Het aanbrengen van parketolie: enkele tips

Een parketvloer afwerken met parketolie geeft het meest natuurlijke uitzicht aan je houten vloer. Maar een correcte plaatsing van olie is zeer belangrijk voor een mooi resultaat en, niet te vergeten, een lange levensduur. 

Voor het starten nog twee belangrijke opmerkingen van ons:

  • Vraag steeds raad aan professionals en lees goed de bijsluiters van de gekochte parketolie. Elke fabrikant geeft daarop nog eens specifiek advies over de correcte afwerking van uw vloer.
  • LET OP VOOR ZELFONTBRANDING! Alle met olie doordrenkte vodden en pads zijn gevaarlijk voor zelfontbranding. Gooi deze NIET zo maar weg op een hoop of in een vuilzak. Zet tijdens de werken alle gebruikte vodden en pads in een emmer water en laat nadien buiten aan de lucht uitdrogen alvorens weg te werpen.

Drie verschillende soorten parketolie

Er bestaan verschillende types parketolie. Ieder type heeft zijn eigen manier van plaatsen. Onderstaand vind je een drietal vaak voorkomende oliën en een (verkorte) versie van hun plaatsingswijze. Voor een gedetailleerde uitleg heten de FloorHouse experts je graag in een van de vijf toonzalen welkom.

‘Standaard’ natuurolie (bv. Woca)

Reinig eerst de vloer met een intensiefreiniger zodat de poriën van het hout mooi open staan om de olie goed te kunnen opnemen. Na droging kan je de olie aanbrengen met een borstel of rol en verder in het hout masseren met een Woodboy. Gebruik daarvoor witte pads. Wacht niet te lang alvorens het inmasseren (max. 5 tot 10 minuten). Als de olie reeds begint uit te harden is het zeer moeilijk om deze nog diep in het hout te kunnen inwerken. Verdeel het best het totale oppervlak van uw vloer in kleinere “secties” van 2 à 3m².

Na het aanbrengen van de natuurolie is het belangrijk om alle overtollige olie die niet in het hout is ingetrokken, te verwijderen. Daarvoor gebruik je het best propere pluisvrije doeken. Olie hoort diep in het hout en niet bovenop het hout.

HighSolid olie (bv. DevoNatural)

De plaatsingswijze van een HighSolid olie is vergelijkbaar met deze van een ‘standaard’ natuurolie. Enkel de voorafgaande reiniging met intensiefreiniger is hiervoor niet nodig.

HighSolid olie is een zeer dikke olie. Wij raden dus aan deze olie met mate te doseren en onmiddellijk na het aanbrengen in te masseren. Ook voor de afwerking van een houten vloer met HighSolid kan de Woodboy met een witte pad gebruikt worden.

Hardwax olie (bv. Osmo)

Merken zoals Osmo bieden voor de afwerking van houten vloeren een uitgebreid gamma van producten aan, waaaronder ook gekleurde parketoliën. Een gekleurde Hardwax olie wordt met een borstel of een rol aangebracht en dient nadien in het hout worden gemasseerd met een Woodboy en witte pads. Kleurloze Hardwax oliën (dus zonder kleurpigmenten) worden echter aangebracht met een speciale rol of borstel. De werkwijze is dezelfde als bij het aanbrengen van vernis resp. lak. Hardwax olie zonder pigmenten mag je dus niet inmasseren met een Woodboy.

De FloorHouse medewerkers leggen je met plezier nog eens de verschillen tussen bovengenoemde oliën uit en adviseren je graag over de juiste plaatsingswijze. Vraag er naar in een van onze winkels. Ontdek ook onze laagste prijs garantie en topdeals.

In samenwerking met FloorHouse

Meer nieuws van FloorHouse

Rigid binnenvloeren: alle voordelen die jij belangrijk vindt in één

Stel je eens voor dat je de voordelen van diverse soorten vloeren zou kunnen combineren.

Plinten en profielen: je vloer netjes afgewerkt, ook als je geen vakman bent

Een mooie vloer komt pas echt tot zijn recht als hij mooi afgewerkt is.

Welke klikvloer kun je gebruiken in de badkamer?

Wil je in je badkamer graag een klikvloer plaatsen met een natuurlijke uitstraling in hout- of st

GRATIS Nieuwsbrief