Natuursteen, verschillende types, verschillend onderhoud!

Gepubliceerd op 12 December 2014
Natuursteen met overgang naar parket
Natuursteen met overgang naar parket

Vlak na het plaatsen moet je de vloer grondig reinigen met water, zeep en een uitgewrongen spons, zodat de cementsluier volledig verdwijnt en de voegstructuur goed glad is. Vanaf nu mag je de vloer reinigen met heet water en natuurlijke zeep, zoals Marseillezeep, totdat de vloer volledig gesatureerd of verzadigd is. Je laat dus de zeep goed indringen en opdrogen.

Dit herhaal je enkele dagen totdat de vloer volledig gesatureerd is. Ten slotte werk je af met warm water om de achtergebleven zeepresten te verwijderen. Zo bekom je een mooie en natuurlijk glanzende patine die meteen terug opgefrist wordt na een nieuwe behandeling met natuurzeep. Een voordeel is dat je zo, zelfs op lange termijn, voor een goede weerstand zorgt. Pas wel een beetje op, want té verzadigde natuursteen oogt vettig en er blijven voetsporen op achter.

Moest je de cementresten toch niet goed wegkrijgen, dan kan je voor natuursteen die bestand is tegen zuren een zuurhoudend reinigingsmiddel gebruiken. Dit geldt dus niet voor kalksteen, marmer en cementtegels! Deze kan je schoonmaken met een niet-zuurhoudend reinigingsproduct specifiek voor dit type steen.

Ook heel belangrijk is dat je zand in huis vermijdt. Op natuursteen werkt zand immers als een soort schuurpapier dat de glans beschadigt. Hier en daar strategisch tapijten leggen is dus geen overbodige luxe. Ook een teveel aan water moet je vermijden. Water beschadigt immers de vloer, aangezien het binnendringt via bijvoorbeeld kapotte voegen en plinten. Bovendien worden sommige soorten natuursteen in legmortel geplaatst. Deze mag niet te veel met vocht in aanraking komen, want dan ontstaat een chemische reactie die zich manifesteert in kleine putjes in de vloer.

Om natuursteen beter bestand te maken tegen vocht en vlekken is een preventieve behandeling aangewezen. Hier zijn chemische en meer natuurlijke methodes voor. Zo kan je erg poreuze steensoorten impregneren door een vocht- en oliewerend product gelijkmatig aan te brengen. Als je de natuursteen wil opfrissen bij iedere onderhoudsbeurt kan je poetsen met een synthetische was die een glanzende acrylfilm achterlaat. Hier mag je weliswaar niet mee overdrijven want deze fijne laagjes gaan één dikke laag vormen die je uiteindelijk met een aangepast mes moet verwijderen. Je kunt dit wat beperken door regelmatig een remover aan te brengen die voorkomt dat de laag te dik wordt. Werk je liever met een natuurlijke was, zoals bijenwas, dan krijg je een mooi resultaat, maar je vloer wordt wel gevaarlijk glad en je gaat gemakkelijk voetsporen zien. Een laatste mogelijkheid om je vloer te laten glanzen, is kristallisatie. Hiervoor heb je wel een professionele vakman voor nodig. Het mooie resultaat is het hoger prijskaartje wel waard. Toch mag je dit niet te vaak laten doen, want dan ga je je natuursteen beschadigen.