Do it yourself: Parket en luchtbevochtiging bij vriesweer

28/02/2018

Waarom ontstaan er tijdens de winter scheurtjes in je parketvloer? Hout is een materiaal dat zich aanpast aan de luchtvochtigheid, waardoor het kan krimpen of uitzetten.

Het krimpen van parket in de winter en het uitzetten van hout in de zomer is een natuurlijk fenomeen. De verschillende afwerkingslagen (olie, vernis, wax) van de parket spelen hierbij geen rol, aangezien deze de uitwisseling van vochtigheid tussen hout en omgeving enkel vertragen, maar niet verhinderen. Merk je voegen op van meer dan 1 mm in je parket? Dan is het bijsturen van de luchtvochtigheid een oplossing.

In de winter, wanneer de woning kunstmatig verwarmd wordt, daalt de luchtvochtigheid. Met een luchtvochtigheidsmeter kan je de waarden eenvoudig nakijken. Liggen de waarden te laag? Om de luchtvochtigheid te regelen bestaan er luchtbevochtigers. Deze apparaten verdampen het water om zo de luchtvochtigheid te verhogen.

Zorg je dus niet voor bijkomende bevochtiging van de ruimte, dan droogt je parket onvermijdelijk uit waarna hij schilfers en barsten kan gaan vertonen.

Wil je dit graag vermijden? Dan volgen hier een paar tips:

  • Beperk verluchten en ventileren. Wanneer het buiten vriest, is het beter om ’s morgens het raam of de deur korte tijd helemaal open te zetten, dan de hele dag constante aanvoer van droge buitenlucht te hebben.
  • Verspreid meer vochtige lucht. Door na het douchen of baden de muren en de vloer niet onmiddellijk droog te maken, en de deur van de badkamer open te houden, wordt de vochtigheidsgraad in de woning verhoogd.
  • Plaats de verwarming niet te hoog. De (vloer)verwarming van een huis heeft veel invloed op de luchtvochtigheid. Warme lucht droogt meer uit.
  • Gebruik een luchtbevochtiger. Om de luchtvochtigheid te regelen bestaan er luchtbevochtigers. Deze verdampen het water om zo de luchtvochtigheid te verhogen. 

Ontdek meer

Nieuws

Meer nieuws +

Blijf op de hoogte. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.