Laminaat leggen: scoor tips voor een professioneel resultaat

Gepubliceerd op 10 Mei 2021

Plannen om laminaat te leggen in je woning? Topidee! Mogelijk heb je wel wat praktische vragen. Hoeveel opbouwhoogte moet je voorzien voor je laminaatvloer? Hoe leg je laminaat ononderbroken doorheen je woning voor een ruimtelijk effect? Ontdek het snel! 

Hoe dik is laminaat in combinatie met ondervloer?

Wil je weten hoe dik laminaatvloer plus bijhorende ondervloer is, zodat je de nodige opbouwhoogte kan voorzien voor je vloerafwerking? Laminaatvloeren zijn doorgaans 7 tot 12 mm dik. De precieze dikte hangt af van het merk en de collectie die je hebt gekozen. Verder moet je rekening houden met een ondervloer van gemiddeld 2 mm. In totaal is je laminaatvloer met ondervloer dus 9 tot 14 mm dik. Die hoogte moet je dus voorzien boven je chape voor je ondervloer en laminaat. Nog geen geschikte laminaat gevonden voor jouw project? Verken het brede assortiment laminaatvloeren van Quick-Step en check hier hoeveel vloer je nodig hebt voor je klus.

Hoe laminaat laten doorlopen, zonder voegen in de deuropening?

Een laminaatvloer die mooi doorloopt van de ene kamer naar de gang of een andere ruimte, zonder voegen in de deuropeningen. Het ziet er strak uit en het levert een ruimtelijk effect op. Maar hoe pak je dat aan? Besef dat je slechts een beperkte vloerlengte zonder uitzettingsvoeg kan plaatsen. Hier spelen grofweg twee factoren: de vorm van de kamer waar de vloer komt te liggen en het klimaat in de kamer. Is de kamer min of meer vierkant en blijft het klimaat er min of meer constant? Dan kan je in principe een lengte tot 13 meter leggen zonder extra uitzettingsvoegen in de vloer. Let wel: de uitzettingsvoeg aan de wand moet afgestemd zijn op de totale lengte. Voor een lengte van 13 meter voorzie je een uitzettingsvoeg van 13 tot 20 mm. Ontdek hier een stappenplan voor het plaatsen van laminaat met instructievideo’s.

Laminaat ononderbroken leggen: wat met de deuropeningen?

Als je je laminaat ononderbroken wil laten doorlopen, voorzie je best ook uitzettingsvoegen onder de deuren tussen kamers. Doe je dit niet en plaats je een vloer met een lengte van meer dan 13 strekkende meter van kamer tot kamer, dan kan de vloer onder spanning komen en vervormen. Zo kan hij gaan kromtrekken als de ene kamer wel en de andere niet verwarmd is, of als er een zwaar meubel staat in een van de kamers. Wil je vervorming van je vloer voorkomen? Scheid dan enkele kamers van de andere door uitzettingsvoegen aan te brengen onder de deuren. Als afwerking van de uitzettingsvoegen gebruik je het Incizo profiel. Dat is beschikbaar in precies dezelfde kleur als je gekozen vloer. Je vindt het alleen bij Quick-Step. Klasse!

Onvoldoende opbouwhoogte voor laminaat, of wil je je vloer ononderbroken leggen?

Is het niet mogelijk om de nodige opbouwhoogte te voorzien voor je laminaatvloer en ondervloer? Of wil je je vloer ononderbroken leggen voor een ruimtelijk effect? Overweeg dan zeker een vinylvloer. Met flexibele vinyl van Quick-Step kan je je vloer zelfs zo lang en breed maken als je wil, zonder dat je een uitbreidingsprofiel nodig hebt. Vinylvloeren zijn extreem dun en daardoor ideaal voor renovaties. De gelijmde vinylvloeren van Quick-Step zijn slechts 2,5 mm dik en makkelijk te plaatsen. De click-variant van deze vinylvloeren is iets dikker (5 mm), en wordt gecombineerd met een ondervloer van gemiddeld 1 mm. Ontdek alle voordelen van vinylvloeren en vind hier een handleiding voor de plaating. Goed om te weten: je kan de plaatsing van je vinylvoer ook overlaten aan een ervaren expert.

Nog vragen over het plaatsen van een laminaatvloer? Check de FAQ-rubriek!

Hoe kies je de juiste ondervloer voor je laminaat? Welk gereedschap heb je nodig voor de plaatsing van een laminaatvloer? Hoe lang moet je wachten voor je laminaat op een verse beton- of chapevloer mag plaatsen? Kan je laminaat op een trap plaatsen? Hoe plaats je laminaat rond ronde vormen, in een kamer met een gebogen of schuine muur, of rond verwarmingsbuizen? Ontdek hier het antwoord op veelgestelde laminaatvragen. Zo verloopt de plaatsing van je laminaatvloer straks extra vlot. Plannen voor een vinylvloer? Check dan hier onze beste adviezen. Succes!

Interesse om zelf een laminaat- of vinylvloer te plaatsen? Doe inspiratie op in deze infobrochures, ontdek diverse looks in een Quick-Step verkooppunt in je buurt of raadpleeg de webshop.