Quick-step Parket : Imperio

Hoe onderhoud ik mijn parket?

12/12/2014

Het onderhoud van parket moet je opsplitsen in geolied parket, geboend parket en vernist parket. Voor ieder van deze 3 soorten zijn er verschillende manieren, zaken waar je rekening mee moet houden om je parket niet te beschadigen tijdens het reinigen!

Geolied parket

Geolied parket vraagt voor een combinatie van een grondige reiniging en een voedende oliebehandeling. Je gebruik dus bij voorkeur olieachtige natuurzepen en zeker niet te veel water.  Het risico van overmatig gebruik van water is dat het parket verkleurt, of erger nog, dat het water gaat doordringen in de voegen, waardoor de vloer omhoog komt. Door het gebruik van olieachtige zeep ga je een matte beschermende laag creëren. De olie gaat immers in de houtporiën dringen, zodat vuil en gemorste vloeistoffen er geen vat op hebben. De bedoeling is dan dat het zeepsop in de tijd tussen het bevochtigen en het opdrogen, de kans krijgt het vuil los te weken uit deze poriën. Je droogt vervolgens met een aparte dweil, gespoeld in zuiver water. Zo krijg je zowel een grondige reiniging als een mooi egaal uitzicht. Bovendien wordt de vloer op die manier minder kwetsbaar.

Wanneer je vloer eens wat vuiler is, gebruik je plaatselijk een intensiefreiniger en dit handmatig of machinaal. Ga niet overdreven schuren, want dan krijg je matte vlekken. Beter herhaal je dit onderhoud met de intensiefreiniger tot de vlek geleidelijk verdwijnt. Zorg er ook voor dat je altijd een ontvetter specifiek voor geolied parket in huis hebt, voor het geval dat er iets gemorst wordt. Een of tweemaal per jaar, na een grondige schoonmaakbeurt, behandel je het parket met onderhoudsolie. Dit doe je met behulp van een verstuiver en vervolgens goed uitwrijven met een droge doek.

Geboende parket

Een ander soort parket is geboende parket. Deze poets je met een dweil en ph-neutraal onderhouds- én reinigingsmiddel in één, zodat de vloer beter bestand wordt tegen vocht en vlekken. Wanneer de vloer pas geboend is, moet je minimaal twee weken wachten vooraleer je gaat reinigen met zeep. Ook hier moet je weer het gebruik van water tot een minimum beperken om te voorkomen dat je de beschermlaag wegneemt en de vloer er mat gaat uitzien. Om opnieuw een mooi glanzend uitzicht te verkrijgen, kan je de vloer na het drogen lichtjes opboenen. Als extra zorg kan de origineel gebruikte boenwas opnieuw worden aangebracht met behulp van een boenmachine. Het gebruik van chemisch geïmpregneerde doekjes vermijd je beter, omdat ze de beschermlaag aantasten. Niet-geïmpregneerde doekjes mogen dan weer wel gebruikt worden.

Wanneer de vloer er toch grauw en vettig gaat uitzien, komt dit door het ontstaan van stapellagen van oude olie, boenwas en vuil. In dit geval is een diepere reiniging met een intensiefreiniger aangewezen. Hiermee kan je de hele vloer behandelen, maar in geval van enkel wat vlekken kan je het ook gewoon plaatselijk gebruiken. Pas wel op dat je niet te grote oppervlaktes ineens behandelt, want het product droogt snel op en het mag maar heel even inwerken. Daarna moet je de vloer schrobben of met een boenmachine bewerken. Vervolgens verwijder je de opgeloste wasfilm, inclusief het vuil, met een doek. Deze handelingen herhaal je tot de vloer helemaal gereinigd is. Daarna dweil je nog eens met een vochtige doek.

Geverniste parket

Ten slotte is er nog geverniste parket. Onmiddellijk na het drogen en uitharden van de afwerkingslagen moet je een polish aanbrengen. Deze zorgt ervoor dat de geverniste vloer niet mat wordt. Het is eigenlijk de bedoeling dat je voorkomt dat de vernislaag haar glans verliest, dus je moet regelmatig een nieuwe laag aanbrengen. Voor het gewone onderhoud volstaat regelmatig stofzuigen en poetsen met een licht vochtige doek. Wel goed opletten dat je geen producten gebruikt waar boenwas inzit. Deze was zou immers verhinderen dat de polish zich goed aan de vloer hecht. Dus schoonmaakproducten met ammoniak en soda vermijd je. Vlekken, zoals gemorste drank, schoensmeer, vet… kan je gewoon verwijderen met een vochtige doek met wat afwasmiddel.

Quick-step Parket : Imperio Parket in salon

Ontdek meer

Nieuws

Meer nieuws +

Blijf op de hoogte. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.