dag blij met je keuze!