Laminaat snijden of zagen: wat werkt het best?

Gepubliceerd op

Bij het plaatsen van een nieuwe laminaatvloer stuit je onvermijdelijk op de hamvraag: laminaat snijden of zagen? Het gereedschap is divers. We overlopen de keuzes en hopen dat jij er wijzer van wordt.

Laminaatsnijder: voor dunne planken

Een laminaatsnijder is uitermate geschikt voor het snijden van planken met een dunne oppervlakte. Ga daarbij niet verder dan een plankdikte van 10 mm. Voor dikkere laminaat kies je beter voor de optie zagen.

De voordelen van snijden

Een laminaatsnijder is mobiel, werkt snel en nauwkeurig. Er komt geen werkbank of elektriciteit aan te pas, en - niet onbelangrijk - er komt amper stof vrij. Bij een correct gebruik blijft de toplaag van je laminaat gevrijwaard van schade.

Ga voor kwaliteit

Voor een perfecte afwerking: koop of huur een laminaatsnijder uit de hogere prijsklasse. Goedkoper betekent minder krachtig, waardoor de afwerking grover wordt. Voor planken met een kliksysteem: kies voor zagen in plaats van snijden. Dat vermindert de kans op schade.

Laminaat handzaag: voordelig alternatief

Zagen met een laminaat handzaag is alvast een voordeliger alternatief dan een laminaatsnijder. Een laminaat handzaag lijkt op een normale handzaag, maar het breder zaagblad geeft je meer stabiliteit. Belangrijk: zaag met de decoratieve zijde van de laminaat naar boven gekeerd, zo voorkom je schade aan de toplaag.

Elektrische  afkortzaag: voor langere sneden

Een elektrische afkortzaag is aangewezen voor het snel en nauwkeurig zagen van langere sneden. Een vermogen van ongeveer 1300 Watt volstaat voor het zagen van laminaat. Een metalen voetplaat verzekert een optimale stabiliteit, een lasergeleiding de perfecte zaaglijn. Sommige toestellen hebben een draaghendel, handig voor klussen op locatie.

Hoeken zagen

De afkortzaag of verstekzaag is geschikt voor het zagen van hoeken (0 tot 45 graden). Een bijgeleverde stofzak vangt het stof op. Voor je veiligheid: gebruik een veiligheidsbril en oordoppen.

Decoupeerzaag: voor het zagen van vormen

Een decoupeerzaag is handig voor een verfijnde afwerking van je laminaat. Hiermee kun je vormen zagen uit je laminaat en dat vereenvoudigt het plaatsen van laminaat  langs obstakels.

Geen zin in zaag en stof? Klik en klaar!

Een servicegerichte formule voor het installeren van een laminaatvloer bestaat in de aankoop van op maat gezaagde vloerplanken. Wat houdt het in? Een 3D-scanner meet je kamer op en je vloerplanken worden op maat geleverd. Het enige wat jij nog hoeft te doen is het in elkaar klikken van de op maat gezaagde planken. Zeer geschikt voor in gebruik zijnde kamers. Dit klik-en-klaar vloerpakket is super eenvoudig: geen zaag, geen stof, klik en klaar.
Al wat wijzer geworden over het beschikbare gereedschap? We hopen alvast van wel! Ben je er nog niet uit welke laminaatvloer je verkiest? Vraag je gratis inspiratiebrochure aan of ontdek een dealer in jouw buurt.