Hoe moet je natuursteen onderhouden?

Gepubliceerd op 08 April 2019

Ook altijd gehoord dat het moeilijk is om natuursteen te reinigen? De kunst schuilt ‘m eigenlijk in de keuze van het onderhoudsproduct. En in professioneel advies! Daarom leggen we je graag uit hoe je jouw natuursteen de beste verzorging geeft om een leven lang te genieten.

Eerste reiniging na plaatsing

Na de plaatsing en het opvoegen van de tegels moet je de vloer één keer grondig reinigen. Een dweilbeurt met Tilestone Vuilverwijderaar zorgt ervoor dat je gemakkelijk alle cementsluier, resten van voegspecie en stofdeeltjes verwijdert. Hierdoor wordt de natuursteen volledig zuiver en komen de natuurlijke kleur en afwerking helemaal tot hun recht. Wees niet bang om deze reiniging een aantal keer te herhalen totdat het oppervlak van je natuursteen volledig zuiver is.

Extra bescherming waar nodig

Ook in je keuken is natuursteen een optie. Om te voorkomen dat vuil en vlekken in de poriën dringen, breng je wel best een extra beschermlaag aan. Dat doe je wanneer de natuursteen helemaal droog is, ongeveer 1 tot 2 maanden na plaatsing. Zowel Lithofin MN Vlekstop als Lithofin Vlekstop W zijn hierbij handige hulpmiddelen. Beetje onhandig geweest en een vlek gemaakt? Meteen opdweilen met een vochtige doek en klaar!

 

Wekelijks onderhoud voor een mooie vloer

In de periode voordat je natuursteen behandeld werd met Lithofin Vlekstop, hou je de wekelijkse schoonmaak best met Tilestone Onderhoudsreiniger voor natuursteen. Het volstaat om een scheutje in een emmer water te gieten en het oppervlak licht vochtig te dweilen. Naspoelen is niet nodig. Dit onderhoudsproduct reinigt, maar laat geen extra verzorgende laag achter op je vloer. Hierdoor zal de Vlekstop de poriën van je natuursteen goed kunnen opvullen en hem jarenlang beschermen tegen indringend water, vet en olie.

EXTRA TIP

Vermijd stevig schrobben met veel water. Een zachte dweilbeurt met een vochtige doek en aangepast product doet wonderen.

Over de jaren heen zal je natuursteen een eigen patina, een natuurlijke beschermingslaag,  krijgen. De patina hoort bij het karakter van de natuursteen en maakt hem alleen maar mooier. Ook het onderhoud van je natuursteen heeft invloed op de patina. Na het gebruik van een impregneermiddel, kan je daarom starten met de voeding van je natuursteen. Gelukkig combineert onze Lithofin MN Glans & Schoon the best of both worlds. Regelmatig onderhoud versterkt de patina van de vloer, verhoogt de glans en kleur en maakt gelijktijdig schoon.  Gebruik zeker nooit zuurhoudende schoonmaakproducten. Die kunnen doffe of bleke vlekken veroorzaken wanneer ze in contact komen met de kalk die zich in je natuursteen bevindt.

   

Brochures

Vraag geselecteerde brochures aan