Wat is kurk?

Gepubliceerd op

Kurk is één van de vele natuurlijke materialen die gebruikt worden in onze woning. Iedereen kent hout, natuursteen, wol... maar kurk blijft toch een nobele onbekende in dit rijtje... Velen weten niet waar het vandaan komt, hoe het geoogst wordt, welke eigenschappen het bezit... In dit artikel krijg je een antwoord op al deze vragen!

Wat is kurk?

Kurk is de schors van een bepaalde eikensoort, de ‘quercus suber’. De kurkeik komt van nature voor in het westen van het Middellandse Zeegebied, vooral in Portugal, Spanje, Italië en het noordwesten van Afrika. De schors van de kurkeik – een dikke, luchtige laag – is het evolutionaire antwoord van de boom op de vaak voorkomende bosbranden in de streek. De schors beschermt de stam en takken van de boom tegen de extreme hitte, waardoor de boom in tegenstelling tot andere planten in z’n omgeving niet afsterft in geval van bosbranden. Het geheim van kurk? De schors bevat grote hoeveelheden suberine, een wasachtige stof die sterk vochtafstotend is.

Hoe wordt kurk verbouwd?

Kurkeiken worden speciaal voor hun schors verbouwd. Kurktelers wachten tot de kurkeiken zo’n 25 jaar oud zijn en verwijderen dan voorzichtig de dikke kurklaag van de stam. Na 9 tot 12 jaar is de schors opnieuw aangegroeid en kan ze weer geoogst worden. Kurkeiken worden tot wel 250 jaar oud en kunnen gemiddeld twaalf keer geoogst worden tijdens hun leven. De beste en mooiste kurk is afkomstig van de oudere exemplaren.

Wereldwijd wordt er op meer dan 2 miljoen hectare grond kurk verbouwd. Portugal neemt ongeveer de helft van de productie voor zijn rekening. De productie van kurk is over het algemeen duurzaam. De bomen worden niet gekapt, maar leven gewoon verder. Kurk kan daarnaast makkelijk gerecycleerd worden. Ten slotte is de kurkeik ook een belangrijke soort in de strijd tegen de verwoestijning van droge gebieden.

Eigenschappen en gebruik van kurk

Kurk is een elastische stof die waterafstotend en nagenoeg ondoordringbaar is, waardoor het materiaal ideaal is om flessenstoppen van te maken. Daarnaast is deze luchtige en brandveilige stof perfect geschikt als isolatiemateriaal in huizen. Kurk wordt ook almaar vaker gebruikt als vloerbekleding.

Benieuwd naar natuurlijke vloeren uit kurk? Vraag je gratis inspiratiebrochure aan of neem contact op met je vloerenspecialist.