Hoe en in welke richting leg je je laminaat het best?

Gepubliceerd op

Een laminaatvloer kun je gemakkelijk zelf plaatsen. Leg je hem in de lengte of in de breedte van de kamer? Welke afstand moet je bewaren tot de muur? Kun je hem doorleggen in verschillende ruimtes? Ontdek het antwoord op deze drie veelvoorkomende vragen en ga aan de slag. Succes!

Laminaat: zo zelf geplaatst

Een laminaatvloer is een prima onderhouds- en budgetvriendelijk alternatief voor parket. Eén van zijn grote troeven is dat je de vloerplanken gemakkelijk kunt plaatsen. Dankzij een handig kliksysteem komen er geen nagels of schroeven aan te pas en leg je hem op een goede ondergrond met egale ondervloer. Er zijn drie plaatsingswijzen mogelijk: wentelen en klikken, horizontaal invoegen of schuiven en klikken. Maar in welke richting leg je je laminaat het best?

De legrichting van laminaat

De legrichting van je vloerplanken kun je eigenlijk zelf kiezen: in de lengte, de breedte of schuin. Er zijn wel enkele vuistregels waarmee je rekening kunt houden om het gewenste optische effect te krijgen. We zetten ze even voor je op een rijtje:

  • In de lengte mee met de lichtinval

Een plankenvloer in laminaat wordt meestal in de richting van het lichtinval gelegd, in lijn met de vaakst gebruikte deuropening. Dit is vaak de lengte van de ruimte. Wil je meer diepgang creëren in een korte kamer? Leg je je planken verticaal mee met de ruimte, dan zal de ruimte optisch langer lijken en het meest natuurlijk aanvoelen.

Ga eerst even na door welk raam het meeste licht binnenvalt en kies zo je vloerrichting. Is het licht verdeeld over verschillende lichtbronnen (ramen)? Kies dan de legrichting waar jij je het prettigste bij voelt. Wil je het effect vergroten? Combineer dan een lichte vloer met donkere muren.

  • In de breedte

Is je ruimte vooral lang en smal? Dan kun je de laminaatplanken horizontaal in de breedte leggen. Zo zal de ruimte optisch breder lijken en heb je niet het gevoel dat je je in een tunnel of gang te bevindt. Kies ook voor een lichte vloer en muren, donkere kleuren versmallen de ruimte.

  • Diagonaal

Leg je je planken schuin in een ruimte, in een hoek van bijvoorbeeld 45°, en zelfs 10°, dan zal de ruimte een stuk groter lijken omdat de lijnen lijken door te lopen naar de aangrenzende ruimtes. Hiermee kun je gemakkelijk verschillende ruimtes met elkaar verbinden en lijkt het of je één grote kamer creëert. Deze manier van plaatsen is echter één van de moeilijkste om je vloer te plaatsen. Bereid je daarom goed voor met schetsen en meet alles goed uit.

Ontdek hoe verschillende laminaatvloeren, in verschillende legrichtingen in je eigen interieur eruit kunnen zien, dankzij de handige roomviewer.

Legverband laminaat

De manier waarop je de vloerplanken ten opzichte van elkaar legt, bepaalt voor een groot deel de look and feel van je vloer. Bij laminaat wordt meestal wildverband of halfsteensverband toegepast. Vraag je verdeler in de buurt om advies.

Welke afstand bewaar je tot de muur?

Laminaatvloeren kunnen uitzetten en krimpen onder invloed van de veranderende luchtvochtigheid in een ruimte. Daarom voorzie je best uitzettingsvoegen van zo’n 8 à 10 mm breed aan de muren van de ruimte maar ook aan de verwarmingsbuizen en onder de deuren. Je laminaatvloer kun je afwerken met bijhorende plinten en profielen, zo zal de uitzetvoeg niet meer zichtbaar zijn.

Kun je laminaat laten doorlopen naar een andere ruimte?

Je kunt je laminaatvloer laten doorlopen naar een andere ruimte, maar dan voorzie je dus best uitzetvoegen tussen de kamers om ze van elkaar te scheiden. Hiervoor gebruik je een afwerkingsprofiel die je onder de deuren tussen de kamers kunt plaatsen. Zo voorkom je dat de vloer gaat kromtrekken, bijvoorbeeld wanneer de ene ruimte verwarmd is en de andere niet, of wanneer er een zwaar meubel in een van de kamers staat. De maximale vloerlengte die je zonder uitzettingsvoeg kunt plaatsen is afhankelijk van de vorm van de kamer en het klimaat is de ruimtes. Kom er meer over te weten. Tip: Lees ook over waterbestendige laminaat.

Interesse om zelf een laminaatvloer te plaatsen? Doe inspiratie op in deze infobrochure, ontdek laminaatvloeren in een Quick-Step verkooppunt in je buurt of raadpleeg de webshop.