Een kras of vlek op je houten vloer herstellen: zo doe je dat

Een houten vloer is iets om van te houden. Het is een stukje leven dat je in je huis haalt en geeft warmte en karakter aan je interieur. Het is dan ook goed om te weten dat je niet bang hoeft te zijn en voluit kan leven op je nieuwe houten vloer. Toch is een krasje of vlek niet ondenkbaar. Maar met Parky-parket, voorkom je krassen en vlekken op voorhand. Maak je er toch, dan repareer je je houten vloer snel en gemakkelijk.

Hoe dunner de toplaag, hoe kleiner de indruk

Krassen of vlekken op parket vermijden, begint al bij het kiezen van je nieuwe houten vloer. Vraag daarom goed na hoe je parketvloer is opgebouwd. Bij Parky is elke plank bijvoorbeeld opgebouwd uit een hoge-densiteitplaat (3). Hoe dunner het hout op de toplaag, hoe beter je houten vloer bestand is tegen indrukken. De HDF zit namelijk net onder de toplaag (2) en is sterker dan natuurlijk hout.

Laat je dus een voorwerp vallen? Dan vangt de HDF board de schok op en is de indruk niet dieper dan de dikte van je toplaag. Zo is je nieuwe houten vloer beter bestand tegen zware voorwerpen of naaldhakken.

Supersterke vernis die je parket haast onoverwinnelijk maken

De echte houten toplaag (2) van elke Parky-plank bevat een onzichtbare 8-lagen vernis (1). Extreem sterk want dankzij die acht lagen is je vloer bestand tegen slijtage en krassen en zijn de poriën beschermd tegen vocht en vuil. Dat biedt ook de mogelijkheid om zorgeloos voor een geborstelde afwerking te kiezen, zodat je alle nerven en details kan voelen. De vernis maakt de vloer ook makkelijker in onderhoud dan een massieve parket bijvoorbeeld.

Herstel kleine krasjes in een wip

Bij Parky maken we vloeren om op te leven. Dus ga voluit voor echt hout in huis. Stuntel je eens? Geen probleem! De Parky Repair Pens zijn de wondergommen voor fineerparket. Naargelang de tint van je vloer zijn er doosjes met een of twee pennen beschikbaar. 

Hoe herstel je de kras?

 1. Proper maken - Je maakt eerst de beschadigde plek proper. Zo veeg je eventuele losse vezels weg. Gebruik hiervoor een niet-pluizend doekje. 
 2. Bijkleuren - Dit doe je met de kleurstift. Het is belangrijk om vlot te werken en de stift niet te lang stil op het hout te houden, dit geeft namelijk vlekken. Oefen dus altijd eerst op een stukje karton. En probeer in meerdere kleine stapjes bij te kleuren.
 3. Beschermen - Deze stap wordt altijd uitgevoerd met een transparante lakpen. Het doel van deze stap is om de beschadigde plek te beschermen tegen water en vuil. De beschermlaag herstelt ook meteen de glansgraad en zorgt ervoor dat de schade minder zichtbaar is in strijklicht. Teken vlot over de hele schadeplek m.i.b.v. de randen. Probeer niet een teveel weg te vegen, dit geeft strepen en vlekken.
 4. Lees de volledige handleiding hier.

Putjes repareren met wax

Met de Parky Repair Wax herstel je putjes die door de lak heen zitten. De wax herstelt de beschadiging en beschermt je vloer tegen indringend vocht. De Parky Repair Wax-kit bevat zeven waxblokjes, een smeltmes en een spatel. De volledige gebruiksaanwijzing vind je hier.

 1. VOORBEREIDING: zorg ervoor dat te herstellen vloer proper, droog en stofvrij is.
 2. KIES KLEUREN: Kies het kleur dat past bij jouw vloer of combineer verschillende kleuren om het beste resultaat te bekomen.
 3. SMELTEN EN MIXEN: Activeer de smelter door de beschermdop te verwijderen, schuif de gele knop in de ‘ON’ positie en druk op de blauwe (10-15 seconden). Smelt kleine delen van de kleur blokjes en mix ze bij elkaar.
 4. VULLEN: Laat het wasmengsel in het beschadigde gebied vloeien. Zorg er voor dat het gebied lichtjes overloopt.
 5. EGALISEREN: Gebruik de scherpe lijnen van de schraper om overbodig materiaal af te schrapen.
 6. PRECIEZE AFSTELLING: Voor een precieze afstelling kan je het houtpatroon herstellen door het zachtjes te krassen met een puntig voorwerp en deze krassen op te vullen met een donker kleur. Vlak af met de vlakkere groeven van de schraper.
 7. ONTVETTEN: Gebruik de grijze schuurspons om het gebied te ontvetten. Het glanzende deel van de vulling wordt mat.
 8. AANPASSEN VAN DE GLANSGRAAD: De glansgraad kan worden aangepast met de groene/witte spons. De groene kant glanst het geheel op terwijl de witte kant het matter maakt.

Ernstige beschadiging? Geen ramp

Dankzij het handige kliksysteem vervang je makkelijk een plank in je vloer. Informeer je hierover bij je verdeler of vervang eigenhandig je plank. De volledige handleiding van onze onderhoudsproducten en tutorials voor het vervangen van een plank vind je op www.par-ky.com.

Ben je op zoek naar een mooie houten vloer voor je project? Laat je inspireren door de infobrochure over Parky, vraag advies aan een houtexpert of bezoek een verdeler in je buurt.

In samenwerking met Decospan

Meer nieuws van Decospan

Je parket onderhouden: ontdek 4 tips om jouw houten vloer in topvorm te houden

Parket is al jaren één van de populairste vloeren om te plaatsen in een nieuwbouw of renovatie.

Hout voorschrijven in je interieurproject? Laat je begeleiden door een Wood Consultant

Fineer kent al enkele jaren een sterke opmars binnen interierinrichting.

De voordelen van kant-en-klare fineerplaten in keukens

Het gebruik van fineer in keukens is niet meer weg te denken.

Slechte akoestiek in een ruimte? Zo pak je dit aan in stijl!

Een ruimte waarin je elkaar niet goed verstaat en waarin geluid lang nagalmt, het is geen fijne p

GRATIS Nieuwsbrief