Schenk je wijnkurk een nieuw leven

Kurk is van nature een heel ecologisch product, en de kurkresten kun je recycleren. Alle Santana-winkels verkopen daarom vanaf nu een grote glazen vaas, waarin je kurken kunt verzamelen die Santana dan op zijn beurt verwerkt in allerlei producten.

Waarom kurken recycleren?

Jaarlijks ontkurken we in België 180 miljoen wijnflessen. Van de stoppen wordt maar tien procent gerecycleerd tot isolatiekorrels. De resterende negentig procent komt bij het restafval terecht. Dat is jammer, want kurk biedt uitstekende isolerende eigenschappen, zowel op het vlak van warmte als van akoestiek.

Project

Met dit project wil Santana op een milieuvriendelijke manier kurk recycleren. In alle Santana-winkels zul je een stijlvolle glazen vaas kunnen kopen voor maar 7 euro, met het logo van Santana erin gegraveerd. Kopers van de vaas kunnen zo wijnstoppen verzamelen en die na verloop van tijd binnenbrengen in hun dichtstbijzijnde Santana-winkel of in het containerpark. De stoppen worden dan, in samenwerking met de sociale werkplaats De Vlaspit, verwerkt en vermalen tot isolatiemateriaal.

Het verwerkingsproces

Het ingezamelde kurk wordt eerst gesorteerd. Voorwerpen van zuiver kurk zoals stoppen van wijn of bier, onderleggers en overschotten van isolatie of van kurk op rol worden vermalen en gegranuleerd. De kurkkorrels kunnen dan zonder verdere behandeling dienen als natuurlijk isolatiemateriaal voor vloeren, muren en daken.

De korrels zullen verkocht worden aan particulieren, aannemers en verdelers van ecologische bouwmaterialen, maar ze zullen ook te koop zijn in de elf Santana-winkels. Het materiaal leent zich perfect voor zowel vloer- als dak- en muurisolatie, maar wordt het vaakst gebruikt voor het isoleren van houten plafonds en vloeren met balkenroostering.

Vind een Santana-winkel in je buurt.

Benieuwd naar de mogelijkheden van kurk voor je vloer of wand? Vraag je gratis inspiratiebrochure aan.

In samenwerking met Santana

Meer nieuws van Santana

Samen vloeren we Corona! Santana blijft bereikbaar maar van op afstand

Ben je op zoek naar een nieuwe vloer of wand? Geen zorgen!

Welke interieurtrends zijn het populairst in 2020?

We zetten steeds meer in op duurzame en milieuvriendelijke materialen.

Geef je bestaande vloer een make-over met dunne vloertegels

Wil je graag je vloer vernieuwen maar heb je geen zin in breekwerken en hoge kosten?

GRATIS Nieuwsbrief