Hoe parket afwerken? Olie of vernis?

Een parketvloer kan je op verschillende manieren afwerken of beschermen. Hieronder geven wij iets meer informatie over de twee meest voorkomende manieren en telkens de voor- en nadelen ervan.

Vernis

Een parketvloer vernissen of lakken geeft één van de beste beschermingen voor het hout. Op je parketvloer komt een ondoordringbare film te liggen die voorkomt dat vuiligheid in het hout zou kunnen indringen.

Vernis vraagt geen speciaal onderhoud. Het is absoluut voldoende om hem te dweilen met een uitgewrongen dweil en een aangepast kuisproduct. De vloer af en toe eens behandelen met een polish geeft een extra bescherming en zal de levensduur van de vernislaag aanzienlijk verlengen.

Vernissen bestaan tegenwoordig in zeer matte, bijna onzichtbare uitvoeringen. Maar doordat je toch steeds een ‘film’ op het oppervlak ziet, geeft een vernis niet steeds de natuurlijke look zoals bijvoorbeeld een parketolie. De vloer krijgt in de meeste gevallen een iets warmere tint.

Maar ook een goed onderhouden vernis- of laklaag zal helaas ooit verslijten. Door het regelmatige gebruik zal na verloop van tijd de vernislaag van het oppervlak worden afgelopen. Verschillende factoren zoals gebruiksintensiteit, het lopen met schoenen of de nagels van huisdieren kunnen de ‘houdbaarheid’ van een vernislaag duidelijk beïnvloeden. Is de vernislaag niet meer volledig in orde, kunnen vocht en vuil schade op de plekken veroorzaken.

Olie

Doordat parketolie zich niet op het oppervlak van een vloer bevindt maar wel in het hout indringt, geeft deze afwerking het meest natuurlijke uitzicht.

Daarvoor vraagt parketolie wel een intensief onderhoud: Hij moet wekelijks worden behandeld met de juiste zepen om de verzadiging, en bijgevolg de bescherming, optimaal te houden. Jaarlijks moet er een behandeling van de vloer met onderhoudsolie of onderhoudswax worden gedaan.

Als dit onderhoudsschema mooi wordt toegepast zal een olie echter nooit verslijten. Een geoliede vloer moet je dus nooit of zelden terug opschuren.

Als een hogere vlekbestendigheid gewenst is, dan kan je best opteren voor een Hardwax olie. Het hout wordt extra beschermd door een wax film op het oppervlak.

De onderstaande tabel geeft in het kort een goed overzicht over de verschillende afwerkingsmethodes en hun voor- en nadelen:

 

Vernis / lak

‘standaard’ olie

Hardwax olie

boenwas

Natuurlijk uitzicht

Laag

Hoog

Hoog

Middel

Benodigde lagen

3

2

2

2

vlekbestendigheid

Hoog

Laag

Middel

Middel

Intensiteit onderhoud

Laag

Middel

Middel

Hoog

Levensduur bescherming

Middel

Hoog

Hoog

Hoog

 

Op foto’s is het verschil tussen een geoliede en verniste houten vloer nauwelijks te zien. Voor het bekijken van de verschillende stalen en voor je gedetailleerde vragen over de afwerking van parket nodigen wij je graag uit naar een van onze FloorHouse toonzalen. Ontdek ook onze laagste prijs garantie en topdeals

In samenwerking met FloorHouse

Meer nieuws van FloorHouse

Rigid binnenvloeren: alle voordelen die jij belangrijk vindt in één

Stel je eens voor dat je de voordelen van diverse soorten vloeren zou kunnen combineren.

Plinten en profielen: je vloer netjes afgewerkt, ook als je geen vakman bent

Een mooie vloer komt pas echt tot zijn recht als hij mooi afgewerkt is.

Welke klikvloer kun je gebruiken in de badkamer?

Wil je in je badkamer graag een klikvloer plaatsen met een natuurlijke uitstraling in hout- of st

GRATIS Nieuwsbrief