Laminaat plaatsen op een niet volledig vlakke vloer? Met deze ondervloer kan het!

Gepubliceerd op 02 July 2020

Een goede voorbereiding is het halve werk. Ook bij het plaatsen van een nieuwe vloer. Ga je een laminaatvloer (laten) plaatsen? Dan heb je ook een goede ondervloer nodig. Is je ondergrond een niet volledig vlak of wil je je vloer plaatsen op een bestaande vloer? Dan is een aangepaste ondervloer een goede keuze. Ontdek er meer over. 

De juiste vloer

Voor je een beslissing kunt nemen over de juiste ondervloer, kies je eerst je favoriete type vloerbedekking. Die keuze is niet altijd eenvoudig. Ga je voor laminaat, vinyl of parket? Hiermee vind je gemakkelijker de juiste vloer. Wil je vooraf zien hoe de gekozen vloer in je interieur past? Gebruik de previewtool. Heb je voor een mooie laminaatvloer gekozen? Denk dan ook aan je ondervloer!

Een ondervloer, een must?

Een goede ondervloer voor je laminaatvloer is geen overbodige luxe. Laminaat is in vergelijking met hardhout dunner en flexibeler. Met een ondervloer kun je hem extra verstevigen. Daarnaast houdt een ondervloer de warmte beter vast en wordt contactgeluid, door bijvoorbeeld erover te wandelen, beter gedempt. Kwalitatieve ondervloeren werken kleine oneffenheden weg, isoleren geluid en beschermen je laminaatvloer tegen opkomend vocht.

Ondervloer voor laminaat

Ga je een nieuwe laminaatvloer plaatsen, dan is een goede ondervloer cruciaal. Voor elk type kamer en gebruik is er een geschikt exemplaar. Vind de geschikte ondervloer voor jouw project:

  • budgetvriendelijke ondervloer voor een ruimte met weinig beloop zoals de zolder
  • geluiddempende ondervloer voor intensief gebruikte ruimtes zoals living en keuken
  • geluiddempende ondervloer voor het geluid van voetstappen
  • geluiddempend voor doorgangsgeluid tussen verdiepingen
  • werkt oneffenheden weg en isoleert tegen koude

Ondervloer voor laminaat bij oneffen ondergrond:

Nivelleert

Ga je renoveren en wil je je nieuwe laminaatvloer leggen op een koude tegelvloer of op een ongelijke plankenvloer? Dan is een Thermolevel ondervloer de oplossing. Deze ondervloer met een dikte van 5 mm vormt een stabiele basis voor je laminaatvloer en egaliseert de ondergrond met onregelmatigheden tot 4 mm.

Isoleert

Dit type ondervloer egaliseert niet alleen, het isoleert ook zeer goed, zowel thermisch als akoestisch. Thermolevel heeft een grote warmteweerstand en is dus ideaal om op een koude ondergrond te leggen. Daarnaast dempt het zowel reflectiegeluid als doorgangsgeluid.

Vochtbestendig

De ondervloer scoort goed op dampdichtheid en beschermt tegen opstijgend vocht onder het laminaat dankzij zijn geïntegreerde vochtbarrière. Wel moet je de naden tussen de stroken dichtplakken met een dampdichte tape om de ondervloer volledig dampdicht te maken.

Een ondervloer op een oneffen vloer leggen

Een ondervloer is zeer gemakkelijk te plaatsen. Je hebt enkel een goed scherp mes en een beetje handigheid nodig. Een Thermolevel ondervloer heeft een handige puzzelrand. Die snijd je bij de eerste strook aan de rand af zodat je de strook tegen de muur kunt leggen. De puzzelrand gebruik je om de ondervloer strook voor strook te monteren, naarmate het leggen van de vloer vordert. Eventuele overschotten snij je weg. De verbindingen van de stroken ondervloer dicht je af door de kleefstrip te verwijderen en de flap van de volgende strook om te vouwen. Om de stroken aan de korte kant te verbinden gebruik je een vochtbestendige tape. Ligt je ondervloer goed, dan kun je je laminaat plaatsen.

Ben je op zoek naar de geschikte laminaatvloer en bijhorende ondervloer voor je project? Doe inspiratie op in de infobrochure of bezoek een dealer in je buurt.